Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σέρβος μαφιόζος με… ομπρέλα ΜΚΟ

Σε πλήρη δραστηριότητα βρίσκεται εκ νέου το κύκλωμα λαθρεμπορίας όπλων που είχε δράσει τη δεκαετία του 1990 στα Βαλκάνια, διοχετεύοντας τότε σε τρίτες χώρες ΝΑΤΟϊκό υλικό το οποίο προοριζόταν για τις αντιμαχόμενες πλευρές στον εμφύλιο σπαραγμό της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.

Του ΜΙΧ. Ι. ΑΣΗΜΑΚΗ


Πως δρα το διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας που κρύβεται πίσω από τα όπλα του μοιραίου Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα


Από τις έως τώρα έρευνες των διπλωματικών υπηρεσιών συσχετίστηκε με έκνομες δραστηριότητες η μοιραία πτήση του ουκρανικού Antonov Αn-12BK, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου (16 Ιουλίου) στην περιοχή των Αντιφιλίππων της Καβάλας. Σύμφωνα με εκτενή δημοσιεύματα του σερβικού Τύπου, η εταιρεία Valir, ιδιοκτήτρια του φορτίου των 11,5 τόνων εξοπλισμού που μετέφερε το Antonov, ελέγχεται από τον έμπορο όπλων Σλόμπονταν Τέσιτς μέσω Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης και παράλληλα καρπώνεται εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζονται για τον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό.

Το κύκλωμα

Το διεθνές κύκλωμα, με έδρα το Βελιγράδι, και σε συνεργασία με Ρώσους, Ουκρανούς και Τούρκους εμπόρους όπλων, αφού υπεξαιρεί από τα ουκρανικά στρατόπεδα το υλικό, το πουλά σε τρίτες χώρες, στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, οργανώνοντας παράλληλα τοπικές αναταραχές και εμφύλιες συρράξεις. Σημειώνεται πως το αεροπλάνο είχε ναυλωθεί για να μεταφέρει όπλα από το Νις (Σερβία) στο Μπανγκλαντές με δύο προγραμματισμένες στάσεις: στο Αμμάν (Ιορδανία) και στο Ριάντ (Σαουδική Αραβία). Και οι δύο είναι χώρες που συνορεύουν με εμπόλεμες ζώνες – τη Συρία και την Υεμένη.
Στην ομάδα συμμετέχουν και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ζελένσκι, γι’ αυτό και ο Ουκρανός πρόεδρος απέπεμψε πρόσφατα δεκάδες στρατιωτικούς και πολιτικούς αξιωματούχους, δηλώνοντας ότι μετά το τέλος των εχθροπραξιών θα τους παραπέμψει για εσχάτη προδοσία.

Οι περίεργες πτήσεις

Σύμφωνα με τη σουηδική flightradar24 (ηλεκτρονικός κόμβος αναφοράς των χιλιάδων εμπορικών πτήσεων), στις 7 και 17 Ιουνίου είχε προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, όπου παρέμεινε συνολικώς για δύο ώρες, με αχνό -και τις δύο φορές- στίγμα προορισμού το Αλγέρι, την Τυνησία και τη Λιβύη και άγνωστες αφετηρίες. Επίσης, στις 10 και 13 Ιουλίου εκτέλεσε τρία δρομολόγια, δύο από το Μπουργκάς της Βουλγαρίας και μία από την Οστράβα της Τσεχίας προς το Ρζεσζόφ, στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα, όπου εδρεύει το ανατολικό κέντρο στρατιωτικής βοήθειας των συμμαχικών δυνάμεων. Δύο μέρες αργότερα, στις 15 Ιουλίου, το Antonov εντοπίζεται για κάποιες ώρες στο αεροδρόμιο της Άγκυρας και την επομένη το πρωί, 16 Ιουλίου, πραγματοποιεί πάλι από το σερβικό αεροδρόμιο της Νις την ίδια διαδρομή προτού μπει στον εθνικό εναέριο χώρο το βράδυ με σχέδιο πτήσης για Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και τερματικό στο Μπανγκλαντές.

Κυρώσεις

Το παιχνίδι βεβαίως είναι περίπλοκο, καθώς ο Τέσιτς τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να συναλλάσσεται με καμία εταιρεία στις ΗΠΑ (ερευνητικός ιστότοπος armswatch.com). Παρά ταύτα η Valir εξήγαγε 249 τόνους σερβικών όπλων στις ΗΠΑ το 2021 και το 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία των αμερικανικών εισαγωγών και τα δημόσια αρχεία. Μόνο το 2020 η εταιρεία δήλωσε ετήσια έσοδα 15.400.000 δολάρια, μόλις έναν χρόνο μετά την ίδρυσή της. Επίσης, μια άλλη αμερικανική εταιρεία, η Nemo Arms Inc., εισήγαγε 150 τόνους πυρομαχικών το 2021 με εξαγωγέα και πάλι τη Valir. Το φορτίο μεταφέρθηκε διά θαλάσσης από το Bar του Μαυροβουνίου στο Wilmington των ΗΠΑ.
Όπως ήδη έχει αναδειχθεί, στις 2 Φεβρουαρίου 2021 η Valir εξήγαγε 10.000.000 τεμάχια σφαιρών 5,65x45mm στην αμερικανική εταιρεία NEMO Arms Inc. Τα φυσίγγια αυτά κατασκευάζονται από την Prvi Partizan-Serbia -κρατικό εργοστάσιο όπλων- και πληρούν τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ. Μάλιστα αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Valir μεταξύ των κύριων συνεργατών της, μαζί με άλλους τέσσερις κρατικούς κατασκευαστές όπλων της Σερβίας και το υπουργείο Αμυνας της Σερβίας.

Το πλυντήριο των ΜΚΟ

Σέρβοι αξιωματούχοι φέρεται να έχουν ενημερώσει τις ελληνικές υπηρεσίες ότι η οικογένεια Τέσιτς είχε εμπλακεί και στο σκάνδαλο χρηματοδότησης – προστασίας του επί σειρά ετών καταζητούμενου Σερβοβόσνιου ηγέτη Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο οποίος συνελήφθη το 2008 και εκτίει ποινή ισοβίων για εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την περίοδο 2003-2005 από τους υπευθύνους της ειρηνευτικής δύναμης SFOR στη Βοσνία, οι υπεύθυνοι ελληνικής ΜΚΟ, οι οποίοι έκαναν εκείνο το διάστημα αποναρκοθετήσεις στην περιοχή, είχαν στενές σχέσεις με δύο από τους φρουρούς του Κάρατζιτς, τον Μπάτο Τέσιτς και τον Ζέλικο Γιάνκοβιτς.

Αρκάν

Ο Τέσιτς είχε συλληφθεί το 1998 για τη δολοφονία του ανώτατου αξιωματικού της αστυνομίας της Βοσνίας Σρένταν Κνέζεβιτς, που ερευνούσε και αυτός το σύστημα προστασίας του Κάρατζιτς. Λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψή του ο Τέσιτς απαλλάχθηκε από αυτές τις κατηγορίες και ανέλαβε αρχικά σωματοφύλακας στον αρχηγό της σερβικής παραστρατιωτικής οργάνωσης «Τίγρεις», Ζέλικο Ραζνάτοβιτς ή Αρκάν, που δολοφονήθηκε το 2000 στο Βελιγράδι. Για τον Αρκάν είχε διαπιστωθεί ότι είχε επαφές στην Ελλάδα με επιχειρηματίες, αλλά και νονούς της νύχτας που έχουν δολοφονηθεί. Στη συνέχεια ο Τέσιτς εργάστηκε για τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας Ντράγκαν Κάλινιτς και μετά φέρεται να εντάχθηκε στη φρουρά του Κάρατζιτς.

 

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τραγωδία στο Ελευθέριος Βενιζέλος: Ξεσπά η αδελφή του Jack Fenton – «Οι δηλώσεις ότι επέστρεψε για να βγάλει σέλφι είναι ψέμα»

Μαίνεται η φωτιά του δάσος της Δαδιάς – Συνολικά 6 συλλήψεις έχουν γίνει για εμπρησμό από πρόθεση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ