Συμφωνία έως τις 14 Δεκεμβρίου, ήταν χθες η έντονη προτροπή προς Αθήνα και τρόικα των 18 εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι οποίοι βρέθηκαν στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσουν την ατζέντα του τελευταίου Eurogroup της χρονιάς που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου.
Στο χθεσινό Euroworking Group (EWG) δεν αποφασίστηκε πάντως κάποια επέκταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος -παρότι ο χρόνος πιέζει πλέον αφόρητα- αλλά έγινε μια γενικότερη συζήτηση για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα χρονοδιαγράμματα.
Μπροστά στους τεχνικούς συμβούλους των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, οι εκπρόσωποι της τρόικας παρουσίασαν την αισθητή πρόοδο σε συγκεκριμένους τομείς της διαπραγμάτευσης αλλά σημείωσαν και την ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση σε άλλους, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ.
Σύμφωνα δε με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φάνηκαν πιο θερμοί στην παρουσίαση της προόδου, ενώ από τη μεριά του το ΔΝΤ ήταν πιο φειδωλό. Αυτό που έγινε σαφές στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και στον γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Τ. Αναστασάτο, που εκπροσωπούσαν την Ελλάδα, είναι ότι η απολύτως τελευταία προθεσμία για αίτημα της τεχνικής επέκτασης από την Ελλάδα είναι η 14η Δεκεμβρίου, καθώς έως τότε τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια είναι διαθέσιμα.
Έτσι οι επόμενες ημέρες είναι οι πλέον κρίσιμες ώστε να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης και, δεδομένων των σφιχτών χρονικών ορίων, ίσως απαιτηθεί μια βραχυχρόνια τεχνική παράταση, σύμφωνα με πηγή του ΥΠΟΙΚ.
Tο θέμα της επέκτασης του προγράμματος είναι πιθανό να απασχολήσει το Εurogroup στις 8 Δεκεμβρίου, αλλά τις επόμενες ημέρες και έως τη Δευτέρα θα έχει ξεκαθαρίσει πολύ περισσότερο το τοπίο ώστε να μπορεί να φανεί και πιο ρεαλιστικά ποια παράταση θα απαιτηθεί, ανάλογα με το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της αξιολόγησης. Από την Κυριακή, που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα, η επόμενη ανταλλαγή e-mail έγινε την Τρίτη.
Σύμφωνα με πηγή της τρόικας, που έχει γνώση της απάντησης την οποία έστειλαν οι εταίροι, οι δανειστές δεν είναι ακόμα ικανοποιημένοι από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ενώ, το βασικό πρόβλημα παραμένει το δημοσιονομικό κενό, αλλά προσθέτει ότι οι δανειστές ακόμα δεν έχουν λάβει υπ’ όψιν τους -καθώς επεξεργάζονται τις ελληνικές προτάσεις- τα εκτιμώμενα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, μεταξύ άλλων.
Στην απαντητική επιστολή της τρόικας, οι πιστωτές επιμένουν ότι η νομοθετική ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν είναι ικανοποιητική και θα πρέπει να αλλάξει, ενώ εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του ασφαλιστικού.
Έως χθες το βράδυ, η τρόικα περίμενε κάποια απάντηση με διευκρινίσεις επί των ελληνικών προτάσεων από τον κ. Γκ. Χαρδούβελη. Όμως, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο λόγος που η Αθήνα δεν απέστειλε τις διευκρινίσεις έχει να κάνει με τις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο EWG, καθώς ήθελε να αποτιμήσει την κατάσταση και μετά να προχωρήσει στις όποιες παρατηρήσεις κρίνει απαραίτητες.
Σε κάθε περίπτωση, από το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζουν ότι στη νέα απάντηση -όποτε σταλεί- δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα. Στελέχη της τρόικας σημείωναν πως δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής τους. Ωστόσο, ανέφεραν ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ενημερωθεί πως είναι πιθανό να χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες.