Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ουκρανία, αν το κόμμα της Λεπέν αναλάβει την εξουσία

Με τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, η μακροχρόνια φιλία του ακροδεξιού Rassemblement National (RN) με το Κρεμλίνο προκαλεί ανησυχία τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Κίεβο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Μαρίν Λεπέν και τα ανώτερα στελέχη του RN δημοσίευαν με υπερηφάνεια φωτογραφίες από τα ταξίδια τους στη Μόσχα και τις εκδρομές τους στα εδάφη που κατέχει το Κρεμλίνο στην Ουκρανία. Τώρα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ κοντά στο να καταλάβει της εξουσίας, προσπαθεί να γίνει πιο διαλλακτική.

Πριν από λίγες ημέρες, ο ηγέτης του κόμματος RN Ζορντάν Μπαρντελά ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα πρέπει να «επιτρέψει στην Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της», αλλά δήλωσε πως είναι αντίθετος με «κάθε κίνδυνο κλιμάκωσης με τη Ρωσία».

Σε περίπτωση νίκης στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές, ο Μπαρντελά έχει χαράξει δύο κόκκινες γραμμές που δεν μπορούν να ξεπεραστούν: Πρώτον, τον εφοδιασμό του Κιέβου με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα του επέτρεπαν να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Δεύτερον, την αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στο έδαφος, όπως πρότεινε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα φέτος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Γαλλία και η Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την ασφάλεια που προβλέπει στρατιωτική στήριξη ύψους έως 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2024, αλλά δεν έχει επικυρωθεί επίσημα από την Εθνοσυνέλευση και, ως εκ τούτου, δεν είναι ακόμη νομικά δεσμευτική.

Ανησυχίες στις Βρυξέλλες

Ο Μπαρντελά έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θέλει να «θέσει υπό αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Γαλλία στη διεθνή σκηνή», αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς διπλωμάτες και αξιωματούχους της ΕΕ να εκφράσουν την ανησυχία τους.

«Δεν βλέπω πώς οι υπουργοί του RN που θα καθίσουν στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα μπορούν να εξαναγκαστούν να ακολουθήσουν τη γραμμή που καθόρισε ο (Γάλλος πρόεδρος) Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στο Euractiv πηγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδια για τα προγράμματα βοήθειας προς την Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να παράσχουν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο, ένα πακέτο που καταγγέλθηκε από τους Ευρωβουλευτές του RN.

Τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ της ΕΕ, με τη μορφή δανείων και χρηματοδοτήσσεων, προορίζονται να στηρίξουν την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση της χώρας έως το 2027.

«Μια οικονομική μεταφορά προς την Ουκρανία γίνεται κάθε τρίμηνο και τα κράτη μέλη της Ένωσης είναι αυτά που πρέπει να την επικυρώσουν, με ειδική πλειοψηφία», δήλωσε η ίδια πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Το RN θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να ενώσει τις δυνάμεις της με την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και άλλες χώρες για να εμποδίσει τη διαδικασία», πρόσθεσε.

Ο ευρωβουλευτής του Renew Μπερνάρ Γκετά, ωστόσο, δήλωσε τα εξής: «Δεν νομίζω αν το RN θα έπαιρνε το ρίσκο να εμποδίσει αμέσως τις μεταφορές κεφαλαίων και όπλων, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες μιας κυβέρνησης (…)».

«Από την άλλη πλευρά, θα έχει τη δυνατότητα να επιβραδύνει όλες τις αποφάσεις, να προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη Γαλλία και να ασκήσει πίεση για να μην χορηγηθεί περαιτέρω βοήθεια», δήλωσε ο Γκετά.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν τη Δευτέρα (24 Ιουνίου) τη χρήση 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από έκτακτα κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την Ουκρανία, παρακάμπτοντας την Ουγγαρία από την ψηφοφορία.

«Το παράδειγμα της Ουγγαρίας δείχνει ότι εάν ορισμένες χώρες αρνούνται να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία, υπάρχουν δημιουργικές λύσεις για να παρακάμψουν αυτά τα εμπόδια», δήλωσε στο Euractiv η Γκέζιν Βέμπερ, ερευνήτρια στον τομέα της άμυνας στο King’s College του Λονδίνου.

«Ωστόσο, η κατάσταση θα ήταν πολύ πιο περίπλοκη αν η Γαλλία εμπόδιζε, επειδή μιλάμε εδώ για τη δεύτερη ισχυρότερη χώρα της Ένωσης», πρόσθεσε.

Κινδυνεύει η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ;

Η Ουκρανία και η Μολδαβία ξεκίνησαν επίσημα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ την Τρίτη (25 Ιουνίου), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας διαδικασίας μεταρρυθμίσεων που πιθανότατα θα διαρκέσει χρόνια.

Φαίνεται, ωστόσο, απίθανο να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς το επόμενο βήμα τους επόμενους έξι μήνες, όταν η Ουγγαρία αναμένεται να ασκήσει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ από την 1η Ιουλίου και μετά.

Καθώς η Βουδαπέστη παρουσίασε το επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας Γιάνος Μπόκα δήλωσε ότι «το θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων [που αποτελούν τις έξι θεματικές ομάδες των ενταξιακών διαπραγματεύσεων] δεν θα τεθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της ουγγρικής Προεδρίας».

Εάν το RN έρθει στην εξουσία, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θα μπορεί να υπολογίζει στην άνευ όρων υποστήριξη του Μπαρντελά όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα.

Ο ηγέτης του RN ανέκαθεν δήλωνε «αντίθετος» σε οποιαδήποτε περαιτέρω διεύρυνση, η οποία στην περίπτωση της Ουκρανίας «θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος της γαλλικής γεωργίας», όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης τον περασμένο Μάιο.

Το άνοιγμα κάθε κεφαλαίου πρέπει να ψηφιστεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επομένως, μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του RN στη Γαλλία θα μπορούσε να εμποδίσει τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γαλλία: Η ακροδεξιά υπόσχεται αποκλεισμό όσων έχουν διπλή υπηκοότητα από «στρατηγικές» κρατικές θέσεις

Γαλλία: «Μέτωπο» 170 νυν και πρώην διπλωματών κατά της ακροδεξιάς ενόψει βουλευτικών εκλογών

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ