Σοκ και θλίψη σκόρπισε σε όλη τη χώρα ο ξαφνικός χαμός του συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Ο 83χρονος συγγραφέας βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη στον 4ο όροφο επί της Ζακύνθου 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου με πλήθος ερωτηματικών να σκεπάζουν το θάνατό του.
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του, πάντως, αναμένεται να αποσαφηνιστούν σήμερα, καθώς θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Η κηδεία του Μένη Κουμανταρέα, που είχε 52 χρόνια συγγραφικής δράσης, θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν ο Μένης Κουμανταρέας συνέτρωγε με έναν φίλο του σε ένα μαγαζί κοντά στο σπίτι του, στην Κυψέλη. Κάποια στιγμή πληροφόρησε το συνδαιτυμόνα του πως πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του, «για πέντε λεπτά», γιατί είχε μια συνάντηση. Όμως, κατόπιν, δεν απαντούσε στα τηλεφωνήματα του φίλου του, που έσπευσε στο σπίτι τού γνωστού συγγραφέα για να δει τι του συμβαίνει, καλώντας ταυτόχρονα την αστυνομία.
Ο Μένης Κουμανταρέας φέρεται να έδωσε μάχη σώμα με σώμα με το δολοφόνο του αφού το πρόσωπό του έφερε μώλωπες και εκδορές. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, φαίνεται να άνοιξε ο ίδιος την πόρτα, αφού η πόρτα του σπιτιού του δεν είχε σημάδια παραβίασης. Το σπίτι βρέθηκε σχετικά αναστατωμένο και υπήρχαν εμφανή, επιλεκτικά ίχνη αναζήτησης χρημάτων και τιμαλφών ή άλλων αντικειμένων. Ο θάνατός του προσδιορίζεται γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα.
Φέτος ο Μένης Κουμανταρέας συμπλήρωσε 52 χρόνια στην ενεργό συγγραφική δράση. «Η μέρα για τα γραπτά κι η νύχτα για το σώμα», «Η φανέλα με το εννιά», «Δυο φορές Ελληνας», «Το κουρείο», «Ο ωραίος λοχαγός» και άλλα είναι μερικά μόνο από τα έργα του. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι μόλις μία ημέρα πριν το θάνατό του εκδόθηκε από τις εκδόσεις Τόπος το τελευταίο του βιβλίο, η Αλληλογραφία του με τον Βασίλη Βασιλικό.
Είχε τιμηθεί με κρατικά βραβεία το 1967 (για «Το Αρμένισμα»), το 1976 (για τη «Βιοτεχνία υαλικών») και το 2002 (για το «Δυο φορές Ελληνας»). Ηταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, και τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Έργα του Κουμανταρέα έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά.