Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σφοδρές αντιδράσεις για τον νόμο- ξέπλυμα

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νομοθετική «ρύθμιση» που ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση η οποία, θα δώσει τη χρυσή ευκαιρία σε όλους τους γνωστούς και άγνωστους μεγαλοφοροφυγάδες, (απατεώνες, ακόμη και τυχόν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου) που με τον ένα ή άλλο τρόπο… εναπόθεσαν το βρώμικο χρήμα τους σε ελβετικές τράπεζες, να το ξεπλύνουν, αντί ενός τιμήματος της τάξεως του 15% έως 20%, ένα ποσοστό εξαιρετικά συμφέρον, με δεδομένο πάντα την απολύτως… αδιευκρίνιστη προέλευσή του.

Την αντίθεση τους εξέφρασαν μέσω  του Alpha 989 ο Θεόδωρος Φλωράτος, πρώην Διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας ΣΔΟΕ και ο Αλέκος Καλύβης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στους Δήμο Βερύκιο και Πέτρο Κουσουλό, ο κ. Φλωράτος τόνισε οτι ο ίδιος δεν θα έκανε κάτι τέτοιο ενώ  ο κ Καλύβης χαρακτήρισε ενοχλητικό το 15% της αμνηστίας.

φλωρατος«Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας του φόρου. Δεν θα ήθελα ποτέ να είμαι σε αυτή τη θέση, την εντιμότητα του κ. Νικολούδη κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει, ίσως παίρνει αποφάσεις που και ο ίδιος δεν τις πιστεύει, εγώ δεν θα το έκανα πάντως» είπε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Φλωράτος.

Εξήγησε ότι «υπάρχουν συνθήκες διεθνείς που κάποια λεφτά όπου βρεθούν κατάσχονται, αυτά είναι τα προϊόντα των ναρκωτικών, όπλων κλπ, δίνει κανείς βεβαίωση για τα μαύρα λεφτά από πού τα πήρε; Το θέμα είναι αν θα υπάρξει μια πολιτική πρόταση που θα νομιμοποιήσει τα μαύρα λεφτά».

Πρόσθεσε ότι «και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν μπει σ’ έναν δρόμο για να ελέγξουν κάποιους με παράνομα λεφτά, αυτό έτσι θα ανατραπεί τώρα. Η ρευστότητα δεν αντιμετωπίζεται με το να δίνεται άφεση. Ας βάλουν τότε για όλους ένα τέτοιο μέτρο» και υποστήριξε ότι «έχει σπάσει όλη η οργάνωση του κράτους από κάποια πράγματα που γίνονται βεβιασμένα. Οι ΗΠΑ δεν διανοούνται να δώσουν άφεση σε κανέναν».

Ο κος Φλωράτος επεσήμανε, τέλος, ότι «για να μαζευτούν χρήματα θέλει ο προληπτικός έλεγχος να γίνει οργανωμένα και σωστά. Γιατί δεν προσλαμβάνουν 200 ελεγκτές να τους στείλουν στα νησιά το καλοκαίρι; Ο κ. πρωθυπουργός όταν ήρθε στο ΣΔΟΕ πριν τις εκλογές είπε ότι θα ενοποιήσει τους μηχανισμούς, το θέμα είναι να γίνει».

Α. Καλύβης: Ενοχλητικό το 15% της αμνηστίας

Απ την πλευρά του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Καλύβης, ανέφερε οτι έχει κάποιες επιφυλάξεις (για την επίτευξη συμφKalyvisωνίας) αλλά αυτό που μετράει είναι η συλλογική σκέψη του κόμματος. «Υπάρχει ένα κλίμα ότι θα βρούμε μια άκρη, ότι είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία. Υπάρχουν πιέσεις, υπάρχει όμως και αποδοχή ορισμένων προτάσεων που έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν διαφωνίες σε 4 θέματα, όπως το ασφαλιστικό, το εργασιακό κλπ, εκεί αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις. Αν φτάσουμε, πάντως, στο σημείο να εγκαταλειφθούν οι κόκκινες γραμμές τότε δεν υπήρχε λόγος να γίνουν εκλογές και να αλλάξει η κυβέρνηση» τόνισε.

Εκτίμησε ότι «ο κάβος είναι μέχρι το καλοκαίρι, αυτό αποτελεί ένα στοιχείο πίεσης και από τους έξω. Από την άλλη και ο αδύναμος δεν είναι πάντα ανίσχυρος, έχει και τα όπλα του» ενώ για το ζήτημα της ρευστότητας παραδέχθηκε ότι «θα υπάρξουν δυσκολίες (για πληρωμή μισθών και συντάξεων) αλλά μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό που έχουμε ως προτεραιότητα είναι οι μισθοί και οι συντάξεις και ό,τι περισσεύει θα πάει στους άλλους, αν δεν περισσεύει δεν περισσεύει».

Επανέλαβε, πάντως, πως «η θέση του κόμματος είναι ότι παλεύουμε μες στην ευρωζώνη να βρούμε λύση και αυτό κάνουμε όλοι».

Ερωτηθείς για τον υπουργό Οικονομικών, ο κος Καλύβης απάντησε ότι «είναι υπεύθυνος όλης της ομάδας συντονισμού ο Βαρουφάκης, άλλαξε απλά η μεθοδολογία για να μπορείς να ανταποκριθείς καλύτερα στις διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται για υποβάθμιση, δέχεται μια μεγάλη επίθεση και από την πλευρά της κυβέρνησης στηρίζεται».

Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα εισφοράς με έναν μαζικό τρόπο στον κόσμο, πιθανά να υπάρχει ένα ερώτημα χωρίς να σημαίνει ότι είναι συγκεκριμένη πρόταση, μπορεί να υπάρξει μια εκδοχή για τις μεγάλες επιχειρήσεις ή τα πολύ μεγάλα εισοδήματα αλλά αυτό δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Αν το πρωτογενές είναι 1,2 -όπως επιδιώκουμε να είναι- για το 2015 πέφτει πολύ το δημοσιονομικό κενό». Χαρακτήρισε «ενοχλητικό» το 15% της αμνηστίας.

Υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» ενώ για τον ΦΠΑ ανέφερε ότι «δεν έχει νόημα να τον αυξήσεις σε μια φάση που έχεις απώλειες εσόδων 8-9 εκατομμύρια».

Ο κος Καλύβης αναφέρθηκε, τέλος, σε προσαρμογές στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και των κοινοπραξιών.

 



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ