Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σε φαρμακεία και ιατρεία τα εμβόλια για τον Covid – Πόσο θα κοστίζουν

Ετήσιο εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid στο φαρμακείο της γειτονιάς ή στο ιατρείο δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με κόστος έως 5 ευρώ. Στόχος είναι να ανοίξουν όλα τα δυνητικά κανάλια εμβολιασμού ώστε το ετήσιο εφεξής εμβόλιο έναντι του πανδημικού ιού να είναι εύκολα προσβάσιμο και να ενταχθεί στη ρουτίνα πρόληψης των πολιτών.

Αναλυτικότερα και όπως διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική συνέντευξη, «η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού σε όλες τις δημόσιες δομές δωρεάν και όποιος το κάνει σε ιατρείο ή φαρμακείο να μπορεί ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός να ζητά ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ».

Και πρόσθεσε πως «πρέπει να φύγουμε από το μοντέλο εμβολιασμού Covid και να καταλάβουμε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο». Μάλιστα παρέθεσε νεότερα δεδομένα που δείχνουν ότι «στους 1.000 θανάτους από κορωνοϊό το τελευταίο διάστημα, μόνο οι δύο είχαν κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που πρέπει να κάνουν όλες οι ευπαθείς ομάδες».

Πάντως, τα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι η αιτία που έχει αναζωπυρωθεί ο «πόλεμος» ανάμεσα στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Οι μεν εγείρουν ζητήματα αντιμετώπισης τυχόν παρενεργειών στο φαρμακείο μετά τον εμβολιασμό, με τους φαρμακοποιούς να απαντούν πως διαθέτουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα.

Στο εξελισσόμενο «μπρα ντε φερ» ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αντιπαραβάλλει τα στοιχεία για τους φετινούς αντιγριπικούς εμβολιασμούς, υπογραμμίζοντας τη συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει ο κλάδος.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα δεδομένα του Συλλόγου, τον Οκτώβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν στα φαρμακεία 900.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί με ιατρική συνταγή. Υπενθυμίζεται ότι η συνταγογράφηση από γιατρό ήταν υποχρεωτική. Τον Νοέμβριο έγιναν 536.000 εμβόλια με ιατρική συνταγή και 920.000 εμβόλια χωρίς. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν 85.000 εμβολιασμοί κατόπιν ιατρικής συνταγής και επιπλέον 300.000 χωρίς συνταγή. Συνολικά συνεπώς έχουν πραγματοποιηθεί 2.728.730 εμβολιασμοί, από τους οποίους οι 1.220.000 είναι χωρίς ιατρική συνταγή.

«Ανέκαθεν οι γιατροί ήταν αντίθετοι στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν και τα φαρμακεία στην πρόληψη», τονίζει ο ΠΦΣ. Και υπενθυμίζει, πάντως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε την προσφυγή των γιατρών για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, θεωρώντας ότι ορθώς διευρύνεται ο κύκλος των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι διενεργούν τον εμβολιασμό και ότι «οι φαρμακοποιοί έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα για την ορθή και αποτελεσματική επιτέλεση της οικείας αποστολής τους, διασφαλίζοντας την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Εν τω μεταξύ, οι συναντήσεις των εκπροσώπων του Συλλόγου με την ηγεσία στην οδό Αριστοτέλους είναι τακτικές, ώστε να «ξεκλειδώσουν» πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι καταχωρίσεις των εμβολιασμών στο ηλεκτρονικό σύστημα αλλά και θέματα συντήρησης και ασφάλειας. Αντίστοιχες διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται και με τους εκπροσώπους των φορέων της Πρωτοβάθμιας, με τις ενστάσεις εντούτοις να είναι εμμένουσες και έντονες σχετικά με τη συμμετοχή μη γιατρών στη νέα επιχείρηση «Ελευθερία».

Ενδεικτική είναι η τοποθέτηση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη διενέργεια εμβολιασμών Covid στα φαρμακεία. «Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας οι μόνοι εμβολιασμοί που διενεργούνται απρόσκοπτα και επιτυχώς, ως προς την ευρύτητα και την έγκαιρη διενέργεια, είναι όσοι βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη των ιατρών», αναφέρει με νόημα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεσσαλονίκη: Γέφυρα σωτηρίας από την ΕΛΑΣ για τη μεταφορά εγκύου σε ιατρικό κέντρο

Η στιγμή της επίθεσης των Χούθι στο ελληνόκτητο πλοίο «Zografia»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ