Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σι Τζινπίνγκ: Η επανένωση της Κίνας με την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη

Η «επανένωση» της Ταϊβάν με την Κίνα είναι «αναπόφευκτη», υποστήριξε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε ομιλία του την Τρίτη, επαναλαμβάνοντας τη μακροχρόνια στάση του Πεκίνου σχετικά με την Ταΐβάν, ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Ταϊπέι τον επόμενο μήνα. Την Τετάρτη, το Πεκίνο προέβη σε νέες απειλές κατά της κυβέρνησής της Ταιπέι, δηλώνοντας ότι

Όπως μετέδωσε το Reuters, το οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκε να αποτρέψει αποφασιστικά οποιονδήποτε από το να «διασπάσει την Ταϊβάν από την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο», λίγες μόλις εβδομάδες πριν η Ταϊβάν εκλέξει νέο ηγέτη.

Η Κίνα θεωρεί τη δημοκρατικά διοικούμενη νήσο του Ινδο-Ειρηνικού ως δικό της έδαφος, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης της Ταϊπέι, και έχει εντείνει τις στρατιωτικές και πολιτικές πιέσεις για να διεκδικήσει την κυριαρχία της.

«Η πραγματοποίηση της πλήρους επανένωσης με τη μητέρα πατρίδα είναι μια αναπόφευκτη πορεία ανάπτυξης, είναι δίκαιη και αυτό που θέλει ο λαός. Η μητέρα πατρίδα πρέπει και θα επανενωθεί», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος στην ομιλία του για τη 130η επέτειο από τη γέννηση του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Μάο Τσετούνγκ.

Ο Σι Τζινπίνγκ έχει καταστήσει την ανάληψη του ελέγχου της Ταϊβάν ακρογωνιαίο λίθο του ευρύτερου στόχου του να αναβαθμίσει την Κίνα σε μια θέση ισχύος και παγκοσμίου κύρους, όπως αναφέρει το CNN.

Οι χθεσινές δηλώσεις αποκτούν ωστόσο ιδιαίτερη σημασία τώρα, δύο εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν. Οι διαφορετικές θέσεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις σχέσεις της νησιωτικής δημοκρατίας με την Κίνα καθιστούν τις εκλογές «δοκιμασία» για τους εκλογείς, ιδιαίτερα όσον αφορά την άποψη της κοινής γνώμης σχετικά με τη σχέση της Ταϊπέι με το Πεκίνο.

Οι φετινές εκλογές ακολουθούν χρόνια αυξημένων εντάσεων, καθώς το Πεκίνο αυξάνει τη στρατιωτική, πολιτική και οικονομική πίεση στο νησί υπό την ηγεσία της προέδρου Τσάι Ινγκ Γουέν, η οποία θεωρείται ότι καλλιεργεί μια ανεπίσημη σχέση μεταξύ της Ταϊβάν και των ΗΠΑ.

Ο υποψήφιος διάδοχος της Τσάι Ινγκ Γουέν από το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (ΔΠΚ), Λάι Τσινγκ Τι, προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενώ Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους προς το πρόσωπό του.

Ο Λάι Τσινγκ Τι προηγείται στις δημοσκοπήεις των άλλων δύο υποψηφίων – του Χου Γιου-Ι από το κόμμα Κουομιντάνγκ και του Κο Γουέν-Γε από το Λαϊκό Κόμμα της Ταϊβάν.

Τόσο το ΔΠΚ όσο και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, το Κουομιντάνγκ, το οποίο παραδοσιακά ευνοεί τους στενούς δεσμούς με την Κίνα, αλλά αρνείται ότι είναι υπέρ του Πεκίνου, λένε ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας διεκδικεί την Ταϊβάν ως δικό του έδαφος. Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι στοχεύουν στην ειρηνική «επανένωση», αλλά δεν έχουν αποκλείσει τη χρήση βίας για να πάρουν τον έλεγχο του νησιού.

«(Πρέπει να) προωθήσουμε την ειρηνική ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των στενών και να αποτρέψουμε αποφασιστικά οποιονδήποτε να διαχωρίσει την Ταϊβάν από την Κίνα με οποιονδήποτε τρόπο», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα όχι μόνο στην Ταϊπέι αλλά και στην Ουάσινγκτον.

Η Ταϊβάν έχει αναδειχθεί ως ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, με τον Κινέζο πρόεδρο να διαμηνύει στην Ουάσιγκτον ότι η «επανένωση» της Κίνας με την Ταϊβάν είναι «ασταμάτητη».

Τον Αύγουστο του 2022, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι φιλοξενήθηκε από την πρόεδρο Τσάι Ινγκ Γουέν κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ταϊβάν, η Κίνα περικύκλωσε το νησί για ημέρες με εκτεταμένες στρατιωτικές ασκήσεις και διέκοψε τη στρατιωτική επικοινωνία υψηλού επιπέδου με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ανεπίσημη σχέση με την Ταϊβάν αλλά υποστηρίζουν την πολιτική της «Μίας Κίνας».

Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη θέση της Κίνας ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, αλλά η Ουάσινγκτον δεν αναγνώρισε ποτέ επίσημα τις αξιώσεις του Πεκίνου στο νησί. Επίσης, δεσμεύεται από το νόμο να παρέχει στην Ταΐβάν τα μέσα για να υπερασπιστεί την ακεραιότητά της.

Στην ομιλία του την Τρίτη, ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους πολίτες της Κίνας να «μην ξεχάσουν ποτέ» τον Μάο και την «αρχική φιλοδοξία και την ιδρυτική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος και […] να παραμείνουν σίγουροι για την ιστορία μας και να αδράξουν την ιστορική πρωτοβουλία, ώστε να προωθήσουμε σταθερά τη μεγάλη υπόθεση του κινεζικού εκσυγχρονισμού».

Η Κίνα απειλεί με νέες κυρώσεις
Η κινεζική κυβέρνηση απείλησε την Τετάρτη να επιβάλει περαιτέρω εμπορικές κυρώσεις στην Ταϊβάν, εάν το κυβερνών κόμμα επιμείνει «πεισματικά» στην υποστήριξη της ανεξαρτησίας, σε μια περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι.

Η Ταϊβάν κατηγόρησε αυτόν τον μήνα την Κίνα για οικονομικό εξαναγκασμό και παρέμβαση στις εκλογές, αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε τον τερματισμό των δασμολογικών περικοπών σε ορισμένες εισαγωγές χημικών προϊόντων από το νησί, λέγοντας ότι η Ταϊπέι παραβίασε μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που υπεγράφη το 2010.

Η Κίνα δήλωσε ότι είχε διαπιστώσει ότι η Ταϊβάν είχε θέσει εμπορικούς φραγμούς κατά παράβαση τόσο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όσο και της εμπορικής συμφωνίας του 2010.

Μιλώντας σε τακτική ενημέρωση Τύπου στο Πεκίνο, ο Τσεν Μπινχουά, εκπρόσωπος του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν της Κίνας, δήλωσε ότι η «βασική αιτία» της επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με τη συμφωνία του 2010 ήταν η προσήλωση του κυβερνώντος ΔΠΚ της Ταϊβάν στην επίσημη ανεξαρτησία του νησιού.

«Εάν οι αρχές του ΔΠΚ είναι αποφασισμένες να επιμείνουν, συνεχίζουν να εμμένουν πεισματικά στη θέση τους για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και αρνούνται να μετανοήσουν, υποστηρίζουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων από τις αρμόδιες υπηρεσίες σύμφωνα με τους κανονισμούς», δήλωσε ο Τσεν Μπινχουά.

Είπε, επίσης, ότι η Ταϊβάν βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι» σχετικά με το πού πρέπει να πάει και ότι όλα μπορούν να συζητηθούν στη βάση της εναντίωσης στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, ενώ επανέλαβε ότι η ανεξαρτησία της Ταϊβάν σημαίνει πόλεμο.

Ωστόσο, εξέφρασε επίσης τις «ειλικρινείς ευχαριστίες» του προς τις εταιρείες της Ταϊβάν που είχαν δωρίσει χρήματα για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στη βορειοδυτική Κίνα αυτόν τον μήνα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 1.949 ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ταϊβάν ανακοίνωσε παραβίαση της ζώνης αντιαεροπορικής της άμυνας από 24 κινεζικά μαχητικά

Η Κίνα καταδικάζει την επίσκεψη του αντιπροέδρου της Ταιβάν στις ΗΠΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ