Η κακοκαιρία Χενκ μπορεί να πέρασε για τη Βρετανία όμως οι καταστροφές που προκάλεσε δεν περιορίζονται μόνο σε υλικό επίπεδο. Ο πολιτικός αντίκτυπος είναι εμφανής και οι αντιδράσεις των κομμάτων γίνονται ολοένα και εντονότερες καθώς η χώρα βρίσκεται στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές στα τέλη του έτους.
Πρακτικά ακόμα και σήμερα, οι Βρετανοί πολίτες Αγγλίας και Ουαλίας βρίσκονται υπό τον φόβο νέων πλημμυρών – παρά το πέρας της κακοκαιρίας – με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης να μεταφέρει συνεχώς μεταξύ κόκκινου και πορτοκαλί συναγερμού περίπου 350 περιοχές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 1.800 σπίτια πλημμύρισαν κυρίως στη κεντρική, ανατολική και νότια Αγγλία ενώ η μετακίνηση έχει γίνει τόσο δύσκολη και κάποια σημεία του Εθνικού Σιδηρόδρομου έχουν υποστεί ζημιές.
Η βροχή μπορεί να μην είναι κάτι ασυνήθιστο για την χώρα όμως η προφύλαξη από αυτή είναι σχεδόν αδύνατο να μην συμπεριλαμβάνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το μοτίβο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προσπαθεί να επιβιώσει από τις βολές των αντίπαλων ηγετών.
Κοιμάται στο τιμόνι της χώρας ο Σούνακ;
Το κόμμα των Φιλελευθέρων ζήτησε αρχικά από τον Σούνακ να επισκεφτεί κάποιες από τις πληγείσες περιοχές «ώστε να δει ιδίοις όμμασι τις καταστροφές που προκλήθηκαν από αυτές τις πλημμύρες». Σε αυστηρότερο τόνο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών ζητά από τον Βρετανό πρωθυπουργό περισσότερα. Μεταξύ των δηλώσεων, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξαν ότι ο Σούνακ ότι κοιμάται την ώρα που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.
Παράλληλα, ζήτησαν να οργανώσει μια έκτακτη ομάδα δράσης, τύπου Cobra meeting, δηλαδή μια σύσκεψη εθνικού ενδιαφέροντος για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επεσήμανε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Περιβαλλοντική Υπηρεσία ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός για τις πλημμύρες Ρόμπι Μουρ τόνισε ότι αυτές τις ημέρες βρισκόταν σε «απίστευτα στενή επαφή» με τον Ρίσι Σούνακ.
Επιπρόσθετα μόλις χθες άνοιξε το πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης των πλημμυροπαθών. Συγκεκριμένα τα περισσότερα νοικοκυριά θα μπορούν άμεσα να διεκδικήσουν έως 500 λίρες για τα πρώτα έξοδα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν έως και 2.500 λίρες ενώ οι αγρότες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση ως και 25.000 λίρες.
Αναγκαστικές περικοπές λόγω πληθωρισμού
Μέχρι στιγμής το μέγεθος των καταστροφών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό καθώς και τις επόμενες ημέρες η χώρα θα βρίσκεται υπό το κίνδυνο επιπλέον πλημμυρών. Πάντως, έκθεση του Εθνικού Ελεγκτικού Γραφείου (National Audit Office) από τον Νοέμβριο «καίει» την κυβέρνηση Σούνακ σχετικά με το αντιπλημμυρικό της πλάνο.
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση – παρά τις δεσμεύσεις – θα προστατεύσει σχεδόν τα μισά σπίτια από όσα προγραμμάτιζε, από 336.000 επιπλέον σπίτια σε μόλις 200.000.
Το πλάνο αφορά το διάστημα 2021-2027, ενώ και η Περιβαλλοντική Υπηρεσία (ΕΑ), στο ίδιο κυβερνητικό σχέδιο, αφαίρεσε 500 από τα 2.000 αντιπλημμυρικά έργα που αρχικά είχαν προαναγγελθεί για τις πλημμύρες και την διάβρωση των ακτών.
Πηγή: Deutsche Welle