Τριήμερο πένθος κήρυξε η κυβέρνηση της Σερβίας για τα θύματα των πλημμυρών, που θα αρχίσει να ισχύει από αύριο.
Οι οικονομικές συνέπειες για χρόνια θα ταλανίζουν τη Σερβία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών.
Σε ανοιχτή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι μόνο στο Ομπρένοβατς, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 14 θάνατοι ανεβάζοντας έτσι στους είκοσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις πλημμύρες στη Σερβία. Ο αριθμός αυτός, επεσήμανε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τελικός διότι υπάρχουν ακόμη συνοικισμοί που βρίσκονται κάτω από το νερό.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή θα εκλείψει κάθε απειλή υπερχείλισης των ποταμών και ενδεχομένως η κυβέρνηση θα αποφασίσει την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών της Υδρο-Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Σερβίας (HMZS, αύριο θα φτάσει στο Βελιγράδι το τελευταίο κύμα των υδάτων από την Κροατία, που υποχωρούν στην κοίτη του ποταμού Σάβα, δεν αναμένεται ωστόσο να προκληθούν σοβαρά προβλήματα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας αναφέρει ότι συνολικά 30.873 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες περιοχές και φιλοξενούνται σε καταυλισμούς ενώ πλημμύρισαν 4023 κτίρια. Μεγάλες είναι επίσης οι καταστροφές στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Οι οικονομικές συνέπειες θα ταλαιπωρούν για χρόνια τη Σερβία, εκτιμούν αναλυτές. Μόνο οι ζημιές που προκλήθηκαν στα λιγνιτωρυχεία “Kolubara”, που πλημμύρισαν, υπολογίζονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Στον αγροτικό τομέα, η ζημιά από την απώλεια της φετινής σοδειάς στις πληγείσες περιοχές εκτιμάται σε 500 εκατομμύρια ευρώ.
Η κυβέρνηση της Σερβίας ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών που θα εκτιμήσουν τις ζημιές και με βάση τα πορίσματά τους θα δοθεί η βοήθεια στους πληγέντες. Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθούν και οι πόροι που προβλέπονται από το ταμείο αρωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με δεδομένο ότι η Σερβία ως χώρα προς ένταξη έχει δικαίωμα να λάβει έως και ένα δισεκατομμύριο ευρώ μέσα στο 2014 για την αντιμετώπιση των συνεπειών φυσικών καταστροφών.
Ο κ. Βούτσιτς προειδοποίησε να μην διανοηθεί κανείς να καταχραστεί την ανθρωπιστική βοήθεια διότι, όπως είπε, χαρακτηριστικά: “Θα υποστεί τέτοιες συνέπειες που θα είναι σαν να του κόβονται τα χέρια”.
Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις για παροχή βοήθειας. Ανώνυμοι αλλά και επώνυμοι πολίτες της Σερβίας σπεύδουν να βοηθήσουν, προσφέροντας χρήματα και αναγκαία είδη. Παγκοσμίου φήμης αθλητές ανταποκρίθηκαν, προσφέροντας χρήματα, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην εκστρατεία συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Συγκινητική είναι η συμμετοχή των μαθητών, που συγκεντρώνουν στα σχολεία ρουχισμό και τρόφιμα για τους πληγέντες. Στην εκστρατεία αυτή συμμετέχει και το ελληνικό σχολείο στο Βελιγράδι.
Μεγάλη είναι και η ανταπόκριση από το εξωτερικό σε ό,τι αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Πολλές χώρες δήλωσαν πρόθυμες να συμμετάσχουν με χρηματική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ρωσία πρωτοστατεί, στέλνοντας καθημερινά, με μεταγωγικά αεροπλάνα, ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα.