Εκατομμύρια μέλισσες στην Αυστραλία τέθηκαν σε «lockdown» και χιλιάδες θα θανατωθούν, μετά τον εντοπισμό θανατηφόρου παράσιτου στη χώρα.
Το παράσιτο «varroa» ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά σε λιμάνι κοντά στο Σίδνεϊ την περασμένη εβδομάδα αλλά έκτοτε εντοπίστηκε σε κυψέλες 100 χιλιόμετρα μακριά.
Η έξαρση απειλεί να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια στον τομέα παραγωγής μελιού και τροφίμων.
Οι υπεύθυνοι σε μια νέα ζώνη βιοασφάλειας δεν θα μπορούν να μετακινήσουν τις κυψέλες, τις μέλισσες ή τις κηρήθρες μέχρι νεοτέρας.
Η Αυστραλία ήταν η μοναδική ήπειρος χωρίς το συγκεκριμένο παράσιτο, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις μέλισσες παγκοσμίως.
Τα παράσιτα -που έχουν περίπου το μέγεθος σουσαμιού- εξασθενούν και σκοτώνουν τις αποικίες μεταδίδοντας την ίδια στιγμή διάφορους ιούς.
Οι αρχές θέσπισαν διάφορα μέτρα βιοασφάλειας για να περιορίσουν την έξαρση, καθώς τα παράσιτα εντοπίστηκαν σε επτά τοποθεσίες στη Νέα Νότια Ουαλία.
Κυψέλες σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από μολυσμένες περιοχές – περίπου 400 μέχρι στιγμής – θα καταστραφούν επίσης, ενώ αποικίες σε απόσταση 25 χιλιομέτρων θα επιθεωρούνται και θα παρακολουθούνται.
Τέθηκε επίσης σε εφαρμογή «lockdown μελισσών», που απαγορεύει τη μετακίνησή τους σε όλη την πολιτεία.
Πρόκειται για μέτρο ζωτικής σημασίας προκειμένου να σταματήσει η επιδημία να καταστρέφει τους παραγωγούς, λέει ο Ian McColl των NSW Farmers.
Εάν τα παράσιτα συνεχίσουν να εξαπλώνονται, θα μπορούσε να κοστίσει μόνο στη βιομηχανία παραγωγής μελιού 48 εκατ. δολάρια ετησίως, λέει.
Περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων στην Αυστραλία εξαρτάται από την επικονίαση των μελισσών, συμπεριλαμβανομένων των αμυγδάλων, των μήλων και των αβοκάντο.
«Οι μέλισσες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συστήματος παραγωγής μας», πρόσθεσε ο McColl.
Διαβάστε επίσης
Μεγάλος σεισμός 7,3 Ρίχτερ – Φόβοι για τσουνάμι στην Αυστραλία