Ένα νέο προσχέδιο των κυρώσεων που αναμένεται να επιβληθούν στην Τουρκία διέρρευσε τις τελευταίες ώρες από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το οποίο θα επεξεργαστούν κατά την διάρκεια του δείπνου των ηγετών ώστε να βελτιωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν κυβερνήσεις που απορρίπτουν ακόμα και την αναφορά σε κυρώσεις προς την Τουρκία -και διαπραγματεύονται σε αντιστάθμισμα να υπάρξουν εκτενείς αναφορές στην «θετική ατζέντα» των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Πάντως τα πράγματα δεν εμφανίζονται πολύ ευοίωνα καθώς σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Politico «δεν υπάρχει συναίνεση αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει πως η Ε.Ε. δεν θα πάρει τελικά απόφαση για οικονομικά μέτρα, αλλά οι ηγέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν να τιμωρήσουν άτομα που κατηγορούνται ότι σχεδίασαν ή έλαβαν μέρος στις παράνομες γεωτρήσεις.
Παράλληλα η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονίσει πιθανά περαιτέρω μέτρα σε συνεργασία με τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο καθώς οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.
Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, στο οποίο θα προχωρήσει η ΕΕ, θα αφορά άτομα και εταιρείες που δεν έχουν ακόμη κατονομαστεί και θα είναι επιπλέον των δύο αξιωματούχων που βρίσκονται ήδη στη λίστα κυρώσεων που καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2019.
Επίσης οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από αξιωματούχους της ΕΕ «να υιοθετήσουν πρόσθετες λίστες κυρώσεων ενόψει των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει ακόμη το τελευταίο προσχέδιο.
Ανώτεροι διπλωμάτες της ΕΕ χαρακτηρίζουν τις προτεινόμενες κυρώσεις συμβολικές, επειδή η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη να τιμωρήσει σοβαρά την Τουρκία, επιθυμώντας να μην βλάψουν συμφέροντα ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός φανερά δυσαρεστημένος σύμφωνα με το Politico, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, κατά την παρέμβασή του χαρακτήρισε «παράδοξο» το ότι «την ώρα που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Σύνοδος βαλτώνει με “αν” και “αλλά”».