Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Σεισμο-σοκ με το επίκεντρο στη Θήβα

Στη Θήβα επικεντρώνεται αυτές τις ημέρες η προσοχή των σεισμολόγων, οι οποίοι δημοσίως αναδεικνύουν τον κίνδυνο για πιθανό δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου. «Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για 6 Ρίχτερ, ποτέ δεν σχηματίσαμε τέτοια πρόβλεψη.

Tου ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ


Τι λέει στην «Μ» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, για τη σεισμική δραστηριότητα στη Βοιωτία − Ανησυχίες για το ρήγμα των Αλκυονίδων


Όμως η δραστηριότητα σε Αρκαλοχώρι, Θήβα, Τήλο και Νίσυρο αυτούς τους μήνες μάς ανησυχεί ιδιαίτερα, γι’ αυτό ζητήσαμε την έγκαιρη ενεργοποίηση του σχεδίου ‘‘Εγκέλαδος’’ που ευτυχώς εφαρμόστηκε νωρίς στην Κρήτη», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Οι κάτοικοι», συνεχίζει, «πρέπει να ακούνε τις τοπικές Αρχές και τους επίσημους φορείς, να απομακρύνουν αντικείμενα που μπορεί να πέσουν την ώρα του σεισμού και να ενημερωθούν για τους σωστούς τρόπους αντισεισμικής συμπεριφοράς… Και οι υπηρεσίες πρέπει να κάνουν περισσότερα, κυρίως να επικαιροποιήσουν τις δράσεις τους και να επανελέγξουν τα παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια».
Ήδη οι επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας ευρίσκονται σε απευθείας συνεννοήσεις με τους τοπικούς φορείς εξαιτίας της κακής δόμησης της πόλης, της ανύπαρκτης -σχεδόν- πολεοδομικής της συνάφειας, της κακής κατασκευής των οικοδομών και της ύπαρξης πολλών εγκαταλελειμμένων κτιρίων, βιομηχανικών και αστικών.

Θήβα
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κάνει δηλώσεις, τη Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφτηκε την Κέρκυρα, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Ήπειρο και Κέρκυρα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γραφείο Τύπου Το Ποτάμι/Αφροδίτη Χουλάκη

Στοιχεία

Ο κ. Παπαδόπουλος που επί τρεις μήνες τώρα εκφράζει διαρκώς τον προβληματισμό του συγκεκριμένα για τη Θήβα και το Αρκαλοχώρι, δηλώνει ότι «αυτή η επιμένουσα σεισμικότητα δημιουργεί ανησυχία και αξίζει να την αξιολογήσουμε και πάλι». Εξηγεί: «Εκεί (Θήβα) είχαμε μία έξαρση τον ∆εκέμβριο του 2020 με μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 4,4 Ρίχτερ στις 2-12-2020. Ακολούθησε μετασεισμική ακολουθία που ‘‘έσβησε’’ σταδιακά περί τα τέλη του Ιουνίου 2021. Αλλά στις 10 Ιουλίου η δραστηριότητα επανεμφανίστηκε με μια δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ πιο δυτικά από τη σεισμική δράση του ∆εκεμβρίου. Η έντονη δράση συνεχίστηκε και για τον λόγο αυτόν στις 21 Ιουλίου συγκλήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εξέτασε την περίπτωση. Καταλήξαμε ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη γένεση μεγαλύτερου σεισμού, δεδομένου μάλιστα ότι στην περιοχή έχουν γίνει στο παρελθόν (1853, 1983, 1914) ισχυροί σεισμοί μεγέθους 6 έως 6,5 Ρίχτερ. Μετά από παροδική ύφεση περί τα μέσα Αυγούστου, η σεισμική δράση εντάθηκε και πάλι τις τελευταίες μέρες. Η όλη συμπεριφορά της σεισμικότητας δεν επιτρέπει να εφησυχάσουμε, υπάρχουν σημάδια ότι ίσως η δράση αυτή είναι προσεισμική, κάτι που όμως δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο προς το παρόν».

Ο μεγάλος φόβος

Εκείνο που επισκοπείται ιδιαίτερα την τελευταία τριετία είναι η συμπεριφορά του ρήγματος των Αλκυονίδων νήσων, του συμπλέγματος των τεσσάρων νησιών ανατολικά του Κορινθιακού, από το οποίο είχαν προέλθει οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί των 6,7 και 6,5 Ρίχτερ στις 24 και 25 Φεβρουαρίου του 1981 που άφησαν πίσω τους 20 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές, εκτός από κάποιες περιοχές της Αθήνας, σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο.
Μετά τα 5,1 Ρίχτερ που έπληξαν το Λεκανοπέδιο το μεσημέρι της 19ης Ιουλίου 2019, η επιστημονική κοινότητα έλεγε ευθέως ότι «πλησιάζει η περίοδος ενεργοποίησης του ρήγματος των Αλκυονίδων, καθώς το ρήγμα ενεργοποιείται κάθε 40-45 χρόνια». Ο καθηγητής Κ. Μακρόπουλος δήλωνε τότε μεταξύ άλλων: «Τα δύο σεισμικά κέντρα που ανησυχούν περισσότερο την Αττική είναι η περιοχή των Αλκυονίδων και η περιοχή του ρήγματος της Αταλάντης, που το 1894 είχε κάνει τον μεγάλο σεισμό των 7,2 Ρίχτερ.. Από τα δύο ρήγματα αυτά η Αταλάντη κυριολεκτικά κοιμάται και η περίοδος επανάληψης της σεισμικής δραστηριότητας έχει υπολογιστεί στα 750 χρόνια, ενώ οι αντίστοιχες μελέτες στην περιοχή των Αλκυονίδων έχει έναν μέσο όρο περίπου 40-45 χρόνια περίοδο επανάληψης. Άρα από τον μεγάλο σεισμό του 1981 θα συμπληρωθούν 40 χρόνια το 2021».

Τσελέντης

Τα ίδια, δε, υποστήριζε και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, επικεφαλής σήμερα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. «Το θηρίο των Αλκυονίδων θα ξαναουρλιάξει», δήλωνε, χαρακτηρίζοντας «αστεία πράγματα» όσα λέγονταν για περιοδικότητα του ρήγματος στα 400 χρόνια και πως δεν πρέπει να ανησυχούμε για τον Κορινθιακό, επισημαίνοντας ότι τη συγκεκριμένη περιοχή μελετούν δεκάδες διεθνή ινστιτούτα.

Θήβα

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν… Πορτοσάλτ(αρ)ε για μισθούς και συντάξεις

Ζάκυνθος – Ντίμης Κορφιάτης: Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του επιχειρηματία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ