Με ένα καλά σχεδιασμένο πλάνο και υπό την πίεση των καταστάσεων, αφού καλείται να διαχειριστεί και να εφαρμόσει ένα νέο μνημόνιο, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον κάβο της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή, επί του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, χωρίς περαιτέρω απώλειες.
Ικανοποίηση στο Μαξίμου
Οι μεταβολές των κυβερνητικών βουλευτών υπήρξαν οριακές, παρά τα… μασάζ και τις διαβουλεύσεις που έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες στις κλειστές κομματικές συνεδριάσεις. Εξίσου σημαντικό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι απεφεύχθησαν τα χειρότερα, αφού κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν τη θέση ότι σ’ αυτό το σημείο «ακόμα και μια ψήφος παραπάνω καλή θα είναι».
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν τα «παρών» από τις κυρίες Δανάη Τζήκα και Νίνα Κασσιμάτη, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ψηφίσει «ναι». Όσο για την καταψήφιση των μέτρων από τα μέλη της ΚΟΕ (Κοδέλα, Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου), στους διαδρόμους της Βουλής πολλοί εκτιμούσαν ότι είναι θέμα ωρών η υποβολή των παραιτήσεών τους.
«Εκλογές θα έρθουν, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς»
Τις πρώτες πρωινές ώρες, πάντως, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης μιλώντας σε δημοσιογράφους έθεσε ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως τον Σεπτέμβριο θα γίνει συνέδριο -χωρίς να προσδιορίζει ακριβή ημερομηνία- και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές.
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια μεγάλη διελκυστίνδα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκει από εδώ και στο εξής τους εφαρμοστικούς νόμους. «Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Από το “126”, άντε να πάμε στο “119” και μέχρι εκεί. Έτσι, πόσα νομοσχέδια θα μπορούμε να περάσουμε;» έλεγε χαρακτηριστικά, καθιστώντας σαφές οτι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, αλλά και του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, που έθεσαν ξεκάθαρα το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί, δηλώνοντας ότι η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή επιβεβαίωσε το ρήγμα που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γεροβασίλη: Το ρήγμα είναι σαφές – Θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες
Η κυβερνητική εκπρόσωπος μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας ήταν ξεκάθαρη, λέγοντας ότι η κυβέρνηση από εδώ και στο εξής «θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία», ενώ όταν ρωτήθηκε για τους διαφωνούντες βουλευτές είπε: «Το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι -νομίζω- σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα».
Στο ερώτημα εάν κάποιοι θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς, νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».
Παππάς: Πρώτα η συμφωνία και μετά θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα
«Η κυβέρνηση θα προχωρήσει τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, ολοκληρώσαμε τον κύκλο των προαπαιτούμενων», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή.
«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «επιβεβαιώθηκε ένα ρήγμα, αλλά νομίζω ότι θα ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες της συμφωνίας και θα τα δούμε όλα στα συλλογικά μας όργανα, όπως προβλέπεται».
Παγιώθηκε το ρήγμα
Στη δεύτερη ψηφοφορία για το τρίτο Μνημόνιο ο πρωθυπουργός οριακά μόνο «μάζεψε» τους αντάρτες, Η Βουλή υπερψήφισε με 230 ψήφους το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.
Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».
Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης, είναι οι υπόλοιποι 30 βουλευτές που επανέλαβαν την ψήφο τους και ψήφισαν «όχι».
Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη και Λέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «ΟΧΙ» μετατοπίστηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ΝΑΙ) και η Νίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ΝΑΙ).
Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ΝΑΙ» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και ΝΑΙ στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει ΝΑΙ.
Τέλος οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ΝΑΙ» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».