Τις τραγικές συνθήκες στις οποίες επιβιώνουν ένας 82χρονος άνδρας και η 61 έτους κόρη του στην Ελλάδα, κατέγραψε σε οδοιπορικό της η βρετανική Daily Mail, παρουσιάζοντας μία από τις χιλιάδες θλιβερές ιστορίες που έχει «γεννήσει» η οικονομική κρίση στη χώρα.
Ο Μάνθος Ζυμάρης, πρώην οικοδόμος, και η κόρη του Μαρία, ζουν τα τελευταία χρόνια σε μια παράγκα στο Ελληνικό, αφού δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να χάσουν το σπίτι τους.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Ελληνικό, οι οποίες περιγράφονται ως αρκετά καλύτερες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα, στο πλαίσιο – ενδεχομένως – της προσπάθειας της αρθρογράφου να επικεντρωθεί στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
«Κάθε πρωί, αμέσως μετά την ανατολή του ήλιο, μια στρατιά από εθελοντές φτάνουν σε ένα μεγάλο, λευκό κτίριο που έχει θέα τη Μεσόγειο, σε προάστιο των Αθηνών. Φέρνουν παπλώματα, καλάθια με σάντουιτς, σωρούς από ρούχα -ακόμη και χαλάκια προσευχής- στους 1.600 πρόσφυγες που έχουν μετατρέψει αυτό που κάποτε ήταν ένα λαμπερό διεθνές αεροδρόμιο σε πρόχειρο κατάλυμα», τονίζεται στην εισαγωγή του άρθρου, σχετικά με τον χώρο φιλοξενίας στο Ελληνικό, ενώ στη συνέχεια του κειμένου παρουσιάζεται η προσωπική ιστορία του 82χρονου και της κόρης του.
«Ούτε οι μετανάστες, ούτε οι εθελοντές προσέχουν μια μικρή καλύβα απέναντι από τη στάση, ή τους ενοίκους της. Κάποτε ήταν ένα καφέ-μπαρ, που σέρβιρε κοκτέιλ και γλυκά σε ανθρώπους που περίμεναν τις πτήσεις τους – αυτό όμως ίσχυε κατά την περίοδο ακμής του αεροδρομίου του Ελληνικού, που έκλεισε το 2001 και εγκαταλείφθηκε στην φθορά από τότε.
Τώρα, το καφέ είναι εγκαταλελειμμένο, με δάπεδο από λάσπη, χωρίς πόρτες, χωρίς παράθυρα και χωρίς θέρμανση. Η επίπεδη οροφή του έχει καλύμματα, αλλά αυτά δεν εμποδίζουν τα περιστέρια να πετούν ανάμεσα στα κενά», αναφέρεται στην περιγραφή του χώρου όπου έχουν βρει καταφύγιο ο 82χρονος και η κόρη του.
«Μέσα, βρήκα έναν ηλικιωμένο άνδρα, να κάθεται σε μια καρέκλα σε θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν. Κανείς εθελοντής δεν ήρθε με ζεστά ρούχα, ένα πάπλωμα ή καινούρια παπούτσια για εκείνον. Και όταν άγγιξα τα χέρια του, που ήταν παγωμένα, τα μάτια του μισάνοιξαν όσο έβαζε υγρές κουβέρτες γύρω του», συνεχίζει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια περιγράφει την ιστορία του Μάνθου Ζυμάρη, ενός πρώην οικοδόμου που πλέον είναι 82 ετών.
«Ξεχασμένο θύμα των δεκαετιών σαθρών κυβερνήσεων και τώρα των δρακόντειων μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχει σύνταξη ή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε μπορεί το κράτος να τον βάλει σε ένα αξιοπρεπές σπίτι», σημειώνει σχετικά με τον κ. Ζυμάρη το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι «Μένει σε αυτή την αθλιότητα για τρία χρόνια, από τότε που έχασε το σπίτι της οικογένειάς του, που βρίσκεται στο κοντινό προάστιο του Καλαμακίου, όταν δεν κατάφερνε πλέον να πληρώνει το δάνειό του».
Η κόρη του, Μαρία, που ζει επίσης εκεί, περιορίζεται στο να ψάχνει για κάποιο σάντουιτς που έχουν αφήσει οι μετανάστες, ή στο να μπαίνει κρυφά το βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό και να ψάχνει για περισσεύματα, συμπληρώνει η αρθρογράφος.
«’’Εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε πως είμαστε Ευρωπαίοι, αλλά τι μας έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση;” ρωτά η 61χρονη Μαρία, που είναι ζωντοχήρα. “Φροντίζω τον πατέρα μου επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος να το κάνει. Κάποτε ζούσαμε τόσο καλά. Ήταν ένας διαφορετικός κόσμος τότε”. Παρόλα αυτά, λέει ότι είναι τυχεροί που έχουν βρει ένα καταφύγιο» αναφέρει το δημοσίευμα.
Η 61χρονη γυναίκα συνεχίζει εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη που νιώθει για την ύπαρξη αυτού του χώρου. «Είμαστε ευγνώμονες που έχουμε βρει αυτό το μέρος», λέει, και συμπληρώνει: «Είναι καλύτερο από το πεζοδρόμιο».
«Η Μαρία, με δάκρυα στα μάτια, βγάζει ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών από ένα κουτί που βρίσκεται στα πόδια του πατέρα της. Οι φωτογραφίες δείχνουν την οικογένεια σε πιο χαρούμενες στιγμές: Εκείνη, χαμογελαστή σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο, για διακοπές κατά την δεκαετία του ’70. Μια άλλη φωτογραφία της, όταν ήταν μικρό παιδί, πάνω σε ένα πόνυ στην παραλία. Μια τρίτη δείχνει τον κ. Ζυμάρη ως έναν γοητευτικό 40χρονο άνδρα», αναφέρεται στο κείμενο.
«Για τη Μαρία, η άνετη, μεσοαστική ζωή που είχαν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Όπως πολλοί άλλοι, εκείνη και ο ηλικιωμένος πατέρας της αγωνίζονται πλέον για την επιβίωσή τους σε μια κάποτε υπερήφανη χώρα, την οποία έχει γονατίσει πλέον το χρέος», τονίζει η Sue Reid που υπογράφει το άρθρο της Daily Mail.
Κλείνοντας το κείμενό της, η αρθρογράφος κάνει μια αναδρομή στο πώς έφτασε σε αυτή την κατάσταση η χώρα και οι πολίτες της.
«Το χρέος, φυσικά, μαζεύτηκε εξαιτίας της τεράστιας ανηθικότητας της Ελλάδας, αφότου μπήκε στο Ευρώ πριν 16 χρόνια, όταν ξεζούμισε το σύστημα όσο περισσότερο γινόταν. Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων διπλασιάστηκαν, το σύστημα παροχών φούσκωσε και η διαφθορά άνθισε. Το να πληρώνει κανείς φόρους θεωρούνταν πάντα προαιρετικό από πολλούς Έλληνες πολίτες, αλλά τώρα το να αγνοείς τους φόρους έγινε ο κανόνας», αναφέρει η δημοσιογράφος, προσπαθώντας να εστιάσει στα αίτια που οδήγησαν στο λυπηρό σήμερα.
Πηγή: dailymail.co.uk
Φωτογραφίες από DailyMail / Kerry Davies