Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Σεξουαλική παρενόχληση σε εργαζόμενη από μέλος ΔΣ οργανισμού

Εργαζόμενη σε οργανισμό κατήγγειλε ότι μέλος του διοικητικού συμβουλίου την παρενοχλούσε σεξουαλικά επί έναν χρόνο και η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμο.

Πρόκειται για μία από τις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε εργασιακό χώρο, που καταγγέλθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη την περασμένη χρονιά, και περιλαμβάνονται στην Ειδική Έκθεση 2019 για την ίση Μεταχείριση, που δημοσιοποιήθηκε προ ημερών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ιστορικό της συγκεκριμένης υπόθεσης, εργαζόμενη σε οργανισμό προχώρησε στην καταγγελία ότι υφίστατο επί δώδεκα μήνες σεξουαλική παρενόχληση από μέλος του ΔΣ. Την ημέρα που υπέβαλε την καταγγελία της, το ΔΣ του οργανισμού έλαβε την απόφαση να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας της. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η εργοδοτική πλευρά ως προς την καταγγελία. Διαπιστώθηκε πλημμελής διερεύνηση εκ μέρους της εργοδοτικής πλευράς, η οποία δεν αποκαταστάθηκε ούτε κατά τη διενέργεια της εργατικής διαφοράς. Με τα δεδομένα αυτά, ο Συνήγορος εισηγήθηκε την επιβολή προστίμου, το οποίο και επιβλήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Βάσει της σχετικής νομοθεσίας ως σεξουαλική παρενόχληση ορίζεται οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Η σεξουαλική παρενόχληση εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου, η οποία μπορεί να αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Απαγορεύεται τόσο στον εργασιακό χώρο και κατά την αναζήτηση εργασίας όσο και κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών.

Και δεύτερη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης εις βάρος ακούμενης φοιτήτριας

Σε οργανισμό καταγράφεται και δεύτερη υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης, όπως αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση, αυτή την φορά εις βάρος ασκούμενη φοιτήτριας, η οποία κατήγγειλε τον επιβλέποντά της. Ο Συνήγορος διερεύνησε τα καταγγελλόμενα καθώς η αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων δεν δέχθηκε να εξετάσει την καταγγελία της φοιτήτριας, που πραγματοποιούσε πρακτική άσκηση στον οργανισμό, με το σκεπτικό ότι η ίδια δεν είχε συνάψει εργασιακή σχέση με τον φορέα. Η εξέταση της υπόθεσης εστιάστηκε στις ενέργειες του οργανισμού μετά την καταγγελία της φοιτήτριας και σε εναρμόνιση με την υποχρέωση πρόνοιας του εργοδότη.

Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν προέκυψε ότι ο οργανισμός μετακίνησε άμεσα την εργαζόμενη σε άλλον χώρο εργασίας και εξέτασε μάρτυρες οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν υπέπεσε κάτι στην αντίληψή τους. Ωστόσο, μολονότι η φοιτήτρια κατήγγειλε συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο οι κληθέντες μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν είχαν αντιληφθεί, ουδέποτε κλήθηκε σε εξέταση ο ίδιος ο καταγγελλόμενος. Παρότι υπήρχαν ενδείξεις για το συμβάν σεξουαλικής παρενόχλησης, η καταγγελία είχε ως αποτέλεσμα την μετακίνηση της καταγγέλλουσας, αλλά καμία συνέπεια ή όχληση δεν υπέστη ο καταγγελλόμενος. Με τα δεδομένα αυτά, ο Συνήγορος απηύθυνε προς τον οργανισμό αυστηρή σύσταση για την πλημμελή διερεύνηση της καταγγελίας και την ανεπαρκή αξιοποίηση της αντιστροφής του βάρους απόδειξης, αλλά και για την πλημμελή τήρηση της υποχρέωσης πρόνοιας του εργοδότη.

Γραμματέας έλαβε e-mail με σεξουαλικό περιεχόμενο από τον εργοδότη της

Στο μεταξύ, σε μία τρίτη περίπτωση που εξετάστηκε, γραμματέας κατήγγειλε ότι έλαβε στον εταιρικό λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον οποίο διαχειριζόταν, δύο μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με σεξουαλικό περιεχόμενο από τον προσωπικό εταιρικό λογαριασμό του εργοδότη. Η εργαζόμενη θεώρησε το συμβάν αυτό ως αποκορύφωμα περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης που υφίστατο από τον εργοδότη της και παραιτήθηκε από τη θέση εργασίας διεκδικώντας αποζημίωση. Ο εργοδότης ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στάλθηκαν εκ παραδρομής, αλλά δεν προσκόμισε στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει τους ισχυρισμούς της εργαζομένης περί σεξουαλικής παρενόχλησης με συνέπεια ο Συνήγορος να εισηγηθεί την επιβολή διοικητικών κυρώσεων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος να εξετάζει καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση κατά την πρόσβαση στην απασχόληση και την επαγγελματική εκπαίδευση, στην εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, κατά την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος και κατά την πρόσβαση των πολιτών σε αγαθά και υπηρεσίες του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Μεταξύ των υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης, που έχει διερευνήσει, υπάρχουν και περιπτώσεις που ο καταγγελλόμενος έχει παραδεχτεί τις πράξεις του.

Άσεμνη χειρονομία σε νεαρή υπάλληλο 10 ημέρες μετά την πρόσληψή της

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία, που περιλαμβάνεται στην Ειδική Έκθεση 2018 για την Ίση Μεταχείριση, νεαρής υπαλλήλου σε μικρή επιχείρηση ότι δέκα μέρες μετά την πρόσληψή της ο εργοδότης της προέβη σε άσεμνη χειρονομία σε βάρος της. Την επόμενη μέρα τού δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται έπειτα από αυτό το γεγονός και ο εργοδότης κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας της.

Στη συνάντηση ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας ο εργοδότης αποδέχτηκε ότι προέβη στην άσεμνη χειρονομία, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν σκόπευε να παρενοχλήσει σεξουαλικά την εργαζόμενη και ότι το έκανε για να την ενθαρρύνει. Ο Συνήγορος εξέδωσε πόρισμα στο οποίο κατέληξε ότι η ενέργεια του εργοδότη ήταν σαφής σεξουαλική παρενόχληση έναντι της εργαζόμενης και εισηγήθηκε πρόστιμο στην Επιθεώρηση Εργασίας, το οποίο και επιβλήθηκε.

Πηγή: protothema.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ