Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα
Στον «χορό» των Ρίχτερ βρίσκονται η Μυτιλήνη και η Κρήτη το τελευταίο διάστημα με τους κατοίκους των δύο μεγάλων νησιών να ανησυχούν αρκετά και να εκφράζουν τους φόβους τους για έναν μεγαλύτερο σεισμό.
Τρία εικοσιτετράωρα μετά τον μεγάλο σεισμό των 4,9 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη οι σεισμολόγοι δεν έχουν αποφασίσει εάν πρόκειται για τον κύριο, με το ενδεχόμενο ωστόσο να στρέφεται προς τα εκεί. Από την άλλη δεν μπορούν να αποκλείσουν μια πιο δυνατή σεισμική δόνηση.
Από την άλλη στην Κρήτη, οι σεισμολόγοι φαίνονται πιο καθησυχαστικοί καθώς οι συνεχείς σεισμοί δεν δίνουν πάνω από 5 ρίχτερ και είναι σε θαλάσσιο χώρο με αποτέλεσμα να αποτελεί «ασπίδα προστασίας» για τη χερσαία μεριά του νησιού.
Το ενδιαφέρον των ερευνών στρέφεται περισσότερο στη Μυτιλήνη παρά στην Κρήτη όχι μόνο για τον παραπάνω λόγω αλλά επίσης για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των κτιρίων, τα οποία θεωρούνται επικίνδυνα σε περίπτωση νέας σεισμικής δόνησης. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία για τον λόγο αυτό παραμένουν κλειστά και γίνονται έλεγχοι στα κτίρια, με 19 από αυτά να χαρακτηρίζονται ήδη «κίτρινα».
Λέκκας: Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων, Ευθύμης Λέκκας, θέλησε να κατευνάσει την ανησυχία των κατοίκων ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη, η οποία «κουνιέται» συνεχώς τις τελευταίες ημέρες.
«Χθες είχαμε έναν σεισμό της τάξεως των 4,8 βαθμών, ουσιαστικά ήταν ένας σεισμός που εκδηλώθηκε στην ίδια σεισμογόνο περιοχή που εκδηλώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το Σάββατο το πρωί. Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή – δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος», είπε αρχικά ο κ. Λέκκας.
«Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο. Είναι 150 χρόνια πριν και είναι μία φυσιολογική περίοδος επανάληψης γιατί τα ρήγματα δεν συγκεντρώνουν δυνάμεις κάθε 20-40 χρόνια. Ο χρόνος επαναπλήρωσης των ρηγμάτων είναι της τάξεως των εκατοντάδων χιλιάδων χρόνων», συμπλήρωσε έπειτα ο επιστήμονας.
Αναφορικά με τον κίνδυνο να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ ο κ. Λέκκας τόνισε: «Το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
- Μοσχάτο: Στην Ελλάδα και όχι στην Αλβανία η σύζυγος του λογιστή- Δηλώνει υποστήριξη της κατηγορίας (αποκλειστικό)
- Απίστευτη ιστορία: Ο Μάξιμος, η ανήλικη οι καταγγελίες για αιμομικτικούς βιασμούς και οι γονείς
- Ακρίβεια: Δεν “τραβάει” το καλάθι του Νοικοκυριού – Υψηλότερες τιμές – Μικρότερες συσκευασίες – Ανύπαρκτοι έλεγχοι