Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

ΣΕΤΕ: Οι προτεραιότητες στον τουρισμό για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος

Δύο είναι οι βασικές προτεραιότητες για τον ελληνικό τουρισμό την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Η πρώτη αφορά την άμεση σύναψη συμφωνίας με τους δανειστές και η δεύτερη την αποκατάσταση της ομαλότητας στη χώρα.

Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει ταχύτατα, όπως έχει δεσμευθεί και ο ίδιος, σε συμφωνία με τους δανειστές. Οσον αφορά τους δανειστές, ελπίζουμε ότι θα αποδεχθούν μια συμφωνία που θα λαμβάνει υπ’ όψιν και την περαιτέρω επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας, που προήλθε από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls, και θα ενισχύει την ανάπτυξη, όπως για παράδειγμα η μη εξοντωτική φορολόγηση του τουρισμού.

Απαιτούνται επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, άμεσες αποφάσεις ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στο τραπεζικό σύστημα και να διασφαλισθεί ότι ο εφοδιασμός της αγοράς θα εξακολουθήσει να γίνεται απρόσκοπτα. Και αυτό έτσι ώστε στην απόλυτη αιχμή της τουριστικής περιόδου να ανατρέψουμε την αρνητική εικόνα και να ανατραπεί η μεγάλη πτώση του ρυθμού των κρατήσεων στον τουρισμό. Να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Διαφορετικές αναγνώσεις

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Τουρισμού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο τουρισμός παρουσιάζει ανοδική πορεία, τα στοιχεία του ΣΕΤΕ για την τάση των κρατήσεων τις τελευταίες ημέρες δείχνουν αρνητική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, από την 1η Ιουνίου μέχρι και στις 26 Ιουνίου η αύξηση των κρατήσεων πανελλαδικά έφτανε το 3% σε σχέση με πέρσι. Μετά τις 27 Ιουνίου όμως καταγράφηκε πτώση κατά 20%.

Η απότομη αλλαγή στον πίνακα των κρατήσεων ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου με απώλειες ύψους 17% και έφτασε το 30% την τελευταία ημέρα του μήνα. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ακόμα δεν έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα οι ακυρώσεις κρατήσεων που θα αναδείξουν μια δυσμενέστερη εικόνα, ενώ οι online κρατήσεις που δεν επιδέχονται ακύρωσης βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση σε σχέση με πέρσι (μείον 43%).

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει ότι «τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν δήθεν μαζικές ακυρώσεις τουριστών στη χώρα μας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθότι ο ελληνικός τουρισμός εμφανίζει ανοδική πορεία με τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σε σχέση με το 2014», ενώ προσθέτει ότι «σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών έχει καταγραφεί μικρή μείωση στις “κρατήσεις τελευταίας στιγμής” και μεμονωμένες ακυρώσεις. Οι μεγάλοι διεθνείς tour operator εξακολουθούν να εμπιστεύονται και να στηρίζουν τη χώρα μας με επίσημες δηλώσεις τους».

Η εικόνα αυτή όμως διαψεύδεται από τον ΣΕΤΕ ο οποίος ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία των tour operators δείχνουν ότι οι κρατήσεις της χώρας μας την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, κυμαίνονταν στο επίπεδο των 120.000 επισκεπτών καθημερινά. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μείωση κατά μέσο όρο 30%- 40% στη ροή των κρατήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι καταγράφεται μείωση 36.000 έως 48.000 κρατήσεων κάθε μέρα. Το τελευταίο πενθήμερο υπολογίζεται ότι δεν έχουν μπει στα συστήματα των ξενοδοχείων έως και 240.000 κρατήσεις.

Ο ΣΕΤΕ υπογραμμίζει ότι «με την προϋπόθεση πως μετά το δημοψήφισμα η χώρα θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα και θα αποκατασταθεί η εικόνα μας στο εξωτερικό, εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα το χρονικό περιθώριο ώστε ο ρυθμός των κρατήσεων να επιταχυνθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών».
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η airtickets, που καταγράφει πτώση στις κρατήσεις των αεροπορικών εισιτηρίων των Ελλήνων ταξιδιωτών έως και 50%. Την ίδια στιγμή οι ακυρώσεις στις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων, από το 1,05% που είναι το μέσο ημερήσιο ποσοστό ακυρώσεων, ανήλθαν στο 7,2% το διάστημα 27.06.2015-1.7.2015, με αποκορύφωμα την 30.06.2015 όταν το ποσοστό των ακυρώσεων εκτοξεύτηκε στο 22%.

Ταυτόχρονα, εντείνονται τα προβλήματα τροφοδοσίας, ιδιαίτερα στα νησιά, αφού λόγω των capital controls έχουν παγώσει οι συναλλαγές με το εξωτερικό και φυσικά δεν γίνονται νέες παραγγελίες για εισαγωγές. Σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων με μεγάλο αριθμό τουριστών έχουν διαπιστωθεί ελλείψεις σε τρόφιμα όπως είναι το κρέας, καθώς και σε φάρμακα.

Σύσταση για την αποδοχή των πιστωτικών καρτών 

Ενα πρόγραμμα ενημέρωσης των επαγγελματιών του κλάδου προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις με τους τουρίστες τρέχει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΕΤΕ. Για παράδειγμα, επιμένει και πιέζει για την αποδοχή πιστωτικών καρτών από όλους τους επιχειρηματίες, προκειμένου να περιοριστεί η χρήση μετρητών και να μην αισθανθούν ανασφάλεια οι επισκέπτες.

Ενα παράδειγμα που εμφανίστηκε και στην Κρήτη αφορά εικόνες με ενοικιασμένα αυτοκίνητα παρατημένα στην άκρη του δρόμου. Είναι αρκετοί οι τουρίστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους και επέστρεψαν στα ξενοδοχεία τους με άλλα μέσα. Δεν είχαν καταφέρει να βρουν βενζινάδικο που να αποδέχεται πιστωτική κάρτα μέχρι που τους τελείωσε η βενζίνη.

Επιπλέον οι ξενοδόχοι πλέον καλούνται να καθησυχάσουν τους τουρίστες οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις θέτουν και ζητήματα δυνατότητας άμεσης επιστροφής στις πατρίδες τους. Τέτοιου είδους ερωτήσεις έχουν αρχίσει και γίνονται εντονότερες τις τελευταίες ημέρες, σημειώνουν στη «Ν» επιχειρηματίες του κλάδου.
Μεταξύ άλλων, στις οδηγίες που δίνει ο ΣΕΤΕ αναφέρει ότι συνεργάζεται με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών όπου και θα δίνει σε ημερήσια βάση λίστα με τα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας των ελληνικών τραπεζών και έχουν αναφερθεί στη Γραμμή Επικοινωνίας που έστησε ο σύνδεσμος τις τελευταίες ημέρες.

Οσον αφορά το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «για αιτήματα συναλλαγών και εμβασμάτων εξωτερικού, παρακαλούμε να αποστέλλετε το αίτημά σας στην ειδική επιτροπή έγκρισης τραπεζικών συναλλαγών που έχουν συσταθεί σε κάθε τράπεζα».

Ο ΣΕΤΕ έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ειδική ομάδα που θα εξετάζει τα ζητήματα των εισαγωγών, αφού θεωρείται ότι μια επιτροπή δεν φτάνει για να εξετάσει όλα τα ζητήματα που άπτονται του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.
Οσον αφορά τη δυσάρεστη πραγματικότητα των ακυρώσεων και της επιστροφής των προκαταβολών, ο ΣΕΤΕ συστήνει σε κάθε επιχείρηση να εφαρμόσει την πολιτική της.

Η TUI πούλησε το ποσοστό στην Grecotel

Τη γενικότερη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ελληνικό τουρισμό φέτος φούντωσε, έστω και προσωρινά, η είδηση ότι η TUI πούλησε στον όμιλο του Νίκου Δασκαλαντωνάκη το ποσοστό της, δηλαδή το 50%, στην Grecotel.
Η TUI, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους operator στον κόσμο ξεκαθάρισε άμεσα ότι η συναλλαγή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμανθεί γύρω στα 40 εκατ. ευρώ, δεν σχετίζεται με την κρίση στην Ελλάδα, αλλά ήταν μια απόφαση που είχε δρομολογηθεί πριν από ένα έτος και οριστικοποιήθηκε τον Μάιο.

Η απόφαση σχετίζεται με τον εξορθολογισμό του ξενοδοχειακού χαρτοφυλακίου της TUI. Η Grecotel διαθέτει 26 ξενοδοχεία τα οποία θα υποστηρίζονται από τα προγράμματα και τα συστήματα κρατήσεων της TUI, η οποία ενισχύει στην Ελλάδα τον ρόλο της ως tour operator.

Σημειώνεται ότι μεσοβδόμαδα ο Tourism Managing Director της TUI Γερμανίας, Oliver Doerschuck, σε συνέντευξη που έδωσε στα Χανιά σε Γερμανούς δημοσιογράφους τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας και θα επιδιώξουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ηγετική μας θέση στην ελληνική αγορά. Η TUI στην Ελλάδα όχι μόνο κατέχει ηγετική θέση στην αγορά με μεγάλη διαφορά, αλλά επιπλέον λειτουργεί δικά της διαφοροποιημένα ξενοδοχεία σε όλα τα μεγάλα νησιά, προσφέροντας προσαρμοσμένες εμπειρίες διακοπών σε ένα ευρύ φάσμα πελατών».

Επισήμανε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν παραδοσιακά και παραμένει ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς πελάτες της TUI, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από την Ισπανία και την Τουρκία, μεταξύ όλων των προορισμών της TUI Γερμανίας παγκοσμίως.

πηγή: naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ