Ότι κατάφεραν να προλάβουν τα χειρότερα και να αποτρέψουν τον κίνδυνο “ασφυξίας” από τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ελπίζουν πως κατάφεραν στην κυβέρνηση. Στη συνάντηση του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, διαφάνηκε πως ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν είχε κατά νου να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην Ελλάδα –στην φάση αυτή τουλάχιστον.
Ωστόσο η συζήτηση με τον κύριο Ντράγκι έγινε επί τη βάσει των αριθμών αφού, μετά και τις αρνητικές προβλέψεις της Κομσιόν για την Ανάπτυξη, φέρνουν πιο κοντά τα νέα μέτρα για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων. Οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος παρουσίασαν τα μέτρα Βαρουφάκη, που αντιμετωπίζονται όμως πολύ επιφυλακτικά (έως και ανεπαρκή) από τον κ.Ντράγκι. Καθώς αρνήθηκαν μάλιστα να μπουν σε συζήτηση για το ενδεχόμενο λήψης επώδυνων μέτρων που θα προκαλούσαν τριγμούς στην κυβέρνηση, ο κύριος Ντράγκι ουσιαστικά παρέπεμψε για τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο Eurogroup. Αν η Ελλάδα πετύχει εκεί μία θετική δήλωση προόδου αρχικά και αργότερα συμφωνία των εταίρων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να στηρίζει την ρευστότητα στη χώρα μας, στο πλαίσιο των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία της.
Στην κυβέρνηση πάντως θεωρούν ότι θα κρίνει πολλά -άμεσα για τώρα αλλά και για τις επόμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης ως τον Ιούνιο- η στάση που θα κρατήσει στη σημερινή συνεδρίασή του στην φραγκφούρτη το «ιερατείο» της ΕΚΤ.
Όπως δήλωσε ο κύρος Δραγασάκης μετά τη συνάντηση με τον κ.Ντράγκι, «η ελληνική αντιπροσωπεία εξέφρασε στον κ. Ντράγκι την άποψη, ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ρεαλιστικός και ορατός στόχος, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι οι θεσμοί θα δράσουν εποικοδομητικά».
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται και η σημερινή συνεδρίαση του Brussels Group που σήμερα αναμένεται να εξετάσει τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην τερματίσει σήμερα τις διαβουλεύσεις αλλά να τις συνεχίσει έως την Παρασκευή ή και την Κυριακή ακόμη, στο παρά ένα του Eurogroup της Δευτέρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στις συζητήσεις αυτές την «σφήνα» από το ΔΝΤ που, ελλείψει ισχυρών μέτρων εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, βάζει στο τραπέζι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Αλλά αυτό, έλεγαν κοινοτικές πηγές, αφορά την περίοδο από το 2021 και μετά ή, πάντως, τα λεφτά των δανείων από τους Ευρωπαίους και όχι τα δικά του. Σε κάθε περίπτωση θεωρούν πως δύσκολα θα συμφωνηθεί «κούρεμα» του ελληνικού χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, χωρίς τουλάχιστον ισχυρές δεσμεύσεις και μέτρα που θα καλύψουν την υστέρηση που διαπιστώνουν πως επήλθε στην Οικονομία την περίοδο μετά τις εκλογές στη χώρα μας.