Με λουκέτο κινδυνεύει το μοναδικό Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο για παιδιά που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», με τους εκπροσώπους της «Φλόγας», η συμβολή της οποίας είναι εξαιρετικά σημαντική για τη λειτουργία του Κέντρου, να δηλώνουν ότι χρειάζεται άμεσα η πρόσληψη δύο μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και δύο ακτινοφυσικών. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιούν ότι το τμήμα θα αναστείλει αναγκαστικά τη λειτουργία του, με αποτέλεσμα τα παιδιά που ακτινοβολούνται τώρα να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.
Όπως επισημαίνουν, ένας από τους βασικούς στόχους της Φλόγας από τη δημιουργία της, το 1982, ήταν η ίδρυση ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά. Ο χώρος για τη στέγαση του ολοκληρώθηκε το 2000, χωρίς να γίνει καμία πρόβλεψη για εξοπλισμό. Το 2005 με παρέμβαση της Φλόγας στον τότε υπουργό Υγείας, έγινε πρόβλεψη για δημιουργία τμήματος στο «Αγλαΐα Κυριακού» και ένταξη της προμήθειας του εξοπλισμού στο 3ο Ευρωπαϊκό Πακέτο Στήριξης με προϋπολογισμό επτά εκατ. ευρώ. (75% ευρωπαϊκοί πόροι και 25% Υπ. Υγείας) και διορισμό Διευθύντριας, η οποία θα δρομολογούσε τις διαδικασίες προμήθειας του εξοπλισμού και του προσωπικού.
«Από το 2005 μέχρι το 2008, έγιναν προδιαγραφές και ξανάγιναν, προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί και ξαναπροκηρύχθηκαν, ενώ οι εταιρίες, η μία μετά την άλλη κατέφευγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Τον Απρίλιο του 2008, η Φλόγα μη μπορώντας να περιμένει άλλο, κάλεσε συνέντευξη τύπου και κοινοποίησε το πρόβλημα στα ΜΜΕ και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και με τη βοήθεια των γιατρών, εξήγησε τι σημαίνει η έλλειψη σωστής ακτινοβολίας στην υγεία και τη ζωή των παιδιών (νοητική στέρηση, δεύτερο καρκίνο κλπ)», τονίζουν.
Μετά από τις συνεχείς πιέσεις από την πλευρά της Φλόγας, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008 ο τότε υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την απόφαση του ΟΠΑΠ να χρηματοδοτήσει την προμήθεια του εξοπλισμού με τρία εκατ. ευρώ. Οι αρμόδιοι της Φλόγας ανακοίνωσαν ότι θα συμπληρώσουν οποιοδήποτε ποσό απαιτηθεί, ώστε να υπάρχει εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας. Τον Ιανουάριο του 2009 έγινε η προκήρυξη για την προμήθεια από τον ΟΠΑΠ και στην Επιτροπή που συστάθηκε για τη διενέργεια του διαγωνισμού συμμετείχε και η Φλόγα. Το καλοκαίρι του 2009 ο ΟΠΑΠ ανέθεσε την προμήθεια του εξοπλισμού άριστης τεχνολογίας και η παράδοση ορίστηκε το Δεκέμβριο του ιδίου έτους. Η παράδοση και τοποθέτηση των μηχανημάτων ολοκληρώθηκε από τις ανάδοχες Εταιρείες μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2009.
Οι χώροι που είχαν προβλεφθεί από το 2000 για τη στέγαση του Τμήματος είχαν εν τω μεταξύ τεράστιες φθορές, αφού όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποιήθηκαν σαν αποθήκες. Η Φλόγα ανέλαβε την ανακαίνιση των χώρων και παρέδωσε το τμήμα σε άριστη κατάσταση το καλοκαίρι του 2010. Επίσης, ανέλαβε την προμήθεια μηχανήματος lazer καθώς και γενικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, όπως αναισθησιολογικού σταθμού, κρεβάτια εξέτασης ασθενών, διαφανοσκοπίων αξίας μεγαλύτερης των 150.000 ευρώ. «Το μόνο που απέμεινε για την πολιτεία ήταν να κάνει τις προσλήψεις του προσωπικού, πράγμα που ποτέ δεν έγινε», σημειώνουν.
Το Δεκέμβριο του 2009, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης, Οικονομικών και Υγείας, εγκρίθηκαν 21 θέσεις για τη στελέχωση του Τμήματος στο Νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού». «Εμείς ζητήσαμε από το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα η πρόσληψη των 13 από τις 21 θέσεις, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που επικαλέστηκε το Υπουργείο. Συμφωνήσαμε ότι οι υπόλοιπες μπορεί να καλυφθούν αργότερα όταν το τμήμα αποκτήσει και δεύτερο επιταχυντή», τονίζουν. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι ουδέποτε προκηρύχθηκε θέση. «Έγιναν κάποιες μεταφορές από άλλα τμήματα και ο αγώνας μας για την εξασφάλιση προσωπικού συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια χωρίς ποτέ να βρει οριστική λύση».
Από τα εγκαίνια, τον Ιανουάριο του 2011, και μέχρι σήμερα το τμήμα λειτούργησε μόνο και μόνο χάρη στην αυταπάρνηση του ελάχιστου αυτού προσωπικού και τη βοήθεια της Φλόγας.
Από εκεί και έπειτα, τον Αύγουστο του 2014 η Διευθύντρια του τμήματος συνταξιοδοτήθηκε και η Φλόγα χρηματοδότησε προσωρινά την παρουσία της στο τμήμα, μέχρι να δοθεί μια λύση από την πολιτεία. Η μοναδική Επιμελήτρια Β” που υπηρετούσε στο τμήμα βρισκόταν το 2014 σε γονική άδεια, επέστρεψε το 2015 και υπέβαλε την παραίτηση της τον Ιούνιο 2015. Στο τμήμα επίσης υπηρετούσαν δύο επικουρικοί ιατροί, η σύμβαση των οποίων έχει λήξει (τον Μάιο του 2015 του ενός, του δεύτερου λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο).
Στο τμήμα προσλήφθηκε πριν δύο μήνες ένας νέος επικουρικός ιατρός, ο οποίος λόγω της υψηλής εξειδίκευσης που απαιτείται στον εξοπλισμό δεν είναι σε θέση να προσφέρει επί του παρόντος και εάν φύγει και ο δεύτερος επικουρικός τον Σεπτέμβριο, δε θα υπάρχει κανείς να τον εκπαιδεύσει. Άρα – συμπεραίνουν – το κλείσιμο του τμήματος είναι μονόδρομος.
Να σημειωθεί ότι στο τμήμα απασχολείται ένας ακτινοφυσικός. Η Φλόγα καλύπτει τη μισθοδοσία και δεύτερου ακτινοφυσικού για δεύτερη χρονιά, ενώ παράλληλα έχει ήδη προσφερθεί να καλύψει τη μισθοδοσία του επικουρικού ιατρού που έληξε η σύμβαση του το Μάιο 2015. Η λειτουργία του είναι με ειδική άδεια από το Δημόκριτο και απαιτείται εξειδίκευση για τουλάχιστον οκτώ μήνες πριν μπορέσει ο ιατρός ή ο ακτινοφυσικός να προσφέρει έργο.
Πηγή: tovima.gr
Πηγή : isotimos.com