«Φρούριο» θυμίζει ο χώρος γύρω από το Εφετείο της Λαμίας καθώς ξεκίνησε στις 9 το πρωί, η δίκη Κορκονέα για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ο ειδικός φρουρός, Επαμεινώνδας Κορκονέας, θα καθίσει γι άλλη μια φορά στο “σκαμνί”, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό.
[quote_text color=”#000000″ text_color=”#ffffff”]Πρωτοδίκως είχε καταδικασθεί σε ισόβια αφού είχε κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, χωρίς να του αναγνωριστεί ούτε ένα ελαφρυντικό.[/quote_text]
Σε πολύωρες συσκέψεις των αστυνομικών και δικαστικών παραγόντων για τα μέτρα προστασίας, λίγο πριν την έναρξη της δίκης, εκτιμήθηκε ότι ο χώρος στο Εφετείο της Λαμίας -στο οποίο θα εκδικαστεί η συγκεκριμένη υπόθεση- δεν παρέχει τις κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας.
Έτσι, από χθες το μεσημέρι, σχηματίστηκε ένας κλοιός από κάγκελα με συνέπεια να αποκλειστεί η γύρω περιοχή, ενώ συγχρόνως εκατοντάδες αστυνομικοί από τη Φθιώτιδα και την κεντρική Ελλάδα βρίσκονται σε επιφυλακή από χθες το μεσημέρι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν αστυνομικοί και σε ταράτσες οικοδομών γύρω από το Εφετείο, ακόμα και σε απόσταση 600 μέτρων από το κτίριο.
Θα γίνει η δίκη;
Μπορεί σήμερα να έχει προσδιοριστεί η έναρξη της εκδίκασης τις υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, όλες οι πληροφορίες όμως συγκλίνουν, πως σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να εξελιχθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που υπήρχαν χθες το βράδυ, η σημερινή απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ένας πρόσθετος λόγος αναβολής της υπόθεσης, καθώς υπάρχει πιθανότητα να απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι του Εφετείου της Λαμίας, με συνέπεια την αναβολή της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο και είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μια υπόθεση, η οποία είχε οδηγήσει την εξέγερση της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008.
Κορκονέας και Σαραλιώτης
Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας που κρατείται στις φυλακές Δομοκού αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μαζί με τον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος ήταν μαζί το μοιραίο βράδυ.
Ο Κορκονέας με βάση την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού της ‘Αμφισσας είχε κριθεί πρωτοδίκως ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, και μάλιστα κατά αυστηρότερη μετατροπή του κατηγορητηρίου που του απέδιδε ενδεχόμενο δόλο, χωρίς μάλιστα να του αναγνωρισθεί ούτε ένα ελαφρυντικό.
Σε ότι αφορά τον ειδικό φρουρό Βασίλη Σαραλιώτη, αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Ο Σαραλιώτης αφέθηκε ελεύθερος, περίπου ένα χρόνο μετά την καταδίκη του.
Το 5μελές Εφετείο Λαμίας είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής και τον είχε αφήσει ελεύθερο, με τον περιοριστικό όρο, της μη απομάκρυνσης του από τον τόπο καταγωγής του, τον νομό Δράμας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η δίκη μεταφέρθηκε για λόγους ασφαλείας στην ‘Αμφισσα και γι αυτό τον λόγο, ο επίλογός της αναμένεται να γραφτεί στη Λαμία.
Έτσι, στο μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, από τη μία πλευρά οι κατηγορούμενοι, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, θα διεκδικήσουν μία καλύτερη ποινική μεταχείριση, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες δίκες αλλά από την άλλη πλευρά η οικογένεια του θύματος θα αξιώσει την παραδειγματική τιμωρία για την αναίτια αφαίρεση της ζωής του 15χρονου Αλέξανδρου που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του όπλου του Κορκονέα.
Οι κατηγορίες
Οι βασικές σκέψεις των δικαστών του Μικτού Ορκωτού της Άμφισσας -όπως αυτές διατυπώνονται στο κείμενο της απόφασης- είναι ότι η «ακατάσχετη επιθυμία του Επαμεινώντα Κορκονέα να προκαλέσει με κάθε τρόπο άοπλα νεαρά άτομα και να κάνει επίδειξη ισχύος, εμφορούμενος από την ασφάλεια που του παρείχε η κατοχή του οπλισμού του», ήταν μία από τις αιτίες που όπλισαν το χέρι του ειδικού φρουρού και είχε σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Χρειάστηκαν συνολικά 84 συνεδριάσεις για να καταλήξει το δικαστήριο στο σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, όπου η συμπεριφορά του βασικού κατηγορούμενου χαρακτηρίζεται «εριστική, ανάρμοστη και προκλητική». Όσο για το υπερασπιστικό του επιχείρημα περί ρίψης και έκρηξης βομβών εκ μέρους άγνωστων και αυτό -κατά την ίδια απόφαση – καταρρίφθηκε μέσα από την ίδια του την απολογία.
«Χρησιμοποίησε το όπλο του και πυροβόλησε προς εκτόνωση του θυμού του και στείρα ικανοποίηση, της κακώς εννοούμενης υπερηφάνειας του, αν όχι κατά την αυθαίρετη εκτίμηση του ιδίου ανδρικού φιλότιμου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασης.
Έτσι η πλειοψηφία των δικαστών είχε καταλήξει ότι ο Αλέξης έχασε τη ζωή του, γιατί ένας αστυνομικός πήγε γυρεύοντας να σκοτώσει. Γύρισε πίσω, επιζητώντας το θάνατο.
Μάλιστα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης είχε εισηγηθεί τη μετατροπή της κατηγορίας στην αυστηρότερη μορφή της. ‘Ετσι, η καταδίκη του Κορκονέα δεν ήταν για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, όπως είχε εισαχθεί, αλλά με άμεσο δόλο.
Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε χαρακτηρίσει «αναληθείς» τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των δύο κατηγορούμενων, ενώ αναφερόμενος ειδικά στον Επαμεινώνδα Κορκονέα είχε τονίσει ότι «η πολιτεία ανέμενε από τον κατηγορούμενο να ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό τα δικαιώματα και στην διαφορετικότητα των πολιτών».