Σάββατο Ιανουάριος 11 2025

Σύγκρουση για τα μέτρα απόψε στη Βουλή

Να πάρει ανοιχτή και καθαρή θέση επί των διαπραγματεύσεων που διεξάγει η κυβέρνηση με τους δανειστές, θα ζητήσει σήμερα από την αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή (στις 20:00 το βράδυ) σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Έχοντας κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο και με την έγκριση των συλλογικών οργάνων κυβέρνησης και κόμματος στην τακτική που ακολουθεί, ο κ. Τσίπρας θέλει να φέρει τους πολιτικούς αρχηγούς προ των ευθυνών τους, καλώντας τους να πουν τι ακριβώς προτείνουν και τι θέλουν από την κυβέρνηση: Να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των δανειστών για υφεσιακά μέτρα ή να τηρήσει τις «κόκκινες» γραμμές της εμμένοντας στην εφαρμογή μίας άλλης πολιτικής, πέρα από τη λιτότητα που επιβλήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Να αποδεχθεί μία μνημονιακή συνταγή ή να διεκδικήσει μία άλλη λύση, κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη;

Η διαδικασία που επελέγη, με τις σύντομες τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και μόνο, δείχνει μία εξαιρετικά επιθετική πολιτική από την πλευρά του κ. Τσίπρα, που πάντως είναι δύσκολο να ερμηνευτεί εάν τελικά οφείλεται σε μία διαφαινόμενη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και άρα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία εκθέτοντας και την αντιπολίτευση, ή είναι μπροστά σε αδιέξοδο με τους δανειστές και ζητά συναίνεση για ρήξη και νομιμοποίηση της τακτικής του.

Χθες βράδυ πάντως το κυβερνητικό συμβούλιο, που συνεδρίασε επί ένα εξάωρο και η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε προηγηθεί, ενέκριναν τη διαπραγματευτική τακτική και το περιεχόμενο των θέσεων, που θέτει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που παρέδωσαν τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών στο Brussels Group. Στο Κυβερνητικό Συμβουλιο έγινε αναλυτική συζήτηση ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι υπήρξε εκτενής διαβούλευση, δεν υπήρξαν αλλαγές. Το κυβερνητικό συμβούλιο ενέκρινε τη λίστα των μεταρρυθμίσεων ομόφωνα και επανεπιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης «να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση», όπως τόνιζαν κυβερνητικοί παράγοντες.

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να επιμείνει σε βασικές προγραμματικές του θέσεις και ζητά από τους εταίρους τον χρόνο και τον δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, που θεωρεί προτεραιότητα και πιστεύει ότι επιθυμούν και οι δανειστές, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και άλλες.

Το πακέτο δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά καμία υποχώρηση σε θέματα περικοπών και μειώσεων, σε εργασιακά, ασφαλιστικό και, λιγότερο, ιδιωτικοποιήσεις. Τουναντίον, περιέχονται και μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων, όπως η επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και αποτροπή των προγραμματισμένων για φέτος μειώσεων σε συντάξεις και ΕΚΑΣ.

Ταυτόχρονα όμως έχει υποχωρήσεις σε μείζονα θέματα, όπως η διατήρηση του στόχου του ΕΝΦΙΑ στο ποσό που εισέπραξε πέρσι το δημόσιο, έστω κι αν τελικά αλλάξει κάπως η κατεύθυνσή του και οι επιβαρύνσεις, που θα φέρει ένα νέο σχέδιο.

Βασικό επιχείρημα των κυβερνώντων προς τους εταίρους είναι ότι το κυνήγι της φοροδιαφυγής και η σύγκρουση με τη διαπλοκή θα αποδώσει περίπου τρία δις ευρώ, όπερ σημαίνει ότι θα καλυφθούν κενά και θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα.

Όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα αργά το βράδυ της Κυριακής οι μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πρόγραμμα το μεταρρυθμίσεων που προτείνεται από την κυβέρνηση έχει ως στόχο να κλείσει το 2015 με πρωτογενές πλέον 1,5 δισ. και ρυθμό ανάπτυξης 1,4, χωρίς να εκτιμάται η θετική συνεισφορά που θα έχουν τα δύο δις από πακέτο Γιούνκερ.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να εκφράσει βεβαιότητες για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ωστόσο πηγές του Μεγάρου Μαξίμου εκτιμούν σε γενικές γραμμές ότι τα πράγματα δεν πάνε άσχημα και ότι υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης. Εκφράζεται η αισιοδοξία ότι «η κατάληξη θα είναι θετική». «Η συζήτηση είναι ουσιαστική και λεπτομερής, ενώ δίνονται και οι απαραίτητες διευκρινίσεις από κάθε πλευρά» σημείωναν το σαββατοκύριακο.

Ωστόσο είναι ασαφές το χρονοδιάγραμμα και κυρίως πότε θα συνέλθει το Eurogroup για να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα.

Είναι πιθανό, με την τροπή που έχουν λάβει τα πράγματα η συνεδρίαση να μην γίνει εντός της εβδομάδας όπως ήλπιζε η κυβέρνηση, αλλά τη Δευτέρα 6 Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί Euroworking Group την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ