Τη στιγμή κατά την οποία η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων με τη CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, μια άλλη θυγατρική του ομίλου καταθέτει αγωγή διεκδικώντας από την ασφαλιστική… 100 εκατ. ευρώ.
Η Προνομιούχος Ανώνυμος Εταιρεία Γενικών Αποθηκών Ελλάδος (ΠΑΕΓΑΕ), 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, κατέθεσε την αγωγή στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ζητώντας να ενεργοποιηθεί ρήτρα ασφαλιστηρίου συμβολαίου με την Εθνική Ασφαλιστική και να λάβει αποζημίωση 100 εκατ. για ζημίες που εκτιμά πως μπορεί να ανέλθουν μέχρι του ποσού των 228 εκατ. ευρώ.
Εάν η αγωγή της μιας θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας εναντίον μιας άλλης είναι το ένα παράδοξο της ιστορίας, το άλλο παράδοξο είναι το πώς προέκυψε η ζημία της ΠΑΕΓΑΕ. Η τελευταία έχει ως αντικείμενο την αποθήκευση, φύλαξη και διακίνηση εμπορευμάτων τρίτων. Επίσης, έχει το δικαίωμα να εκδίδει τίτλους αποθήκευσης, τους οποίους οι ιδιοκτήτες των εμπορευμάτων μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο για να πάρουν δανεισμό από τράπεζες. Παίρνοντας ως ενέχυρο τους τίτλους (που αντιστοιχούν τα αποθηκευμένα εμπορεύματα), ο δανειστής έχει ως ενέχυρο τα ίδια τα εμπορεύματα. Η ΠΑΕΓΑΕ είναι υπεύθυνη να διασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα αυτά βρίσκονται στις αποθήκες, όσο διαρκεί η δανειακή σύμβαση. Οπως εξηγεί επίσης η ΠΑΕΓΑΕ στην αγωγή της, την οποία έχει στη διάθεσή της η «Κ», τα εμπορεύματα μπορεί να είναι αποθηκευμένα σε αποθήκες του ιδιοκτήτη των εμπορευμάτων, αλλά και σε αυτή την περίπτωση, την ευθύνη έχει η ΠΑΕΓΑΕ.
Τον Φεβρουάριο του 2016, η τελευταία συνήψε συμφωνία με την «Καπνική Μιχαηλίδη» για την αποθήκευση 35.296.761 κιλών καπνού («κατά δήλωση της Καπνικής» αναφέρεται στο δικόγραφο). Ο καπνός αποθηκεύτηκε στις εγκαταστάσεις της «Καπνικής» και η ΠΑΕΓΑΕ εξέδωσε τίτλους. Με τους τίτλους αυτούς η «Καπνική» πήρε δάνεια συνολικού ύψους 215,7 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank (ο μεγαλύτερος πιστωτής), την Amsterdam Trade Bank, την αγγλική FBN Bank, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Αττικής και την Εθνική Τράπεζα.
Λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές Οκτωβρίου 2016, υπάλληλοι της ΠΑΕΓΑΕ διενεργούν έκτακτη καταμέτρηση και διαπιστώνουν ότι λείπουν από τις αποθήκες 14 εκατ. κιλά καπνού. Σύμφωνα πάντα με την αγωγή, η εταιρεία αποθήκευσης επικοινώνησε με την «Καπνική» για το θέμα και ο κ. Αλέξανδρος Μιχαηλίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος με επιστολή του στις 17 Οκτωβρίου απάντησε τα εξής: «… λόγω οικονομικών δυσχερειών και σύμφωνα με τις εντολές μου, δημιουργήθηκε σταδιακά σε διάστημα ετών, έλλειμμα άνω των 8.000.000 κιλών (…). Ωστόσο, δεσμεύομαι και δηλώνω ότι οι ανωτέρω ποσότητες καπνών, όποια κι αν είναι η τελική διαφορά θα καλυφθεί μέσα σε διάστημα 110 ημερών». Ωστόσο, η ΠΑΕΓΑΕ σημειώνει πως τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου είχε γίνει καταμέτρηση από ανεξάρτητη εταιρεία και δεν είχε εντοπιστεί έλλειμμα. Συμπεραίνει, δε, πως η αφαίρεση των ποσοτήτων καπνού έγινε μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου. Επίσης, διαπιστώνει ότι το υποκατάστημα της Βόρειας Ελλάδας δεν λειτουργούσε όπως έπρεπε, γεγονός που οδήγησε στην απομάκρυνση κάποιων στελεχών, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπήρξε εμπλοκή υπαλλήλων της: «Σύμφωνα με την εσωτερική επιθεώρηση που διενεργήσαμε (…) υπάρχει πιθανότητα ένας ή περισσότεροι από τους υπαλλήλους της ΠΑΕΓΑΕ να έχουν ενημερωθεί για τις πραγματικές συνθήκες της αποθηκευτικής δραστηριότητας, καθιστώντας πιθανή την υλοποίηση της ως άνω εγκληματικής ενέργειας και την αποδοχή της τέλεσής της, επομένως μπορεί να θεωρηθεί συμμετοχή στην εν λόγω πράξη ή ως εσκεμμένη ενέργεια εις βάρος της ΠΑΕΓΑΕ».
Η διελκυστίνδα
Η ΠΑΕΓΑΕ ενημέρωσε τις τράπεζες και προσπάθησε να βρει κάποιον συμβιβασμό, βγάζοντας στον πλειστηριασμό τις υπόλοιπες ποσότητες, οι οποίες με ευθύνη της «Καπνικής», όπως υποστηρίζει είχαν μερική επιτυχία. Μία εκ των τραπεζών, η Amsterdam Trade Bank, κινήθηκε δικαστικά κατά της ΠΑΕΓΑΕ και διεκδικεί αποζημίωση, ενώ το ίδιο εκτιμά πως θα κάνουν και οι υπόλοιπες.
«Αθροιστικά, το σύνολο της ενδεχόμενης ζημίας μας/των ποσών που ενδέχεται κατά τα ανωτέρω να κληθούμε να καταβάλλουμε προς τις ενεχυρούχες εταιρείες (σ.σ. Τράπεζες) ως αποζημίωσή τους για τη ζημία που έχουν υποστεί εκ των ανωτέρω ιστορούμενων γεγονότων … ανέρχεται στο ποσό των Ευρώ 228.168.250,76». Και η καταλήγει η αγωγή: «Δεδομένου ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιο προβλέπει ότι, αφενός, τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ ζημίας (…) καλύπτουν τον Ασφαλισμένο (εν προκειμένω την εταιρεία μας), αφετέρου τίθεται το ποσό των ευρώ 100 εκατ. ως ανώτατο όριο στην ευθύνη της εναγόμενης ασφαλιστικής εταιρείας απέναντί μας, η ευθύνη της αντιδίκου απέναντί μας στο πλαίσιο του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου προς αποζημίωσή μας ανέρχεται στο ποσό των ευρώ 100 εκατ.».
Τι λέει η Εθνική
Κύκλοι της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας ως προς τον χρόνο κατάθεσης της αγωγής σημειώνουν πως η ΠΑΕΓΑΕ όφειλε να κάνει την αγωγή γιατί έπρεπε να γίνει εντός της 4ετίας και εξέπνεε η σχετική προθεσμία.
Επίσης σε ό,τι αφορά την ουσία της αγωγής, οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι στρέφεται ουσιαστικά κατά των αντασφαλιστών. Δηλαδή, εξηγούν, θα γίνει μια δίκη της ΠΑΕΓΑΕ κατά της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά αυτό παράγει αποτέλεσμα κατά των αντασφαλιστών μέσω των σχετικών συμβάσεων που έχει η Εθνική Ασφαλιστική.
Υπό αυτή την έννοια, δεν επηρεάζει και τη διαδικασία πώλησης της τελευταίας στο CVC. Εάν δικαιωθεί η ΠΑΕΓΑΕ, την αποζημίωση θα πάρει ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα και η Εθνική Ασφαλιστική από την πλευρά της θα αποζημιωθεί με τη σειρά της από τους αντασφαλιστές.
Πηγή: Καθημερινή