Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή, με την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, να κορυφώνεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Euroworking Group την Δευτέρα, όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης θα ζητήσει μια τεχνική παράταση ολίγων εβδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος.
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσουν κατηγορίες περί «καταστροφικής πολιτικής» ενώ κλιμακώνεται και η συζήτηση με αντικείμενο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ

Με εφ’ όλης της ύλης επίθεση των εκπροσώπων της πλειοψηφίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Την αρχή έκανε η βουλευτής της Ν.Δ., Διονυσία Αυγερινοπούλου, αναφερόμενη στα χθεσινά επεισόδια κατά τις διαδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και για την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ηρωοποιούμε αντιπαραδείγματα της νέας γενιάς» και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ με βάση δελτία ειδήσεων, πως «βουλευτές του συμμετείχαν στα χθεσινά επεισόδια, ενώ μάλιστα και ένας βουλευτής του προσήχθη στη ΓΑΔΑ».

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Χρήστου Καραγιαννίδη από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος δήλωσε πως ούτε συμμετείχαν στα επεισόδια βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ούτε προσήχθη κανείς στη ΓΑΔΑ.

«Ήμασταν τέσσερις βουλευτές στα γραφεία της “Αυγής” επειδή υπήρχε η πληροφορία πως γινόντουσαν προσαγωγές κάτω απ’ τα γραφεία της εφημερίδας- και μια συνάδελφος συνόδευσε προσαχθείσες γυναίκες στη ΓΑΔΑ διότι δεν είναι δυνατόν να συνοδεύονται στην κλούβα από άνδρες αστυνομικούς. Ας μην προχωράμε σε αντιπαραθέσεις χωρίς λόγο» ζήτησε ο βουλευτής.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, στηλίτευσε τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση:

«Οι μόνες δαπάνες που αυξάνονται στις μειωμένες δαπάνες του υπουργείου Παιδείας, είναι αυτές για τις εξετάσεις (…) Στην ερώτησή μας στην κ. Παπακώστα για την ακραία προβληματική κατάσταση των δομών ψυχικής υγείας, μας είπε πως είναι ανάγκη η πρόσληψη 1.797 ατόμων για τη στελέχωσή τους. Με τις δαπάνες να έχουν μειωθεί στο μισό απ’ το 2008, πώς θα υλοποιηθούν αυτές οι επείγουσες προτεραιότητες;» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο κ. Μαντάς.

«Στο Κοινοβούλιο και στον δημόσιο διάλογο, απάντηση στο πού θα βρεθούν τα λεφτά, δεν έχει βρεθεί. Η αντιπολίτευση δεν λέει πώς θα χρηματοδοτήσει τις υποσχέσεις της» απάντησε στη συνέχεια η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σοφία Βούλτεψη.

Άννα Ασημακοπούλου

Η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανευθυνότητα και δήλωσε:
«Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και δύσκολες. Η κυβέρνηση επιχειρηματολογεί με υπευθυνότητα. Προτείνει λύσεις που σέβονται και τιμούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Στέλνει επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις. Απέναντι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί κλίμα πολιτικής ανευθυνότητας, τάζει τα πάντα στους πάντες και υπερασπίζεται ένα πρόγραμμα που βασίζεται σε πόρους που δεν υπάρχουν. Δεν έχει σχέδιο Β. Δεν εξηγεί στον ελληνικό λαό ποιο είναι το ρίσκο. Είναι πολιτική ανευθυνότητα να μιλάς για διαγραφή του χρέους την ώρα που ξέρεις ότι δεν θα την εγκρίνουν τα άλλα κοινοβούλια». Είπε χαρακτηριστικά η κυρία Διαμαντοπούλου.

Η βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι συνιστά λαϊκισμό και ανευθυνότητα η στρέβλωση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας όπως και το να μιλάει κανείς για χρηματισμό βουλευτών και αποστασία.

Νίκος Βούτσης

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, εκτιμά ότι «δημιουργούν» οι βουλευτές οι οποίοι καταψηφίζουν τον προϋπολογισμό ή το όποιο κείμενο μέτρων έρθει στη Βουλή, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κάποιοι βουλευτές εκκινώντας από τις δικές τους πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις θέλουν να δώσουν φιλί ζωής στην κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζουμε κάτι με απόλυτο τρόπο. Όποιος σήμερα το βράδυ ψηφίσει τον προϋπολογισμό αυτής της κυβέρνησης, πόσο μάλλον και τον επόμενο «συμπληρωματικό» ή όποιο πρόγραμμα έρθει με μέτρα, είναι σαφές ότι πρέπει να ψηφίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όσοι όμως καταψηφίσουν σήμερα αυτό τον προϋπολογισμό ή ό,τι άλλο έρθει, δημιουργούν ένα πρόβλημα αυτοεξευτελισμού, το να δηλώνουν και να καλούν όσους έχουν τις ενστάσεις τους να συμπεριφερθούν υπεύθυνα για τη σταθεροποίηση» είπε χαρακτηριστικά. «Να τελειώσουν οι ανοησίες και τα κόλπα», πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος

Αμέσως μετά τον κ. Βούτση το λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι θα τον καταψηφίζει τον προϋπολογισμό 2015.

Γιώργος Γεωργαντάς

Επικίνδυνη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Γεωργαντάς, την άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, σύμφωνα με την οποία όποιος καταψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν νομιμοποιείται να υπερψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο υφυπουργός Παιδείας, υποστήριξε ότι με τον νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση βάζει τέλος στην εποχή των ελλειμμάτων, σε φαύλες πολιτικές, κατεστημένα και παρασιτισμούς και επανέλαβε πως η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού είναι άσχετη με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Μην προσπαθείτε να εγκλωβίσετε τη βούληση των βουλευτών», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ανδρέας Λοβέρδος

Την επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρότεινε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2015.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η 7η Ιανουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την έναρξη των συνταγματικά προβλεπομένων ψηφοφοριών».
Επίσης ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ρωμανού κάνοντας λόγο για ολιγωρία. «Και αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του, η Δημοκρατία δεν εκδικείται, κι αν πάθει κάτι, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν», είπε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Καπερνάρος

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλά για αποστασία, εξαπέλυσε στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Καπερνάρος μιλώντας επί του Προϋπολογισμού του 2015. Όσον αφορά στην στάση του δήλωσε ότι «δεν μπαίνω σε μαντρί. Και αν ήμουν σε μαντρί, θα έβγαινα».
«Υβρίζετε ιταμώς και προσβάλλετε», υποστήριξε ο Β. Καπερνάρος και αναρωτήθηκε «ποιος έδωσε το δικαίωμα σε ορισμένους μη βουλευτές εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένους μη εχέφρωνες να μιλούν για αποστασία…Αν είναι κάποιος Έλλην Βουλευτής με αυτή την ορολογία;» και «με πιο δικαίωμα προσβάλλετε και σπιλώνετε προσωπικότητες και υπολήψεις; Μήπως είστε αποστάτες εσείς, όχι όλοι, από το Σύνταγμα;».
Έκανε λόγο για «μηχανουργεία αυτών που μηχανεύονται δήθεν μηχανισμούς αποστασίας», ενώ υπαινίχθηκε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε συνεννόηση με την κυβέρνηση: «Μη τυχόν και τα βρήκατε με την κυβέρνηση; Μήπως θέλετε έτσι να εξασφαλίσετε ημεροχρονολογία εκλογών και μετά να συμφωνήσετε στο πρόσωπο του Προέδρου;» διερωτήθηκε.

Αλέκα Παπαρήγα

Δεν φοβόμαστε ούτε απευχόμαστε τις εκλογές, καθώς πλέον οι εκλογές δεν είναι «λαϊκή κυριαρχία», υποστήριξε η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στην Βουλή.

Απευθυνόμενη στη κυβέρνηση αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως οι διαφορές τους είναι μόνο αν θα γίνουν οι εκλογές τον Μάρτιο του 2015 ή στο τέλος του 2015 ή στις αρχές του 2016 και υποστήριξε πως πιθανή ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αποτέλεσμα λαϊκών αγώνων όπως συνέβη το 1981. «Το ‘81 ανεξάρτητα με την γνώμη που έχουμε για το ΠΑΣΟΚ η αλλαγή ήρθε ως αποτέλεσμα λαϊκών αγώνων» σημείωσε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα κάλπης θα είναι, όχι όμως αποτέλεσμα λαϊκών αγώνων. Θα είναι προϊόν πτώσης και κατάπτωσης του κινήματος του 2012 και όχι αποτέλεσμα αγώνων».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ