Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες, έχοντας ως κεντρικό ερώτημα εάν θα στείλουν μήνυμα σκληρής αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, προκαλώντας ακόμα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ή θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να εξαντλήσει την τετραετία
Παρότι δεν υπάρχει κοινή στάση από τα δυο μεγάλα κόμματα, ουσιαστικά η σημερινή ψήφος στις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και σε συνδυασμό με την έκβαση των αναμετρήσεων για τις περιφέρειες και τους δήμους, που γίνονται ταυτόχρονα, επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.
Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών του πρωθυπουργού, η ψήφος στις ευρωεκλογές και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα επηρεάσουν έτσι κι αλλιώς το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό. Είτε δίνοντας αέρα νίκης και αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, είτε επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να ανασυνταχθεί και να εξαντλήσει τις ελπίδες του για μια αναμέτρηση ντέρμπι στις εθνικές εκλογές.
Η σημασία που έχουν αποκτήσει οι ευρωεκλογές οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά από τέσσερα χρόνια και επιπλέον γίνεται σε πολύ κοντινό διάστημα από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Μπορεί έτσι και παρά την οποία χαλαρότητα έχει η ψήφος στις ευρωεκλογές, να εκληφθεί ως προκριμα και δείγμα των διαθέσεων της κοινής γνώμης για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης, το αργότερο σε τέσσερις μήνες.
Τα γκάλοπ
Οι δημοσκοπήσεις πάντως της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά που κυμαίνεται σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις στη ζώνη των 5,5 έως 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι μέτρησες τότε ο κ. Τσιπρας θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.
Τα κρίσιμα στοιχεία για την εκβαση της σημερινής αναμέτρησης είναι κατά πολλούς η αδιευκρίνιστη ψήφος λόγω του υψηλού ποσοστού αναποφάσιστων, η τάση για αποχή, αλλά και η διάθεση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος να κινηθεί αντισυστημικά, επιλέγοντας μικρότερα κόμματα. Από το πώς θα απαντήσουν οι πολίτες σε αυτά τα θέματα, θα διαμορφωθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Εξ ου και πολλές εταιρίες ερευνών τηρούν προσεκτική στάση δίνοντας ένα μεγάλο εύρος τιμών για την εκλογική επίδοση των κομμάτων.
Παροχές και πόλωση
Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έριξαν όλα τα διαθέσιμη όπλα στο τραπέζι της προεκλογικής σύγκρουσης. Παροχές και οξύτητα χαρακτήρισαν την στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, που επιχείρησε να συσπειρώσει την απογοητευμένη εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι κάποια στιγμή φάνηκε να πετυχαίνει η τακτική της πόλωσης και να μειώνεται η διαφορά, ωστόσο από ένα σημείο και μετά η τάση αυτή όχι απλώς δεν συνεχίστηκε, αλλά κάποια γκάλοπ κατέγραψαν εκ νέου άνοιγμα της ψαλίδας, παρότι κυβερνητικοί παράγοντες διατείνονταν ότι πάμε σε ντέρμπι ή ακόμα και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ!
Σχεδόν όλοι δείχνουν να συμφωνούν ότι εάν μετά την ομοβροντία παροχών, εώς και στο παρά πέντε της κάλπης, η διαφορά είναι καθαρή και σαφής, τότε δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες και περιθώρια τον ΣΥΡΙΖΑ για να ανατρέψει την ήττα του στις εθνικές εκλογές.
Περιφέρειες και δήμοι
Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη μάχη των εντυπώσεων στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η ΝΔ φιλοδοξεί να καταγάγει μια συντριπτική επικράτηση στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μεταξύ ήττας και συντριβής. Το κυβερνών κόμμα κινδυνεύει να χάσει την περιφέρεια Αττικής, που αποτελεί και το μεγάλο ατού για κάθε κόμμα, αλλά και να μην δει τους εκλεκτούς του να πηγαίνουν στο δεύτερο γύρο των τριών μεγάλων πόλεων, πλην ίσως της Αθήνας. Και πάλι όμως δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα κατακτήσει κάποια νίκη, ή έστω θα αποτρέψει την επέλευση της ΝΔ. Το σενάριο ενός μπλε χάρτη για τις περιφέρειες στοιχειώνει την Κουμουνδουρου και προφανώς θα βαρύνει στη μάχη γοήτρου, αλλά και πολιτικής δυναμικής, που εκπέμπει η αναμέτρηση της τοπικής αυτοδιοίκησης.