Σε θάνατο καταδικάστηκε ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, από το αιγυπτιακό δικαστήριο, που τον έκρινε ένοχο για δολοφονίες και απαγωγές, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της ισόβιας ποινής (25ετή κάθειρξη) στον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο, για υπόθεση συνωμοσίας με ξένες οργανώσεις.
Σε θάνατο καταδικάστηκαν επίσης ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, και άλλοι τέσσερις ηγέτες της Αδελφότητας., για την υπόθεση της μαζικής απόδρασης κρατουμένων το 2011, ενώ περισσότεροι από 80 άλλοι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε θάνατο ερήμην.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα το δικαστήριο εισηγήθηκε την επιβολή της εσχάτης των ποινών στον Μόρσι, έπειτα από την καταδίκη του ιδίου και των συγκατηγορούμενών του –περιλαμβανομένου του Μπαντίε– για δολοφονίες και απαγωγές αστυνομικών, για επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας και για αποδράσεις από φυλακές στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης κατά του τότε προέδρου, Χόσνι Μουμπάρακ.
Η εισήγηση για την επιβολή της θανατικής ποινής είχε προκαλέσει επικρίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μετά τη σημερινή καταδίκη, ένα υψηλόβαθμο μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δήλωσε πως η δίκη «ήταν κατώτερη κάθε διεθνούς κριτηρίου». «Αυτή η ετυμηγορία είναι ένα καρφί στο φέρετρο της δημοκρατίας στην Αίγυπτο», είπε χαρακτηριστικά ο Γιαχία Χαμίντ, πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Μόρσι και επικεφαλής των διεθνών σχέσεων της Αδελφότητας, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μόρσι και ο Μπαντίε και άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια για συνωμοσία με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα υψηλόβαθμα στελέχη της Αδελφότητας Ίσαμ ελ-Εριάν και Σάαντ ελ-Κατάτνι.
Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Χάιρατ ελ-Σάτερ, Μοχάμεντ ελ-Μπελτάγκι και Άχμεντ Αμπντελάτι σε θάνατο για την ίδια υπόθεση. Άλλοι 13 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην σε θάνατο. Οι αποφάσεις αυτές μπορούν να εφεσιβληθούν.
Ο δικαστής Σάαμπαν ελ-Σάμι, δήλωσε πως ο Μεγάλος Μουφτής, η ανώτερη θρησκευτική αρχή, είπε πως κατά τη γνώμη του η θανατική ποινή επιτρέπεται για τους κατηγορουμένους για τους οποίους τού είχε ζητηθεί η γνώμη.