Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Σήμερα το κρίσιμο debate μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στην τελική ευθεία για τις Γαλλικές εκλογές

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν ετοιμάζονται πυρετωδώς για το καθοριστικό αποψινό ντιμπέιτ με το βλέμμα στραμμένο στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους μόλις τέσσερα 24ωρα πριν τον β΄γύρο των γαλλικών εκλογών που θα κρίνει ποιος θα είναι ο ένοικος του Ελυζέ την επόμενη πενταετία.

Ο Μακρόν διατηρεί συμπαγές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι πολιτικοί του σύμμαχοι προειδοποιούν κατά του εφησυχασμού ενόψει της τηλεμαχίας, που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι στις 21:00 τοπική ώρα.

Ορισμένες σφυγμομετρήσεις δίνουν προβάδισμα έως και 12 ποσοστιαίων μονάδων στον Μακρόν, που έχει και τη στήριξη πολιτικών, προέδρων και πρωθυπουργών, ενώ ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων του Politico τον εμφανίζει να επικρατεί με 54% έναντι 46% της ακροδεξιάς αντιπάλου του, μια ψαλίδα πολύ μικρότερη σε σχέση με το 2017, όταν επικράτησε με το συντριπτικό 66% κι έγινε ο νεότερος Γάλλος πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Αλλά οι αναποφάσιστοι και η αποχή μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση της μάχης.

Η δημοσκόπηση του POLITICO δείχνει ότι ο Μακρόν συγκεντρώνει 54% έναντι 46%, αντί για το 66% και το 34% του 2017.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο Μακρόν προσπάθησε να προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους υπενθυμίζοντας τις ψήφους του 2016 που οδήγησαν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τον Ντόναλντ Τραμπ να μπει στον Λευκό Οίκο. «Αν θέλετε να αποφύγετε το αδιανόητο… κάντε την επιλογή σας», ​​είπε ο Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι στον Α’ Γύρο των προεδρικών εκλογών στις 10 Απριλίου, ο Μακρόν εξασφάλισε το 27,8% έναντι του 23,1% της Λεπέν.

Οι αδυναμίες του οικονομικού προγράμματος της Λεπέν
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του 2017, η Λεπέν απέτυχε να εξηγήσει με σαφήνεια πώς η Γαλλία θα μπορούσε να βγει από το ενιαίο νόμισμα του ευρώ χωρίς να βλάψει τις γαλλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την ΕΕ και να αποφύγει αυτό που ο Μακρόν κατήγγειλε ως «νομισματικό πόλεμο».

Δεν κατάφερε επίσης να κερδίσει τους θεατές μιλώντας για τον ρόλο του Μακρόν στην πώληση δύο γαλλικών εταιρειών, της SFR και της Alstom. Η Λεπέν αργότερα απέρριψε τα σχέδιά της να αποχωρήσει από την ΕΕ και το ευρώ, αναγνωρίζοντας ότι αυτές οι πολιτικές τρόμαζαν τους ψηφοφόρους.

Αυτή τη φορά, οι οικονομικές πολιτικές της Λεπέν θα τεθούν ξανά υπό ασφυκτικό έλεγχο, καθώς έχει υποσχεθεί γενναιόδωρα μέτρα για να ενισχύσει την καταναλωτική δύναμη των απλών Γάλλων, αντί να κάνει εκστρατεία για τα συνήθη θέματα της ακροδεξιάς, τη μετανάστευση, τον νόμο και την τάξη.

Τα μέτρα της περιλαμβάνουν τη μείωση του φόρου εισοδήματος για τα άτομα κάτω των 30 ετών, την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Οι επικριτές αμφισβήτησαν το πού θα βρεθούν τα χρήματα για αυτές τις προτάσεις, δεδομένου ότι εξαρτώνται από υποθετικούς πόρους που υποτίθεται ότι θα προέλθουν από τη μετανάστευση ή από μια «έκπτωση» της ΕΕ που δεν έχει ακόμη διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες.

Τα δυνατά και τα τρωτά σημεία του Μακρόν
Ενώ η πλατφόρμα εκστρατείας του Μακρόν, συμπεριλαμβανομένου ενός φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για τη Γαλλία, έχει επίσης δεχθεί πυρά επειδή δεν είναι αρκετά λεπτομερής, οι αντιδημοφιλείς μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις και τα επιδόματά του αποτελούν όντως πηγές εσόδων. Ωστόσο, η απόφασή του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης ήταν ένα «αγκάθι» στην εκστρατεία του, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την προσέλκυση ψηφοφόρων πέρα ​​από τη βάση υποστήριξής του.

Ο Μακρόν θα πιεστεί για να πείσει τους αριστερούς ψηφοφόρους, ιδιαίτερα εκείνους που ψήφισαν τον ηγέτη της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ότι πρέπει να βγουν την Κυριακή και να τον ψηφίσουν. Ο Μελανσόν εξασφάλισε το 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο και μόνο το ένα τρίτο των υποστηρικτών του λέει ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν την Κυριακή, σύμφωνα με έρευνα του κόμματος του Μελανσόν.

Ο Μακρόν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει την τηλεοπτική συζήτηση για να ακουστούν οι προτάσεις της Λεπέν να απαγορεύσει τη μουσουλμανική μαντίλα και να αναστείλει τις πληρωμές επιδομάτων για πρόσφατους μετανάστες, έτσι ώστε να ενθαρρύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους να τον ψηφίσουν.

Ωστόσο, ο γάλλος πρόεδρος έχει και τα τρωτά του σημεία. Η Λεπέν αναμένεται να του επιτεθεί για τα χρόνια του στην εξουσία και για το ιστορικό του στο Ελιζέ.

«Νομίζω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα του είναι μια βαθιά περιφρόνηση για τους Γάλλους», είπε σε συνέντευξή της στο TF1 την Κυριακή. «Δεν θα χρειαστεί καν να το επισημάνω (σ.σ κατά τη διάρκεια της συζήτησης). Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι Γάλλοι το κατάλαβαν καλά. Είναι σκληρός».

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Μακρόν προσπαθεί να αποτινάξει τους ισχυρισμούς ότι υιοθέτησε αυστηρή προσέγγιση στις εκλογές, καθυστερώντας την επίσημη υποψηφιότητά του λόγω του ρόλου του στην προσπάθεια να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και αρνούμενος να συζητήσει το μέλλον της Γαλλίας με άλλους υποψήφιους.

Μάχη σε προσωπικό επίπεδο
Πέρα από τη διαμάχη για τις συντάξεις και τις προεκλογικές πλατφόρμες, οι τηλεθεατές θα παρακολουθούν και τη χημεία μεταξύ των δύο υποψηφίων, στην πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο σύγκρουση εδώ και πέντε χρόνια.

Η θλιβερή απόδοση της Λεπέν στη συζήτηση του 2017 προκάλεσε εικασίες ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική. Δημόσια, η Λεπέν λέει ότι η αντιπαράθεση ήταν μια «απογοήτευση» και δεν την έχει παρακολουθήσει ποτέ ξανά από τότε.

Αλλά στην τρέχουσα καμπάνια, η Λεπέν προσπάθησε να απαλύνει την εικόνα της και να βάλει μια πιο προσωπική νότα, συζητώντας την ιδιωτική της ζωή και παραδεχόμενη τις αδυναμίες της. «Η ζωή είναι γεμάτη δοκιμές, υπάρχουν κάποια πράγματα στα οποία πετυχαίνεις, ενώ σε κάποια άλλα αποτυγχάνεις», είπε στους δημοσιογράφους πριν από τη συζήτηση.

«(σ.σ Η συζήτηση του 2017 ήταν μια) δοκιμασία χαρακτήρα, σηκώθηκα ξανά και άλλαξα πολλά πράγματα στο κόμμα μου… και βρήκα την ενέργεια να επανεκκινήσω τον εαυτό μου στην πολιτική», είπε.

Μεταξύ των υποστηρικτών του Μακρόν πολλοί φοβούνται ότι η Λεπέν θα ωθήσει τη νέα της εικόνα και θα παρουσιάσει τον Μακρόν ως έναν ψυχρό, υπολογιστικό ηγέτη, βασιζόμενη στις επικρίσεις ότι είναι απόμακρος και αλαζονικός και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του δεν είχε ενσυναίσθηση για τους απλούς Γάλλους.

«Θα παίξει το χαρτί της «μικρής μητέρας του λαού» και ο Μακρόν θα μοιάζει με τον αλαζονικό ηγέτη εναντίον του λαού», φοβόταν ένας κυβερνητικός σύμβουλος πριν από τη συζήτηση.

 

Διαβάστε επίσης 

Εκλογές Γαλλία 2017: Μακρόν και Λεπέν θα «κονταροχτυπηθούν» στο δεύτερο γύρο (vid)

Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Μακρόν -Ο ρόλος των ψηφοφόρων του Μελανσόν

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ