Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΠΟΥ, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα γρίπης H5N1 σε άλλα θηλαστικά πέραν του ανθρώπου, όπως σε αλεπούδες, μινκ και θαλάσσιους ελέφαντες.
Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ
Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ μετά τον άνθρωπο προσβάλλει πλέον αλεπούδες, μινκ και θαλάσσιους ελέφαντες!
Ο ιός H5N1 που είχε προκαλέσει τη γρίπη των πτηνών και ευθύνεται εδώ και 25 χρόνια για την καταγραφή πολλών κρουσμάτων σε πουλιά και πουλερικά έχει διαδοθεί στο παρελθόν σε είδη της άγριας πανίδας, αλλά αυτή η «ορμητική» του εξάπλωση πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής επιτήρησης. Για την ώρα ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο ως χαμηλό για το ανθρώπινο είδος.
Από το 1996 που πρωτοεμφανίστηκε ο H5N1, σε σπάνιες περιπτώσεις έχει καταγραφεί μετάδοση από ζώο στον άνθρωπο και μεταξύ των ανθρώπων. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι η κατάσταση θα παραμείνει έτσι και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή μήπως ο ιός μεταλλαχθεί και όλα αλλάξουν. Όπως πάντα, ο ΠΟΥ συμβουλεύει τους ανθρώπους -ειδικά τους πληθυσμούς που ζουν από την κτηνοτροφία- να μην έρχονται σε επαφή με άρρωστα και νεκρά ζώα και να αναφέρουν στις τοπικές Αρχές οποιοδήποτε ύποπτο περιστατικό. Επιπλέον, ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις εθνικές Αρχές των κρατών για την επιτήρηση των κρουσμάτων του ιού γρίπης Η5Ν1 και ζητά να καταγράφουν και να αναφέρουν οποιοδήποτε περιστατικό μόλυνσης από ζώο σε άνθρωπο.
Δίκτυα επιτήρησης
Μέσω των δικτύων επιτήρησης, καταγραφής και γονιδιωματικής ανάλυσης, ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά τις μεταλλάξεις που αναδύονται σε περιοχές όπου υπάρχουν φάρμες – οπότε άγρια και οικόσιτα ζώα αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο. Επίσης ο Οργανισμός φροντίζει να διασφαλιστεί απόθεμα αντιγριπικών εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων σε εκείνες τις περιοχές του πλανήτη όπου είναι πιθανό να καταγραφεί επιδημική έξαρση γρίπης Η5Ν1.