Το νέο καθεστώς κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
«Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μόλις το νέο παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα τεθεί σε ισχύ, θα προσφέρει στην ΕΕ μεγαλύτερη ευελιξία ώστε να αντιμετωπίσει όσους ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου λαμβάνουν χώρα ή από το ποιος ευθύνεται. Αναμένεται ότι το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα αποτελείται από μέτρα όπως η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις. Αναφορικά με το τελευταίο, η κοινή πρόταση θα αναθέσει επίσης για πρώτη φορά στην Επιτροπή την εποπτεία της εφαρμογής των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων.
Το νέο καθεστώς δεν θα αντικαταστήσει υφιστάμενα γεωγραφικά καθεστώτα κυρώσεων, ορισμένα από τα οποία αφορούν ήδη παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα τα καθεστώτα της Συρίας, της Λευκορωσίας ή της Βενεζουέλας.
Οι προτάσεις αυτές καταδεικνύουν με σαφήνεια τη δέσμευση της ΕΕ να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις αρχές του διεθνούς δικαίου σε όλο τον κόσμο. Ανταποκρίνονται στην πολιτική συμφωνία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Δεκεμβρίου του 2019 για την προώθηση της εγκαθίδρυσης ενός τέτοιου καθεστώτος.
Το παγκόσμιο καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελεί επίσης βασικό παραδοτέο που προτάθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή στο σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία 2020-2024 στο πλαίσιο της κοινής ανακοίνωσης που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Οι κυρώσεις της ΕΕ συμβάλλουν στην επίτευξη των βασικών στόχων της ΕΕ όπως η διατήρηση της ειρήνης, η ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας, καθώς και η εδραίωση και η στήριξη της δημοκρατίας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι στοχευμένες σε εκείνους των οποίων οι ενέργειες θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες αυτές, και αποσκοπούν να μετριάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αρνητικές συνέπειες για τους απλούς πολίτες. Η ΕΕ εφαρμόζει επί του παρόντος περίπου 40 διαφορετικά συστήματα κυρώσεων.
Ο κανονισμός του Συμβουλίου είναι απαραίτητος για τη λεπτομερή περιγραφή των μέτρων του καθεστώτος κυρώσεων που θεσπίστηκε με την απόφαση του Συμβουλίου, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ. Είναι άμεσα δεσμευτικός για τις εθνικές διοικητικές αρχές καθώς και για τους ιδιωτικούς φορείς, ενώ η απόφαση του Συμβουλίου είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ.