Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

ΣΦΕΕ: Ειναι η ώρα της ψηφιακής μεταρρύθμισης (και) στην υγεία

Δέσμη 7 μέτρων καταθέτει ο σύνδεσμος φαρμακευτικών επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ για την αντιμετώπιση των αναγκών υγείας στην μετά κορωνοϊό εποχή εκφράζοντας για μία ακόμα φορά την πικρία του γιατί η φαρμακοβιομηχανία χρησιμοποιείται σαν σάκος του μποξ από την ελληνική κυβέρνηση.

Της Αλεξίας Σβώλου

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας επεσήμαναν πως η εποχή είναι κατάλληλη για να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός του φαρμακευτικού προϋπολογισμού που είναι σαφέστατα ανεπαρκής για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

ΣΦΕΕ
(Αριστερά) ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου (Δεξιά) ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας

Επίσης πρέπει να γίνει μία επένδυση σε πρόληψη και κοινωνική προστασία με ένα επιπρόσθετο κονδύλι για τα εμβόλια ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ και ένα κονδύλι για τους ανασφάλιστους που μέχρι στιγμής φτάνει τα 290 εκατομμύρια ευρώ -αλλά με την εκτίναξη της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ επεσήμανε πως «στην κρίση του κορωνοϊού η Ελλάδα επέδειξε πολύ γρήγορα αντανακλαστικά και πρόλαβε το χειρότερα -πρόλαβε την εξέλιξη μιας κατάστασης που δεν θα μπορούσε το σύστημα υγείας να διαχειριστεί και να ανταποκριθεί στις ανάγκες που θα δημιουργούνταν».

Διαβάστε επίσης:

ΣΦΕΕ: Προσφέρει φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό στο υπουργείο υγείας

Είπε επίσης πως «όλοι οι Έλληνες εκπλαγήκαμε ευχάριστα από την ταχύτητα της ψηφιακής μεταρρύθμισης η οποία έγινε από το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στις ημέρες της κορύφωσής του κύματος της πανδημίας. Μέτρα και μεταρρυθμίσεις που κανονικά θα χρειάζονταν χρόνια γίνανε μέσα σε μέρες και σε ώρες.»

Ζήτησε μάλιστα αυτή ακριβώς η ψηφιακή μεταρρύθμιση και η κατάργηση της γραφειοκρατίας που συντηρεί αγκυλώσεις ετών να γίνει και στον χώρο της υγείας αφού «δείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε -γιατί δεν το κάνουμε;- και έπρεπε να γίνει χθες!»

«Μέσα από τις ψηφιακές αυτές μεταρρυθμίσεις μπορούν να εξοικονομηθούν δαπάνες όπως είναι για παράδειγμα τα 100 εκατ. € των φαρμάκων που εισάγονται από τον ΕΦΕΤ τα οποία αποτελούν δημόσια δαπάνη από έναν φορέα που δεν πληρώνει clawback και τα 80 -120 εκατ. € που μπορούν να εξοικονομηθούν από φάρμακα τα οποία σε όλο τον κόσμο είναι στην αρνητική λίστα ενώ εδώ αποζημιώνονται.

Διαβάστε επίσης:

Σημαντική δωρεά προστατευτικού εξοπλισμού για τον Covid 19 από τον ΣΦΕΕ

Κυρίως όμως θα γίνει μία αλλαγή στη νοοτροπία στην όλων των εμπλεκομένων και αυτή η αλλαγή είναι που θα μας πάει στην επόμενη εποχή» επισημαίνει.

Για τις κλινικές μελέτες ο Μιχάλης χειμώνας τόνισε πως «όλοι στην Ευρώπη σκοτώνονται να μπουν σε κλινικές μελέτες» και φυσικά η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ουραγό σε αυτό το σύστημα παρότι στις ημέρες του κορωνοϊού όλοι οι Έλληνες κατάλαβαν την σημασία του να μπορείς να συμμετέχεις σε μία κλινική μελέτη, και μέσα από τα λεγόμενα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και από τα λεγόμενα των άλλων έγκριτων επιστημόνων που φιλοξενήθηκαν στα δελτία ειδήσεων ειδικά για το εμβόλιο για τον κορωνοϊό που έφερε την λέξη «εμβόλιο» στα χείλη όλων των Ελλήνων και όλων των πολιτών του κόσμου, οι ιθύνοντες του ΣΦΕΕ πιστεύουν πως θα υιοθετηθεί η πρόταση του καθηγητή πολιτικής της Υγειας Ηλία Μόσιαλου ώστε το εμβόλιο να είναι ένα δημόσιο αγαθό, για όλους προσιτό σε κάθε κράτος.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε πως παραμένουμε σαν χώρα «κλειστοί» στα νέα φάρμακα εδώ και δυόμισι χρόνια η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 3-4 διαφορετικά clawback παρά την ενοποίηση τους κι έχει γίνει ο σάκος του μποξ! Για ό,τι συμβεί η φαρμακοβιομηχανία θα πληρώσει την υπέρβαση.

«Το έξω νοσοκομειακό clawback το 2020 θα ξεπεράσει το 1δις. ευρώ αυτά τα κόστη δεν μπορούμε να το αντέξουμε και δεν είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που πληρώνει clawback-άλλες 15 χώρες πληρώνουν -όμως είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που πληρώνει ανεξέλεγκτο claw back. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο νέα φάρμακα δεν θα έρχονται (πιο εύκολα από ότι προηγουμένως) θέσεις εργασίας από τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα προφανώς και θα κινδυνέψουν να χαθούν, οι ανασφάλιστοι θα αυξηθούν και οι κλινικές μελέτες μέσα σε αυτό το πλαίσιο αγκυλώσεων και με την δεδομένη γραφειοκρατία δεν θα έρθουν πιο εύκολα» καταλήγει ο Ολύμπιος Παπαδημητριου.

Η κρίση του κορωνοϊού έδειξε ξεκάθαρα πως η δημόσια υγεία είναι η πρώτη και η απόλυτη προτεραιότητα κάθε κράτους για την ευρωστία του λαού του.

Η στιγμή είναι κατάλληλη, η συγκυρία είναι ιδανική για να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν φάρμακα σε επαρκή ποσότητα και προσιτά για κάθε ασθενή, για ότι κι αν προκύψει στο μέλλον.

 

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ