Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σημεία και τέρατα από την κατάθεση-κόλαφος του Αγγελή

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

της ΕΥΑΣ ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡΗ

Την κατάθεση-κόλαφος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη των εισαγγελέων Διαφθοράς, Iωάννη Αγγελή, στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά, αποκαλύπτει το eReportaz. Σε αυτή καταγράφονται σημεία και τέρατα και εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα. Το εξής ένα: Ότι μέρος της ελληνικής Δικαιοσύνης νοσεί και πως η υπόθεση της Novartis είναι μια απλή παρωνυχίδα.

Τι λέει ο Ιωάννης Αγγελής για:

• Τους χειρισμούς της Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Διαφθοράς
• Τη διερεύνηση της Novartis που χαρακτηρίζει ως «τρύπα στο νερό»
• Την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον ρόλο της Μαρίας Παπασπύρου, αλλά και των πρώην υπουργών Δικαιοσύνης
• Τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος, όπως λέει, έλαβε την τελική απόφαση για την παραμονή της Τουλουπάκη στην έρευνα
• Τον «Ρασπούτιν», ο οποίος διαβεβαίωνε τον πρώην πρωθυπουργό ότι αν ασκηθούν διώξεις σε βάρος πολιτικών προσώπων θα κερδίσει 3% στις εκλογές
• Και τον εκπρόσωπο του FBI στην Ελλάδα, που ενημέρωσε ακόμη και πρώην υπουργούς ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο Ιωάννης Αγγελής αποκάλυψε σημεία και τέρατα για τις πολιτικό-δικαστικές μεθοδεύσεις που συνέβησαν όσο εκείνος επόπτευε την έρευνα της Novartis. Eξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στην Ελένη Τουλουπάκη, η οποία παραμένει στην έρευνα και για την οποία είπε ότι έχει την εύνοια του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αποκάλυψε όμως και κάτι άλλο. Ότι στελέχη του FBI στην Ελλάδα του επεσήμαναν ότι δεν προκύπτουν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Πάραυτα με εντολή άνωθεν, δηλαδή του «Ρασπούτιν», η κ.Τουλουπάκη φερόταν αποφασισμένη να ασκήσει διώξεις κατά των κ.κ. Σαλμά, Λοβέρδου και Γεωργιάδη. Όπως είπε ο Ιωάννης Αγγελής, το σχέδιο ναυάγησε χάρη στην αντίδρασή του και τις αναφορές που κατέθεσε. Την ίδια στιγμή ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός αποκάλυψε λεπτομέρειες για το χειρισμό μιας σειράς από υποθέσεις, αλλά και ολόκληρο το παρασκήνιο παραμονής της κ.Τουλουπάκη στην εισαγγελία Διαφθοράς, με εντολή Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να συντάχθηκε με τη γραμμή «Ρασπούτιν» ότι μια δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα ακόμη και με ανεπαρκή στοιχεία θα του έδινε νίκη στις εκλογές με 3%. Παράλληλα, έστησε στον τοίχο τόσο την πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου όσο και την πρώην γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, οι οποίες παρότι συμφωνούσαν με την απομάκρυνση της εισαγγελέως Διαφθοράς λόγω των χειρισμών της στην υπόθεση εν τέλει συντάχθηκαν με την κυβερνητική γραμμή. Τη γραμμή του «Ρασπούτιν»!

«Κατ’ αρχάς, να αναφέρω τι θα πω πριν ξεκινήσω. Εγώ θα σας πω για τη δικονομική πλευρά του θέματος.Επί της ουσίας, λεπτομέρειες μόνο εμμέσως μπορώ να ξέρω.Θα σας πω για τα λάθη που έγιναν, θα σας πω ποια ήταν η στρατηγική της έρευνας, θα σας πω για το αόρατο τρίτο πρόσωπο που υπήρχε, θα σας πω στο τέλος και ποια είναι η άποψή μου για το ποιο είναι το πρόσωπο αυτό. Επίσης, θα σας απαντήσω και σε ό,τι με ρωτήσετε.Δεν ήρθα εδώ ούτε να κατηγορήσω ούτε να κρεμάσω στα μανταλάκια ούτε για τίποτε άλλο. Ήρθα να βοηθήσω να λάμψει η αλήθεια.
Η ενασχόλησή μου, λοιπόν, με την υπόθεση αρχίζει επισήμως στις 5 Οκτωβρίου 2018 και σταματάει 7.1.2019, δηλαδή τρεις μήνες.

Τυπικά είναι τρεις μήνες. Ουσιαστικά, είναι λιγότερο από δυόμισι, διότι μέχρι τις 24 –νομίζω- Οκτωβρίου –επιτρέψτε μου τη φράση- δεν είχα πατήσει ούτε στην Εισαγγελία Διαφθοράς ούτε στην Υπηρεσία Οικονομικού Εγκλήματος. Ασχολούμουν με τις εξετάσεις της Σχολής Δικαστών κι έτσι δεν είχα χρόνο.

Αυτό εδώ είναι ένα ημερολόγιο που κρατούσα κάθε μέρα τι περίπου κάνω. Δεν φανταζόμουν… Είναι κάτι που κάνω από την αρχή της καριέρας μου εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια. Δεν φανταζόμουν, όμως, ότι θα μου φανεί έστω μία φορά τόσο χρήσιμο. Θα μου επιτρέψετε, όταν χρειαστεί, να το συμβουλευτώ.

Έρχομαι στο τι έκανα. Άρα, κομβικά στοιχεία μέχρι τώρα είναι η 5/10/2018 νομότυπη τοποθέτηση, 7/1/2019 πρώτη αναφορά, 21/2/2019 δεύτερη αναφορά. Κομβικό στοιχείο επίσης –πάλι πηγαίνοντας προς τα πίσω- είναι η 4/12/2018 συνάντηση στη Βιέννη.
Πριν ξεκινήσω από τα έγγραφα, ίσως πρέπει να ξεκινήσω για τη δικαστική συνδρομή. Δικαστική συνδρομή, για όσους δεν είναι νομικοί, σημαίνει ότι αναζητώ αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται σ’ ένα άλλο κράτος. Η αναζήτηση γίνεται με βάση νομικούς τυπικούς κανόνες συγκεκριμένης διαδικασίας. Ό,τι δεν ακολουθεί πιστά ο κανόνας κ.λπ. είναι παράνομο. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι ενώ η κυρία Ράικου είχε ξεκινήσει δικαστική συνδρομή νομότυπη από τον Δεκέμβριο του 2016, η κυρία Τουλουπάκη σταματάει τη δικαστική συνδρομή, αυτή τη νόμιμη. Αυτό, για όσους ασχολούνται με τη δικαστική συνδρομή, δεν είχε καμία λογική εξήγηση».

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με ποιον τρόπο τη σταμάτησε η κυρία Τουλουπάκη;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τίποτα. Δεν απάντησε στο αίτημα. Θα σας πω. Εδώ θα πρέπει να ξέρουμε πώς λειτουργεί η δικαστική συνδρομή. Έκανε, δηλαδή, ένα αίτημα η κυρία Ράικου και είπε νομίμως διά του εισαγγελέα εφετών …
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ο κ. Ελευθεριάνος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Oκ. Ελευθεριάνος το υπογράφει. Ακούστε. Τη δουλειά –επιτρέψτε μου να πω- την τραβάνε οι νούμερο δύο πάντοτε. Ο Ελευθεριάνος την έγραφε. Απλώς η κυρία Ράικου συντόνιζε. Έτσι; Είναι σαν τον κωπηλάτη της βάρκας. Το λέω για τον κ. Ραγκούση που είναι από νησί. Ο κωπηλάτης χτυπάει και άλλος τραβάει το κουπί. Το κουπί τράβαγε ο κ. Ελευθεριάνος, πλην όμως πάρα πολύ καλά. Ζήταγε, λοιπόν, ορισμένα στοιχεία. Τι ζήταγε; Ζήταγε όλα τα έγγραφα από την Αμερική, όλες τις καταθέσεις, όλους τους λογαριασμούς, ό,τι υπάρχει. Έτσι γίνεται. Έλεγε: «Νόμος τάδε, άρθρο τάδε, να μας τα δώσετε».
Πρέπει να ξέρουμε πώς λειτουργεί με την Αμερική το σύστημα δικαστικής συνδρομής. Δεν είναι Ευρωπαϊκή Ένωση για να επικοινωνούν απευθείας οι δικαστικές Αρχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορώ να πάρω τηλέφωνο τον συνάδελφό μου στη Βιέννη ή στο Βερολίνο και να του πω υπό προϋποθέσεις, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικαστικού δικτύου: «Κύριε συνάδελφε, αυτό είναι το πρόβλημα. Πες μου αυτό, σου στέλνω το έγγραφο». Στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως επικοινωνεί ο εισαγγελέας Αθηνών με τον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, έτσι επικοινωνεί και ο εισαγγελέας Αθηνών με τον εισαγγελέα της Μαδρίτης, παραδείγματος χάρη, ή με οποιονδήποτε εισαγγελέα στην Ευρώπη.

Αντίθετα, στην Αμερική η διαδικασία είναι εντελώς διαφορετική. Όταν στέλνουμε ένα έγγραφο, φεύγει από την Εισαγγελία Εφετών, δηλαδή εδώ αυτό που ζήτησε ο κ. Ελευθεριάνος ή η κυρία Ράικου τι πορεία ακολούθησε. Το έγραψε ο Ελευθεριάνος, πήγε στην Εισαγγελία Εφετών, το έλεγξε ο εισαγγελέας εφετών αν είναι νομότυπο. Το έστειλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Παρένθεση: Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει φάκελος για τη Novartis. Κανένας δεν τον έχει αναζητήσει. Θα σας πω μετά λεπτομέρειες και τι μπορεί να περιέχει. Δεν τον έχω δει.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έκανε και αυτό τον νομοτυπικό έλεγχο, αν θέλετε. Πάει στο υπουργείο Εξωτερικών στη συνέχεια, δηλαδή με τα τρίτα κράτη και ειδικά με την Αμερική επικοινωνούμε με το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει τον σπουδαιότερο ρόλο. Η δικαστική συνδρομή με τρίτα κράτη δεν είναι δικαστική επικοινωνία. Είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουν δυστυχώς ούτε συνάδελφοί μου με λεπτομέρεια. Από το υπουργείο Εξωτερικών πήγε στην αντίστοιχη δικαστική υπηρεσία της Αμερικής, εσωτερική υπηρεσία κ.λπ., οπότε περιμέναμε απάντηση.

Οι Αμερικάνοι, όμως, αντί να απαντήσουν, τι κάνουν; Στέλνουν και αυτοί ένα αίτημα παρόμοιο και λένε: «Εντάξει, δώστε μας, όμως, κι εσείς αυτά». Το αίτημα των Αμερικανών, λοιπόν, ακολουθεί την αντίστοιχη πορεία, μπαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών όπου κι εκεί υπάρχει φάκελος Novartis, από εκεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης στον ίδιο φάκελο, Εισαγγελία Εφετών, κυρία Ράικου. Βρισκόμαστε, λοιπόν, περίπου στις αρχές Απριλίου με αυτά τα δύο αιτήματα.

Εγώ όταν ανέλαβα, πίεζα την κ. Τουλουπάκη. Της έλεγα: «Αυτό που κάνεις είναι παράνομο. Δεν μπορείς να σταματήσεις τη νόμιμη διαδικασία και εσύ να κάνεις συναντήσεις στη Βιέννη». Θα σας πω και τι γινόταν στις συναντήσεις στη Βιέννη και πώς γινόταν ανταλλαγή των στοιχείων.
Η κ. Τουλουπάκη δεν ακολουθούσε ποτέ τις συμβουλές μου.Αυτή είναι η πρώτη ένδειξη ότι κάποιος ισχυρότερος υπήρχε πίσω από την κ. Τουλουπάκη και μας έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της, όχι μόνο εμένα, αλλά και την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.Οι σχέσεις μου ήταν πάρα πολύ φιλικές πριν πάω επόπτης στην Εισαγγελία Διαφθοράς.Εκείνη νόμιζε,όμως, ότι εγώ θα πάω και απλώς θα εγκρίνω τις ενέργειές της. Από τη στιγμή που διαπίστωσε ότι δεν θα είμαι ωσεί παρών και απλώς θα λέω «ναι» στις ενέργειές της, από τη στιγμή εκείνη άρχισε μία διαφωνία, ψυχρότητα,«αναφορές» εναντίον μου.Θα σας αναφερθώ και στο θέμα αυτό.
Αυτή τη στιγμή,υπάρχουν έγγραφα στη λεγόμενη «Εισαγγελία Διαφθοράς»,τα οποία δεν γνωρίζει κανένας.Πάνω από όλα, δεν γνωρίζει η Βουλή των Ελλήνων.

Στις 28 Νοεμβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13.00κάλεσα στο γραφείο μου τον εκπρόσωπο του εδώ FBI.Έκανα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Καταρχάς, του λέω: «Τι σχέση…», «Πού βρήκατε τις πληροφορίες και μας τις στέλνετε;». Αυτός μου διευκρίνισε: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τις πληροφορίες. Αυτά μου τα στέλνουν από την Αμερική οι συνάδελφοι του FBI.Εγώ ταυπογράφω και τα δίνω».

Του έδειξα τα δύο έγγραφα που είχαν πάει στη Βουλή.Τον ρώτησα «πόσα έγγραφα εστάλησαν;». Μου λέει «δεν μπορώ να σας πω πόσα έγγραφα έχουν σταλεί από την Αμερική.Και για να σας τα δώσω, όπως με ρωτάτε, θα πρέπει να πάρω την άδεια από την κεντρική υπηρεσία του FBI. Θα σας πάρω τηλέφωνο. Αν μου πουν «εντάξει», θα σας τα φέρω».

Τελικά,πέρασαν οι μέρες.Δεν μου τα έφερε.Πήρα εγώ τηλέφωνο.Μου είπε «αρνητικό». Μιλάει ελληνικά άπταιστα αυτός.Στα ελληνικά συνεννοούμαστε. Ξέρω πάρα πολύ καλά αγγλικά, όπως σας είπα, γιατί πέρα από τις σπουδές, εκπροσωπώ και την Ελλάδα έξω.Λέω «πείτε μου για την ευθύνη πολιτικών».Μου λέει «για αυτό το θέμα δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες.Γνωρίζω σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει ευθύνη πολιτικών και ότι για το θέμα έχει ενημερώσει ο Αμερικανός Πρέσβης τον Υπουργό Δικαιοσύνης».Λέω «ποιον Υπουργό Δικαιοσύνης;». Μου λέει «και τους δύο».Μου έκανε εντύπωση. Ακριβώς έτσι μου είπε.Ψάξτε εσείς αν είναι αλήθεια. Λέω «πείτε μου ονόματα».Μου λέει «μία φορά πήγε στον Κοντονή, μία άλλη φορά πήγε στον άλλον κ. Καλογήρου».Λέω «τι συζήτησαν για την ευθύνη των πολιτικών;».Μου λέει «δεν μπορώ να σας πω».Και δεν μου είπε.

Αγγελής: H Βιέννη, η γραμμή Τουλουπάκη, οι διαβεβαιώσεις «Ρασπούτιν» για πολιτικά κέρδη και ο Τσίπρας
Στη συνέχεια ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρεται στο διαβόητο ταξίδι στη Βιέννη. Εκεί όπου αποκαλύφθηκε ότι τελικός σκοπός των εισαγγελέων Διαφθοράς ήταν να ασκήσουν διώξεις σε πολιτικούς και ας καθαρίσουν στον ανακριτή. Μάλιστα, ο Ιωάννης Αγγελής αναφέρει ότι σε συνεννόηση με τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Καλογήρου, ελήφθη η απόφαση απομάκρυνσης της κ.Τουλουπάκη γιατί λειτουργούσε επικίνδυνα και παράτυπα. Αλλά την τελική απόφαση θα την έπαιρνε, όπως λέει, ο κ. Τσίπρας. Τον οποίο ο «Ρασπούτιν» είχε πείσει ότι η συγκεκριμένη στρατηγική θα του έδινε πολιτικό πλεονέκτημα για τις εκλογές!

Καταθέτει ο Ιωάννης Αγγελής: Μου είπε ότι οι μάρτυρες στην Αμερική αυτοί οι συγκεκριμένοι παίρνουν χρήματα.

Μου είπε, όμως, κάτι το οποίο μου είχε κάνει εντύπωση. Του είχαν ζητήσει οι Έλληνες εισαγγελείς, η κ.Τουλουπάκη δηλαδή, να ψάξει τους λογαριασμούς κάποιου Έλληνα πολιτικού, του οποίου το παιδί σπουδάζει στη Βοστόνη. Λέω «είναι κατά μία σύμπτωση αυτό το όνομα που υποτίθεται ότι συζητήσαμε με τους Αμερικανούς στη Βιέννη». Το τι συζητήσαμε εγώ ως Αγγελής και οι άλλοι στη Βιέννη γι’ αυτό το συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο, τα γράφω αναλυτικά στις αναφορές μου «με το νι και με το σίγμα». Μόνο το ποσό του λογαριασμού δεν αναφέρω.
Μου είπε, λοιπόν, ότι όλα τα έχει συζητήσει ο Αμερικανός πρέσβης με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και ό,τι άλλο θέλετε, κάντε νόμιμο αίτημα δικαστικής συνεργασίας και συνάντηση να τα πούμε. Αυτή είναι η κατάσταση για τα έγγραφα.

Αποσπάσματα από την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής

  

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς):Αυτοί οι προστατευόμενοι αμείβονται. Δηλαδή, εάν η αμερικανική πολιτεία επιβάλει ένα πρόστιμο στη NOVARTIS για παραβάσεις, κ.λπ., ένα συγκεκριμένο ποσοστό –που, αν θυμάμαι καλά, είναι από 10% μέχρι 30%- θα πάει στους λεγόμενους «προστατευόμενους μάρτυρες». Μου έδωσε την εντύπωση ότι και οι μη προστατευόμενοι μάρτυρες παίρνουν χρήματα. Αυτήν την εντύπωση μου έδωσε. Αυτό είναι θέμα, βέβαια, του συστήματος.
Μου είπε, επομένως, ότι αυτός ο δικηγόρος έχει συμφέρον –για τον δικηγόρο μου είπε- να έχει μία συγκεκριμένη εξέλιξη η υπόθεση, διότι όσα περισσότερα χρήματα πάρουν οι μάρτυρες, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό θα πάρει.

Ένα άλλο μου έκανε τρομερή εντύπωση. Του λέω «Πού πηγαίνουν οι μάρτυρες να καταθέτουν; Πηγαίνουν στην Αμερική;». Μου είπε «Όχι, μόνο ένας έχει πάει στην Αμερική από τους προστατευόμενους. Οι άλλοι πηγαίνουν στη Βιέννη μέσα στην αμερικανική πρεσβεία». Ποιος τους βρίσκει τους μάρτυρες; Μου είπε «Διαμέσου της Εισαγγελίας Διαφθοράς». Του λέω «Λεπτομέρειες;». «Ρωτήστε τους άλλους. Εγώ ό,τι μπορώ να σας πω, σας το είπα». Του λέω «Και τα εισιτήρια, κ.λπ., ποιος τα βγάζει;». Μου λέει «Η εδώ αμερικανική πρεσβεία». Λέω «Η ελληνική αστυνομία τι ανάμειξη έχει σ’ αυτά;». Δεν μου είπε.Έχω την εντύπωση,όμως, ότι και το αντίστοιχο τμήμα προστασίας μαρτύρων κάτι θα γνωρίζει σχετικώς με το πώς τους έβρισκαν τους μάρτυρες, γιατί μετά τους έθετε και σε προστασία εδώ και όλα τα σχετικά.

Αυτές είναι οι άμεσες γνώσεις που είχα από τον κύριο εκπρόσωπο του FBI στην Ελλάδα. Είναι ευνόητο, βέβαια, ότι αυτά δεν μου τα είπε η κυρία Τουλουπάκη. Είναι ευνόητο ότι ενημέρωσα την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μου είπε «Καλά, άσε θα κοιτάξουμε να τη διώξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Επομένως, πήγαινε στη Βιέννη για να δεις τι γίνεται».

Αυτά είναι για τα έγγραφα. Τι προκύπτει από τα έγγραφα; Τα έγγραφα περιέχουν μόνο πληροφορίες. Οι Αμερικανοί μας ξεκαθάρισαν «Εμείς σας δίνουμε πληροφορίες. Είναι θέμα του δικού σας νομικού συστήματος να μετατρέψετε τις πληροφορίες σε ενδείξεις και τις ενδείξεις σε αποδείξεις. Εμείς σας λέμε πάντως ότιδεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε πουθενά, ούτε σε νόμιμη διαδικασία ούτε σε παράτυπη και κακώς τα στείλατε και στη Βουλή».

Το σπουδαιότερο, όμως, ήταν ότι προέκυψε εκ των υστέρων το οποίο εγώ δεν το ήξερα τον Μάιο του 2018.Το σπουδαιότερο ήταν ότι όταν πήγαμε στη Βιέννη εγώ δεν ήξερα καταρχάς γιατί πήγαμε.Ένα ερώτημα είναι:Ποιος ρύθμισε τη συνάντηση αυτή;Ποιος την κανόνισε;Ποιος την πληρώνει;Την πληρώνει καταρχάς αυτός που ζητεί τη συνάντηση.

Εδώ ποιος την είχε ζητήσει;Η Ελλάδα.Έψαξα να δω τα έγγραφα. Ποια ήταν η αιτιολογία που πηγαίναμε;Ποιος πλήρωνε τα έξοδα; Η γραμματεία της Καταπολέμησης Διαφθοράς.Ζήτησα, λοιπόν, τα έγγραφα και έβλεπα πάνω ότι όσα ταξίδια είχαν γίνει στη Βιέννη είχαν γίνει για απόρρητους υπηρεσιακούς λόγους.Και λέω: Απόρρητοι υπηρεσιακοί λόγοι;Ποιος,δηλαδή, δεν πρέπει να το ξέρει; Αυτό είναι πρωτάκουστο. Καταρχάς, μια δικαστική συνδρομή έχει μία τυπική διεργασία προετοιμασίας.Πρέπει να γίνει ανταλλαγή εγγράφων, σημείο ορισμού συναντήσεως, ατζέντα θεμάτων που θα συζητήσουν και όλα τα σχετικά. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα.Πλέον ή βέβαιον ότι στη Βιέννη πηγαίναμε για καφέ.

 Δ. Παπαγγελόπουλος

Εν πάση περιπτώσει εγώ πήγα, σας μιλάω με κάθε ειλικρίνεια, πλέον είχαν διασπαστεί οι εγκάρδιες σχέσεις με την κυρία Τουλουπάκη.Είχα καταλάβει ότι είχε κάνει πολλά λάθη -με ερωτηματικά στη λέξη λάθη-αλλά μου είπε η κυρία εισαγγελεύς: «Πήγαινε, γιατί και εγώ θέλω να ξέρω τι συμβαίνει»Δ. εν ήξερε τι συμβαίνει, πράγματι.

Εδώ να κάνω μία παρένθεση να σας πω ότι οι σχέσειςμου με την κυρία εισαγγελέα ήταν εγκάρδιες, είμαστε φίλοι απόΑντεισαγγελείς Πρωτοδικών πριν από το 1990, δηλαδή ήταν μία φιλία πάνω από τριάντα χρόνια, η οποία έσπασε εξαιτίας της ποινικής δίωξης που πήγε να ασκήσει εναντίον μου και εξαιτίας του ότι πήγε να μου φορτώσει τα λάθη της,στα οποία αν θέλετε μπορώ να αναφερθώ στη συνέχεια.Όλα τα γράφω με κάθε λεπτομέρεια στο υπόμνημα.

Τι έγινε, λοιπόν, στη Βιέννη;Στη Βιέννη εγώείχα την εντύπωση ότι θα καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι, όπως καθόμαστε σε κάθε δικαστική συνδρομή.Μου έκανε εντύπωση ότι Τρίτη που θα γινόταν η συνάντηση, δεν έγινε συνάντηση.Μου λένε, λοιπόν, εκεί οι συνάδελφοι ότι θα συναντηθούμε το απόγευμα στις 18:00στο ξενοδοχείο τάδε, ένα ξενοδοχείο CarltonVienna στο κέντρο της Βιέννης εν πάση περιπτώσει,στις18:00.Το συνέδεσα με το γεγονός ότι τελείωσαν τις άλλες δουλειές και ήρθαν για να μας δουν, σας λέω περίπου τριάντα με τριάντα πέντε, το πολύ σαράντα λεπτά.

Καθίσαμε κάτω εμείς και ήπιαμε έναν καφέ και είπαστους συναδέλφους:«Εγώ δεν ανεβαίνω πάνω εάν δεν μου πείτε για ποιο λόγο ήρθαμε εδώ πέρα».Είπανα κάνουμε ένα simulation.Τα γράφω αναλυτικά στην αναφορά μου. Είπα: «Πείτε μου τι θα τους πούμε».Έκανα λοιπόν, εγώ τον Αμερικάνο και τους ρώταγα στα αγγλικά:«Γιατί μας καλέσατε; Τι θέλετε να μας πείτε;»Και αφού κοιτάζονταν μεταξύ τους, γεγονός που σημαίνει ότι και οι τρεις γνωρίζανε το λόγο που πήγαμε,είπε η κυρία Τουλουπάκη: «Ήρθαμε για να σας πούμε ότι στις 20 του μήνα θα ασκήσουμε ποινική δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων, κατά του Σαλμά,Γεωργιάδη και Λοβέρδου».
Εγώ δεν σας κρύβω ότι το άκουσα και χοροπήδησα από τηθέση μου.Σας μιλάω με ειλικρίνεια έπεσα από τα σύννεφα. Είπα: «Καλά είστε καλά, ήρθαμε για αυτόν το λόγο, να τους πούμε αυτό; Από πού έως πού αυτοί πρέπει να ξέρουν τι θα κάνουμε εμείς και το σπουδαιότερο με τι αποδεικτικά μέσα;Το ξέρει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ότι ήρθαμε για να πούμε αυτό το λόγο;»Λέει:«Όχι, δεν το ξέρει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Λέω: «Τέλος πάντων, ποιος κάνει κουμάντο; Ποιος σας έδωσε την άδεια να τα πείτε αυτά;»

Καλά, λέω εγώ,«εμένα με γράφετε να μην πω πού, αλλά για την άλλη λέω να τη γράφετε;». Έκανα να συνέλθω πέντε λεπτά. Τους είπα:«αποδεικτικά μέσα;». Μου λέει «αυτά που γράφουν οι μάρτυρες οι προστατευόμενοι».Εγώ είχα διαβάσει τις καταθέσεις των μαρτύρων και λέω:Καλά είστε καλά; Με αυτά τα στοιχεία θα ασκήσουμε ποινική δίωξη;Τους είπα να μην πουν τίποτα στους Αμερικανούς, τους το απαγόρευσα. Πράγματι, δεν τους είπαν τίποτα. Μου λέει «και τι να τους πούμε;».«Θα τους πείτε απλώς ότι η υπόθεση πάει πάρα πολύ καλά και ήρθαμε να δούμε τι στοιχεία έχετε να μας δώσετε εσείς».

Λοιπόν, δεν τόλμησαν να με παρακούσουν. Πράγματι, δεν είπαν τίποτα στους Αμερικανούς.Όμως,πριν από αυτό το γεγονός στην προσπάθεια να αντιληφθώ ποια ήταν η στρατηγική της υπόθεσης NOVARTIS,μου είχε κατ’ επανάληψη πει η κ.Τουλουπάκη ότι η στρατηγική μας είναι να ασκήσουμε μία ποινική δίωξη, να πάει στον ανακριτή και άφησέ την εκεί στον ανακριτή.

Λέω, καλά και στις εξηγήσεις τι θα πούνε οι ύποπτοι τώρα εναντίον των οποίων θα ασκήσουμε ποινική δίωξη;Και αφού είναι βουλευτές δεν θα πρέπει να ληφθεί άδεια από τη Βουλή;Η απάντηση ήταν η εξής: «δεν θα τους καλέσουμε για εξηγήσεις, αυτό είναι επιτρεπτό» κ.λπ.
Όπως καταλαβαίνετε, εμένα δεν πήγαινε στη συνείδησή μου αυτό.Πότε ήταν η πρώτη φορά καταρχάς που έμαθα για τη λεγόμενη «fasttrack», γρήγορη ποινική δίωξη;Αυτό ήταν περίπου υπολογίζω γύρω στις 20 Νοεμβρίου του 2018, δύο εβδομάδες περίπου πριν πάμε στη Βιέννη.Εκεί στη Βιέννη το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε.

Εγώ ήθελα να ανακαλέσουμε περίπου τον Ιανουάριο. Διαφωνούσε η κυρία εισαγγελέας. Εν πάση περιπτώσει, όταν διασπάστηκαν οι σχέσεις με την κυρία εισαγγελέα την ανακάλεσα μόνος μου, στις 19-6-2019. Πήγα να την καταθέσω στη γραμματεία και μου είπε η γραμματέας «η κυρία εισαγγελέας μάς έχει απαγορεύσει να παίρνουμε οποιοδήποτε έγγραφο από εσάς». Παράτησα το έγγραφο επάνω και σηκώθηκα και έφυγα. Είπα «εγώ το αφήνω και κάντε το εσείς ό,τι θέλετε το έγγραφο». Τελικά, συζητήσαμε το θέμα, αν θα πρέπει να γίνει έρευνα στο γραφείο, στο σπίτι του κ. Στουρνάρα. Η απόφαση ήταν ότι δεν έπρεπε να γίνει, γιατί είχε και ιδιότητα αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν κάναμε έρευνα. Αυτό, μου το καταλογίζει εμένα η κ. Τουλουπάκη ως αξιόποινη πράξη εναντίον μου. Αυτά –επιτρέψτε μου τη φράση- είναι γελοία πράγματα.

Για εμένα το θέμα δεν είναι η κ. Τουλουπάκη, είναι οι γνώσεις της κ. Τουλουπάκη, πώς τοποθετήθηκε η κ. Τουλουπάκη εκεί. Γιατί η κ. Τουλουπάκη δεν είχε αντικαταστάτη και το σπουδαιότερο, γιατί η κ. Τουλουπάκη εξακολουθεί να είναι σε αυτήν τη θέση.
Από αρχές Δεκεμβρίου του 2018 επιμένω, αν θέλετε να σωθεί η υπόθεση NOVARTIS -ακόμα και τότε υπήρχε χρόνος- διώξτε την κ. Τουλουπάκη. Αυτό το επανέλαβα στις 21-2-2019 στην αναφορά μου. Όχι μόνο δεν την έδιωξαν, αλλά η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανανέωσε τη θητεία της, αποκρύπτοντας όλα αυτά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Τι έχει γίνει μέχρι τώρα με την υπόθεσηNOVARTIS; Απάντηση: Αυτό που είπα και προηγουμένως, μία τρύπα στο νερό. Όσο περνάει ο χρόνος, η τρύπα γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Αυτοί ήταν οι λόγοι ανάκλησης. Αυτή ήταν η συμμετοχή μου μέχρι 5-10-2019 και φτάνω να πω τώρα τι έκανα ως επόπτης.

Ο επόπτης Αγγελής

Η πρώτη μου ενέργεια ήταν «δείξτε μου τη δικογραφία, θέλω να δω πόσες δικογραφίες έχετε, να δω το ιστορικό της δικογραφίας NOVARTIS, πώς και πού ξεκίνησε και όλα τα σχετικά». Μου έδειξαν έναν όγκο σε μία γωνία. Και λέω «καλά, αυτός ο όγκος πόσους κατηγορουμένους αφορά;». Μου είπαν «όλους τους κατηγορουμένους».

Εκεί ρώτησα «στα χαρτιά πόσες δικογραφίες φαίνεται ότι έχουν σχηματιστεί;». Ανοίγουμε το κομπιούτερ και βλέπω ότι υπήρχαν δώδεκα δικογραφίες. Τότε ρώτησα «πού είναι οι δώδεκα δικογραφίες;». Μου είπαν «δεν τα έχουμε χωρίσει, θα τα χωρίσουμε». Τους είπα «χωρίστε τα όσο γίνεται πιο γρήγορα και αυτό που θέλω είναι κατηγορούμενος και δικογραφία».
Ο αριθμός των δικογραφιών αναφέρεται στην αναφορά μου με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου. Λογικά, όσοι είναι νομικοί, καταλαβαίνουν ότι στις δικογραφίες αυτές φαίνεται όλη η κίνηση της δικογραφίας. Πρέπει να φαίνεται δηλαδή ποιο έγγραφο μπήκε πότε, πού πήγε και περίπου τι αφορά. Εδώ, δεν υπήρχε τίποτα απολύτως. Υπήρχε, λοιπόν, μία διάσταση μεταξύ πραγματικότητας και εγγράφων.

Τους είπα «μέχρι να τα φτιάξετε, πείτε μου ποια είναι η στρατηγική, τι σκοπεύουμε να κάνουμε, πού ξεκινήσαμε, πού βρισκόμαστε, πού πάμε». Εκεί είδα το ιστορικό. Είπα «ανοίξτε μου να δω το ιστορικό». Φαινόταν πράγματι ότι υπήρχε μια δικογραφία με τη NOVARTIS -που είχε ξεκινήσει επί Ράικου, νομίζω, το 2015, όλα αυτά τα λέω στη δεύτερη αναφορά μου- με ύποπτο τελέσεως αξιοποίνων πράξεων κάποιον Μανιαδάκη. Εγώ, πρώτη φορά άκουγα το όνομα του Μανιαδάκη. Σήμερα, βέβαια, ξέρω ποιος είναι ο Μανιαδάκης. Ήξερα, όμως, ότι ο Μανιαδάκης είναι και προστατευόμενος μάρτυρας. Βρισκόμαστε ακόμα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2018.
Η απάντηση είναι η εξής. Μου λέει: «Παίρνουμε πληροφορίες». Αντί, όμως, να παίρνουν αυτοί πληροφορίες, τις πληροφορίες τις έπαιρνε ο Μανιαδάκης και έφτιαχνε την υπεράσπισή του. Και δεν ξέρουμε πού αλλού τις έδινε τις πληροφορίες.

Βρισκόμαστε ακόμα σε πληροφοριακό επίπεδο. Αντί, δηλαδή -θα σας το πω «χοντρά», για να το καταλάβετε- να «ψαρεύει» η εισαγγελέας Διαφθοράς τον Μανιαδάκη, «ψάρευε» ο Μανιαδάκης την εισαγγελέα Διαφθοράς και ήξερε όλες τις κινήσεις. Έγινα σαφέστατος;

Ο «Ρασπούτιν»

Φωτογραφίζοντας τον κ. Παπαγγελόπουλο, φέρεται να είπε ότι στη Γενική Γραμματεία Διαφθοράς, φορέας που ήταν υπό την εποπτεία του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο «Ρασπούτιν» έκανε το κουμάντο, διορίζοντας φίλους ή συγγενείς … φίλων.
«Στο ερώτημα ‘ποιος είναι ο Ρασπούτιν;’, που σίγουρα απασχολεί την επιτροπή σας, θα σας απαντήσω παρακάτω.

Εσείς, έχω την εντύπωση, ότι την έρευνα τη διενεργείτε για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Και δεν ξέρω αν έχετε καταλήξει ότι «Ρασπούτιν» ίσονΠαπαγγελόπουλος. Εγώ θα σας πω τα στοιχεία και την άποψή μου προς το τέλος, ώστε να δημιουργηθεί όλο το παζλ.
Αντέλεξα, λοιπόν, στη στρατηγική της κ.Τουλουπάκη. Είπα ότι «δεν θα κομματιάσεις τη δικογραφία, δεν θα βγάζεις για τον καθένα χωριστά, θα τελειώσεις για όλους μαζί, την ίδια μέρα που θα κάνεις τα απαλλακτικά θα κάνεις και τα παραπεμπτικά». Και τι λέτε; Με άκουσε η κ. Τουλουπάκη; Σαφώς, όχι. Εμένα θα άκουγε ή αυτόν που βρισκόταν πίσω, τον ισχυρότερο;
Αυτό το θέμα το συζητήσαμε και με την παρουσία της κυρίας Εισαγγελέως. Έλεγε «ναι» και μας έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Όλα αυτά για μένα είναι στοιχεία του δόλου της κ. Τουλουπάκη. Στην αρχή θεώρησα ότι μπορεί να είναι και απλώς ανεπάρκεια. Σήμερα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν είναι ανεπάρκεια, αλλά είναι δόλος. Αυτά για τη στρατηγική.
Είπαμε η στρατηγική αυτή έγινε γνωστή περίπου 20 Νοεμβρίου. Είκοσι οκτώ γίνεται η συνάντηση με τον εκπρόσωπο του FBI. Τέσσερις του μήνα γίνεται η συνάντηση στη Βιέννη. Εδώ να σας πω τον διάλογο που έγινε με τους Αμερικανούς.

Αφού, λοιπόν, μας ρώτησαν οι Αμερικανοί «τι θέλατε να μας πείτε, γιατί μας καλέσατε»…Επαναλαμβάνω ότι δεν ήρθαν από την Αμερική οι Αμερικανοί για μας. Ήρθαν να κάνουν άλλες δουλειές κι εμάς μας είδαν μετά το τέλος της δουλειάς τους. Τους είπαμε –όχι εγώ, ο κ. Ντζούρας- πως «ήρθαμε να σας πούμε ότι όλα πάνε καλά». «Ωραία», λέει. «Μόνο γι’ αυτό μας καλέσατε;». «Όχι, σας καλέσαμε να σας ρωτήσουμε και τι γίνεται με τον Έλληνα εκείνο πολιτικό που έχει το παιδί που σπουδάζει στην Βοστώνη». Λένε οι Αμερικανοί ότι έχει έναν λογαριασμό. Μ’ αυτόν τον λογαριασμό πληρώνει… Το όνομα του πολιτικού εγώ το αναφέρω μέσα στην αναφορά μου. Δεν έχω να κρύψω τίποτα. Σας διαβεβαιώ ότι όλα αυτά είναι από άμεση γνώση. Δεν είναι εκτίμηση. Και είδα και άκουσα και έκρινα ως επόπτης. Είχα υποχρέωση να τα ελέγξω όλα αυτά. Δεν ήμουν περαστικός από την εισαγγελία Διαφθοράς. Ρωτήσαμε από πού δέχεται χρήματα. Από έναν λογαριασμό που υπάρχει στην Ελβετία. «Πόσα χρήματα έχει ο λογαριασμός μέσα;». Και λέει «έχει 30.000». Δεν διευκρίνισε αν είναι ευρώ ή δολάρια. Λέω «δώστε μας το νούμερο του λογαριασμού για να δούμε αν τον δηλώνει στο πόθεν έσχες και να τον ψάξουμε». Και μας λένε «εμείς σας δίνουμε πληροφορίες. Είναι δική σας δουλειά να βρείτε τον λογαριασμό και όλα τα σχετικά». Αυτός ήταν ο διάλογος με τους Αμερικανούς σχετικά με τον πολιτικό αυτόν.

Να μην σας τα πολυλογώ. Κατευθείαν από το αεροδρόμιο πάμε στον κ. Καλογήρου με την κ. Παπασπύρου. Εξήγησα στον κ. Καλογήρου τι έγινε στη Βιέννη. Άρχισε να ωρύεται «τι πράγματα είναι αυτά», «πώς γίνονται έτσι», «πώς τα καταφέρατε», «πώς έγιναν έτσι κ.λπ.». Συμφώνησε να απομακρυνθεί η κ. Τουλουπάκη. Συμφώνησε όμως και με τη γραμμή που, αν θέλετε, «είχαμε χαράξει». Κι εγώ αυτής της γραμμής ήμουν- να φύγει η κ. Τουλουπάκη χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα γιατί θα ήταν σε βάρος της Δικαιοσύνης. Εγώ είχα την άποψη και τους έλεγα «θέλετε να κάνω μια έκθεση σε βάρος της κ. Τουλουπάκη με όλα αυτά που έχω διαπιστώσει και να την εισάγουμε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για να απομακρυνθεί;». Όλοι ήταν αντίθετοι. «Όχι, θα τη διώξουμε με άλλον τρόπο. Με την ενοποίηση». Μάλιστα. Όπως όμως είναι λογικό, για να γίνει αυτή η αλλαγή έπρεπε να εγκρίνει και κάποιος άλλος. Ο από πάνω. Ποιος ήταν πάνω από τον Καλογήρου; Η απάντηση είναι πολύ σαφής. Ο πρωθυπουργός.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στις 5 Δεκεμβρίου και ώρα 17:00-17:30 στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης. Όταν, μάλιστα, του εξήγησα ότι υπάρχουν δύο νομότυπα αιτήματα δικαστικής συνδρομής που η κ. Τουλουπάκη τα παράτησε και δεν τα συνεχίζει, φάνηκε ότι δεν το ήξερε. Κάλεσε επί τόπου την υπάλληλο του αρμοδίουτμήματος. Παρ’ ό,τι ήταν 5 το απόγευμα εκεί. Ήταν η κ. Ελευθεριάδου. Έφερε τα δύο αιτήματα. Δεν έφερε όλον τον φάκελο για να δω τι περιείχε μέσα. Έφερε τα δύο αιτήματα. Του τα εξήγησα του κυρίου υπουργού, έπεσε από τα σύννεφα, συμφώνησε ότι πρέπει να αλλάξει και περιμέναμε όλοι την έγκριση του πρώην πρωθυπουργού.
Πέρναγαν οι μέρες. Γύρω στις 17, 18, πάντως λίγο πριν τις 20 Δεκεμβρίου, πήγαμε ξανά με την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον κ. Καλογήρου για να δούμε τι έχει γίνει. Μας είπε ο κ. Καλογήρου ότι έχει ενημερωθεί ο πρωθυπουργός και περιμένουμε την απόφασή του. Εν τω μεταξύ η κ. Τουλουπάκη συνέχιζε τις διαδικασίες για την fasttrackδίωξη. Τελικά, η απόφαση του κυρίου πρωθυπουργού δεν ήρθε ποτέ.

Στο ενδιάμεσο,όμως, επειδή τα θέματα αυτά που είχαν σχέση με Καλογήρου, πρωθυπουργό κ.λπ., τα συζητούσα με την κ. Παπασπύρου, μου είπε το εξής. Ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε δίλημμα. Από τημια έχει τις εισηγήσεις του «Ρασπούτιν» που τον διαβεβαίωνε ότι η γραμμή αυτή θα φέρει 3% στις εκλογές και επομένως θα κερδίσουν τις εκλογές. Οι δε άλλοι, ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Τζανακόπουλος, τον διαβεβαίωνε ότι αυτό θα ήταν η καταστροφή της κυβέρνησης. Υπήρχε, λοιπόν, μια διαφωνία μεταξύ τους. Τελικά, όλα αυτά πριν το τέλος Δεκεμβρίου. Αναμέναμε τις εξελίξεις του πρωθυπουργού.
Τέλος Δεκεμβρίου, γύρω στις 30, 31, «σκάει» η περίπτωση με τον προστατευόμενο μάρτυρα, τον Μανιαδάκη, που του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα κι όλα τα σχετικά. Έρχεται η Πρωτοχρονιά.

Στις 4 Ιανουαρίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Δημοκρατία», ένα δημοσίευμα ότι η εισαγγελέας στη Βιέννη αρνήθηκε να πάρει στοιχεία από τους Αμερικανούς. Εκεί κατάλαβα πόσο βρώμικο είναι το παιχνίδι και είπα στην κυρία εισαγγελέα «εγώ παραιτούμαι. Γαία πυρίμιχθήτω. Ούτε που με νοιάζει. Εγώ θέλω να διατηρήσω το όνομά μου καθαρό».
Συνήθως, οι εμπιστευτικές αναφορές που κατατίθενται πρώτα περνάνε από την ίδια την Εισαγγελέα, για να μην της δημιουργήσουν θέμα.Εγώ την κατέθεσα χωρίς να τη ρωτήσω.Όταν την είδε, σχεδόν λιποθύμησε.Αυτά που γράφωστην αναφορά μου ότι πήγε στο νοσοκομείο είναι ακριβέστατα.Κράτησα αντίγραφα της πρώτης σελίδας.Συγκρίνετε, παρακαλώ, τις δύο σφραγίδες που υπάρχουν.Υπεύθυνη για το πρωτόκολλο ήταν μία υπάλληλος που τη λένε Ελένη Κοξαράκη. Καλέστε τη για μάρτυρα να σας πει πώς εξηγεί το γεγονός ότι υπάρχουν δύο σφραγίδες.
Βέβαια, να σας πω ότι και εγώ δέχτηκα να ανακαλέσω την αναφορά μου την πρώτη.Τι έγραφα στην πρώτη αναφορά;Ό,τι και στη δεύτερη.Δηλαδή copy-paste έκανα και έκανα τη δεύτερη αναφορά,όταν είδα ότι με κοροϊδεύανε ή αν θέλετε, με κοροϊδέψανε. Μου έλεγε η κυρία εισαγγελέας:«Μην δημιουργείς πρόβλημα.Αφού θα τη διώξουμε. Πάρ’ τα πίσω να πάνε στα μαλακά τα πράγματα.Μην γίνουμε ρεζίλι ως εισαγγελία.

Περίπου υπολογίζω μέσα Απριλίου 2019. Εκεί κατάλαβα ότι δεν με πουλήσανε απλώς, αλλά με χρησιμοποιούσαν επιπλέον.Και γιατί λέω δεν με πούλησαν, αλλά με χρησιμοποίησαν;Κάνω τώρα μία παρένθεση.Βρισκόμαστε μέσα Απριλίου. Όταν πέρναγε ο καιρός και δεν έδινε την έγκριση ο πρώην πρωθυπουργός για την απομάκρυνση της κ.Τουλουπάκη με την ενοποίηση των εισαγγελιών, ρωτάω την κ. Παπασπύρου:«Τι γίνεται, μας δουλεύουν;».Μου λέει:«Κοίταξε να δεις.Οπρωθυπουργός είπε ότι εάν την απομακρύνουμε τώρα, θα έχει μεγαλύτερο κόστος, διότι θα φανεί ότι η αντιπολίτευση έχει δίκιο κ.λπ. Έτσι, τον επόμενο μήνα, μάλλον το Φεβρουάριο, θα κάνει ανασχηματισμό και αντί να διώξει την Παπασπύρου θα διώξει το ‘Ρασπούτιν’». Όλοι ξέραμε ποιος είναι ο «Ρασπούτιν».Κανένας δεν έπιανε το όνομά του.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Την Παπασπύρου από πού να τη διώξει;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Τον«Ρασπούτιν» να έδιωχνε από την κυβέρνηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είπατε αντί να διώξει την Παπασπύρου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ε, λάθος έκανα, αν το είπα.
Επαναλαμβάνω. Αντί να διώξει την Τουλουπάκη που θα δημιουργήσει θόρυβο, θα διώξει το «Ρασπούτιν» στον επόμενο ανασχηματισμό. Λέω: «Πότε θα γίνει ο επόμενος ανασχηματισμός;» Διότι όλες αυτές τις συζητήσεις τις κάναμε εμείς, περίπου, μέσα Ιανουαρίου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της επιτροπής): Άρα, ξέρατε και τον «Ρασπούτιν» και όλα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Φυσικά και τα ήξερα.
Ακούστε. Εγώ είμαι ένας εισαγγελέας που είμαι μέσα στην κοινωνία.Δεν είμαι ούτε του γραφείου ούτε των σαλονιών.Εγώ κυκλοφορώ έξω, μαθαίνω, πιάνω τον ρυθμό της κοινωνίας, διαβάζω εφημερίδες και προπάντων, έχω άποψη της γνώμης μου.
Αν θυμάμαι καλά, στις 2 Ιουνίου δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ένα τμήμα της αναφοράς μου. Η αναφορά μου δεν νομίζω ότι έχει δημοσιευθεί ποτέ ολόκληρη. Προφανώς είδαν τις συνέπειες, τα λάθη της, η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.Δεν την έχουν καλέσει ακόμα ως μάρτυρα.Εγώ δεν θέλω να τιμωρηθεί. Θέλω,όμως, μία λογική εξήγηση.
Αμέσως, λοιπόν, η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στέλνει έγγραφο στον υπουργό Δικαιοσύνης.Δεν ξέρω τι έλεγε, ούτε ακόμα έχω μάθει. Προφανώς,όμως, έλεγε ότι την αναφορά τη διέρρευσε ο Αγγελής και αμέσως, επιτόπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Καλογήρου,διατάσσει πειθαρχική έρευνα εναντίον μου, που ήξερε από πρώτο χέρι τα πράγματα, διότι είχαμε συζητήσει το θέμα τουλάχιστον δύο φορές. Και εγώ τον κ. Καλογήρου τον ήξερα και ως δικηγόρο, όταν ερχόταν στο Τμήμα Δικαστικής Συνδρομής για διάφορες υποθέσεις. Και δεν σας κρύβω ότι είχα και την καλύτερη ιδέα για αυτόν. Τον θεωρούσα κύριο. Και τώρα τον θεωρώ, βέβαια. Η μόνη διαφορά είναι ότι υπάκουσε, κατά τη γνώμη μου, στις εντολές της κ. Παπασπύρου, γιατί σε μερικά πράγματα στην κ. Παπασπύρου «πέρναγε» περισσότερο από όσο «πέρναγε» στους υπουργούς κ.λπ.
Εν πάση περιπτώσει, δεν έχω κληθεί ακόμα για εξηγήσεις ως προς το πειθαρχικό.
Δεν περνάνε τέσσερις, πέντε μέρες και με παίρνει τηλέφωνο ο κ. Δασούλας, ένας συνάδελφος, Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, και μου λέει, «Έλα να δώσεις μία κατάθεση για τις καταγγελίες που έχεις κάνει κατά της Τουλουπάκη…» κ.λπ. Από τα MME άκουσα ότι και η Τουλουπάκη έχει κάνει καταγγελία εναντίον μου. Ήταν η πρώτη φορά που το άκουσα.Αμέσως κατάλαβα και ποιο είναι το σχέδιο, ότι θέλανε να πάω να δώσω μία κατάθεση, ό,τι και να έλεγα αυτή η κατάθεση θα πήγαινε να την κρίνει η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτή, λοιπόν, θα έλεγε, «Δίωξη κατά του Αγγελή για ψευδορκία, υπεξαγωγή εγγράφου…», γιατί από τα ΜΜΕ είχα πληροφορηθεί ότι με κατηγορούσε η κ. Τουλουπάκη ότι εγώ πήγα στην Εισαγγελία Διαφθοράς και «έκλεψα» έγγραφα.
Με κάθε τρόπο προσπάθησα να καθυστερήσω την υπόθεση.Σημειωτέον, ο κ. Δασούλας δεν είχε αρμοδιότητα να διεξάγει αυτή την έρευνα, γιατί δεν ήταν από τους ορισμένους κατά το άρθρο 29 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ίσχυε τότε.
Εγώ του λέω, λοιπόν, με μία αναφορά του κυρίου συναδέλφου μου, του κ. Δασούλα. Του λέω: «Κύριε Δασούλα, εσύ έχεις διορίσει τη νύφη σου, άρα δεν μπορείς να την κάνεις αυτή. Ζήτησε αποχή για λόγους ευθιξίας». Ταυτόχρονα λέω και στην κυρία εισαγγελέα: «Κι εσύ έχεις κάνει αυτά και αυτά και αυτά. Απέκρυψες από το δικαστικό συμβούλιο, άρα έχεις κι εσύ συμφέρον να δείξεις ότι ο παράνομος είμαι εγώ και όχι εσύ. Ζήτα κι εσύ την αποχή σου…
Η εκδίκηση του «Ρασπούτιν»
Από το γεγονός ήταν προειλημμένη απόφαση να ασκήσει fasttrack ποινική δίωξη κατά τριών πολιτικών προσώπων. Το ίδιο, λοιπόν, modusoperandi, όπως και στην κ. Ράικου, που είχε βγει και δημοσίως η κ. Ράικου. Είχε πει για «νταβατζή», που όλοι ήξεραν βέβαια ποιος είναι. Κανείς δεν τολμούσε να κατονομάσει. Διότι, όποιος τον κατονομάσει, είναι ευνόητο ότι την έχει –επιτρέψτε μου τη φράση- βαμμένη με την έννοια ότι θα τον τσακίσει στις αγωγές, στις μηνύσεις και ό,τι άλλο, χώρια από την ικανότητα που έχει να μειώνει την τιμή και την υπόληψή του.
Αυτή ήταν η δεύτερη ένδειξη. Όταν δημοσιεύτηκε η ψευδής αυτή είδηση στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ότι ο Αγγελής αρνήθηκε να πάρει το στικάκι με στοιχεία από την Βιέννη, συζήτησα το θέμα με την κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μου λέει: «Αυτή είναι δουλειά του ‘Ρασπούτιν’. Μόνο αυτός μπορεί να κάνει τέτοιες δουλειές.». Λέω: «Μπορείς να μου πεις, γιατί κάνει αυτές τις δουλειές ο ‘Ρασπούτιν’;». Όλοι ως ‘Ρασπούτιν’ τον ξέραμε. Κανείς δεν τολμούσε να πει το όνομά του. Μου λέει: «Κοίταξε να δεις ο ‘Ρασπούτιν’ έχει το ένα του πόδι στον ΣΥΡΙΖΑ το άλλο του πόδι στη Νέα Δημοκρατία. Άρα, θέλει να ικανοποιήσει και τους δύο». Βέβαια, αυτήν την επιμέρους σκέψη που θα σας πω, την είχα κάνει ως συζήτηση και με την κ. Παπασπύρου.
Και λέω: «Τι κερδίζει ο ‘Ρασπούτιν’;». Πρώτον, με το να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά αυτών των τριών πολιτικών κερδίζει η –τότε- κυβέρνηση 3%. Αυτό μπορεί να την αναδείξει στις εκλογές, οπότε να είναι νικήτρια. Και λέω: «Ναι, αλλά με το άλλο πόδι τι γίνεται; Θα μείνει μετέωρο;». Λέει: «Και με το άλλο πόδι κερδίζει, διότι αφού θα πάει η δικογραφία χωρίς αποδείξεις στον ανακριτή, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Θα αθωωθεί αυτός. Επομένως, θα πουλήσει και εκεί εκδούλευση ότι μην ανησυχείτε εγώ είμαι εδώ, θα αθωωθείτε. Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια, δηλαδή.». Αυτή ήταν η γραμμή.
Μου λέει: «Και εμένα μου την έχει φέρει ο ‘Ρασπούτιν’. Έβαλε τον δικό του στην υπόθεση με το Μάτι και έβγαλαν αυτήν την ψευδή ανακοίνωση ότι εγώ τους έδωσα, τους είπα να μην την προχωρήσουν, ενώ ήταν ψευδή».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Ποιον δικό του έβαλε; Διευκρινίστε το αυτό όσον αφορά την υπόθεση στο Μάτι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Στην έρευνα για το Μάτι είχε βγει μια ανακοίνωση ότι η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή στον εισαγγελέα πρωτοδικών να μην προχωρήσει την υπόθεση. Αυτό ήταν ψευδές. Λεπτομέρειες εγώ δεν ξέρω. Μου είπε, όμως, η κ. Δημητρίου ότι αυτό είναι ψευδές και είναι δουλειά του ‘Ρασπούτιν’.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Για ποιο λόγο το έκανε αυτό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω. Η γενική γραμμή είναι ότι υπήρχε προσπάθεια να την αμαυρώσουν και να την εξαναγκάσουν να παραιτηθεί. Εάν δείτε και συγκεκριμένες εφημερίδες, κάθε λίγο και λιγάκι έγραφαν για παραίτησή της. Να μην κατονομάσω τις εφημερίδες. Νομίζω ότι τις ξέρετε. Να παραιτηθεί για να μπει κάποιος που θα έμενε περισσότερα χρόνια εκεί, για να εξασφαλίσουν την διαδοχή. Με λίγα λόγια έπρεπε να παραιτηθεί πριν τη λήξη της θητείας της.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Μην αλλάξετε θέμα. Θέλω μία διευκρίνιση μέσω του Προέδρου. Κύριε Πρόεδρε, να διευκρινίσει ο μάρτυρας εάν τελικά αυτές οι τρεις διώξεις στα πολιτικά πρόσωπα ασκήθηκαν.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Η απάντηση είναι η εξής. Ένα λεπτό, γιατί ήθελα να σας πω και κάτι άλλο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ: Πριν μας το πείτε, να μας πείτε εάν ασκήθηκαν οι τρεις διώξεις…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ: Θυμηθείτε να με ρωτήσετε πώς επικοινωνούσε ο ‘Ρασπούτιν’ με την κ. Τουλουπάκη.Η απάντηση είναι η εξής: Εγώ μετά τις 07/01/2019 ή, επί το ορθότερο, στις 14/01/2019, συμμετείχα σε μία σύσκεψη όπου ήταν η κ. Παπασπύρου, εγώ, η κ. Τουλουπάκη και οι αντιεισαγγελείς για το υλικό που είχε μαζέψει η κ. Παπασπύρου. Έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Άμα θέλετε μπορώ να σας το πω και αυτό.
Στο ερώτημα, λοιπόν, για το εάν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, η απάντηση είναι η εξής: Εγώ επίσημη πληροφόρηση δεν είχα. Άρα, εκ των ένδον δεν τα ξέρω τα πράγματα. Ούτε όταν ήμουν τα ήξερα τα πράγματα εκ των ένδον. Με το ζόρι τα μάθαινα και πιο πολύ από τις εφημερίδες. Διάβασα, όμως, ότι δεν ασκήθηκαν. Μπήκαν στο αρχείο και μόνο κατά του κ. τάδε –δεν θυμάμαι ποιον- , του κ. Λοβέρδου ασκήθηκε.
Το ερώτημα ήταν: Εάν εγώ δεν αντιδρούσα με αυτόν τον τρόπο, τι θα είχε γίνει; Η απάντηση είναι λογικότατη. Θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη τουλάχιστον κατά των τριών. Πότε θα είχε ασκηθεί ποινική δίωξη; Το σχέδιο ήταν για 20/12 να ασκηθεί. Άντε να καθυστερούσαν ένα ή δύο μήνες, θα ασκούταν ποινική δίωξη το αργότερο τον Φεβρουάριο. Είχαμε συζητήσει με την κ. Τουλουπάκη και τη σχέση ποινικής δίωξης με εκλογές. Μου είπε ότι βιαζόταν να την ασκήσει για να μην είναι πλησίον στις εκλογές…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής):Η κ. Παπασπύρου πήγε μετά τη Βιέννη. Αυτό δεν είπατε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς):Ναι.
Και μετά πήγα και με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Αλλά το ότι πήγακαι με την κ. Παπασπύρου το γνώριζε η κυρία εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Με απλά λόγια, ο ενδιάμεσος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και εισαγγελίας του Αρείου Πάγου ήταν η κ. Παπασπύρου. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, έτσι;
Γιατί πήγα, λοιπόν. Όχι μόνο εγώ, όλοι. Διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός πολιτικού προσώπου και δη μέλους της κυβέρνησης που ανακατευόταν στην υπόθεση και κοιτάξαμε να του κόψουμε αυτές τις προσβάσεις, χωρίς να γίνει θόρυβος, χωρίς να θιγεί το κύρος της Δικαιοσύνης και όλα τα σχετικά.Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας; Όχι βέβαια. Έπρεπε να ενημερώσουμε τον προϊστάμενό του και ο προϊστάμενός του ήταν ο πρώην πρωθυπουργός. Να, λοιπόν, γιατί πήγα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και όχι μόνος μου,έτσι; Με την κυρία εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Τι πρωτοβουλίες πήρατε, λοιπόν; Είπατε ότι ο «Ρασπούτιν» είναι ο α’ ή ο β’ κατά τον χρόνο που έπρεπε να το πείτε;Ποιος είναι αυτός;Δεν μπορεί να μας λέτε ότι: «Εγώ πήγα στον υπουργό Δικαιοσύνης για να παρέμβει στον πρωθυπουργό»…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν πήγα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας έστειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν ήτανε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω τι σκέψεις θα κάνετε, αλλά σας λέω ότι δεν θα βγάλω εγώ το φίδι από την τρύπα, ούτε…
Και να σας πω και κάτι άλλο;Γιατί η κυρία Δημητρίου μένει στο απυρόβλητο;Γιατί δεν την έχουν καλέσει;Ή ο κ.Ζάχαρης ή ο άλλος συνάδελφός μου, ο Σοφουλάκης; Γιατί δέχτηκα εγώ όλα τα πυρά του κ.Παπαγγελόπουλου; Γιατί εγώ χαρακτηριστικά;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ (Αντιπρόεδρος της επιτροπής):
Εσείς μιλήσατε για «Ρασπούτιν».
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Εγώ ποτέ δεν τον έχω κατονομάσει τον Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν», πουθενά.
Ακούστε, θέλω να σας πω το εξής. Υπάρχει μια περίεργη εύνοια από όλους προς την κυρία Τουλουπάκηκαι ξέρετε τι κυκλοφορεί για την κυρία Τουλουπάκη;Ότι η κυρία Τουλουπάκη είναι στο απυρόβλητο διότι χαίρει της εκτίμησης και της υπεράσπισης και τους δύο κομμάτων, και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.Ξέρω ότι κάποιοι θα παρεξηγηθούν. Εγώ είμαι εισαγγελέας και πρέπει να πω την αλήθεια όμως.Κυκλοφορεί ότι είναι και βαφτιστήρι του Μητσοτάκη. Αλήθεια; Ψέματα; Αυτό είναι άλλο θέμα!
Την υπόθεση της Novartis εγώ τουλάχιστον την έχω παρομοιάσει με ένα παγόβουνο, μόνο το 1/10 είναι έξω από το νερό, εμείς βλέπουμε ένα απειροελάχιστο από το 1/10, κάποιοι ξέρουν και παραπάνω, δηλαδή και αυτό που είναι κάτω από το νερό. Υπάρχουν κάποια πρόσωπα που ξέρουν την αλήθεια στην υπόθεση Novartis. Ποιοι μπορεί να είναι αυτή;
Ξέρει ο «Ρασπούτιν», ξέρει η Δημητρίου, ξέρει η Παπασπύρου, ξέρω εγώ ό,τι ξέρω. Σας έχω πει τα πάντα με κάθε ειλικρίνεια, εκτός από το όνομα του «Ρασπούτιν» που σας λέω ότι εγώ δεν θα βγάλω το φίδι από την τρύπα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Ένα λεπτό. Σκοπός της Τουλουπάκηείναι να αποδείξει ότι υπάρχει δωροδοκία πολιτικών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Θα πάμε σε αυτό, είναι το δεύτερο σκέλος. Σκοπός της δωροδοκίας των γιατρών, ποιος ήταν;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, έπαιρναν χρήματα…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Με σκοπό;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Με σκοπό να διακινήσουν τα φάρμακα. Τα έγραφαν από εδώ και από εκεί. Τα έγγραφα των Αμερικανών περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια πώς εδωροδωκούντο οι γιατροί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής): Πολύ ωραία.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς):Εδωροδωκούντο με δύο τρόπους. Πρόχειρα μπορώ να σας πω, διότι δεν έχω εντρυφήσει σ’ αυτήν την υπόθεση, εδωροδωκούντο με τις διακοπές που έκαναν υπό μορφή συνεδρίων κ.λπ. και με χρήματα που τους έβαζαν στο λογαριασμό τους ανάλογα με το πόσα φάρμακα έγραψαν και τους έβαζαν ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε φορά στην τράπεζα.
Θέλω να σας πω ότι από τα έγγραφα των Αμερικανών προκύπτει ότι η NOVARTISδιακινούσε τα χρήματα μέσα από δεκατέσσερις λογαριασμούς. Αυτό το έχω δει σε συγκεκριμένο έγγραφο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής):Άνοιξαν αυτοί οι λογαριασμοί;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Όχι, βέβαια!
Επίσης, οι Αμερικανοί είχαν στείλει ένα έγγραφο και έλεγαν ότι πληροφοριακά σας λέμε ότι γι’ αυτήν την υπόθεση γνωρίζουν τα παρακάτω άτομα και γράφει δεκαεννέα ονόματα. Της λέω: «Τους κάλεσες;». Μου λέει, «τους τρεις πρώτους μόνο» και τους άλλους δεν τους κάλεσε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΓΑΣ (Πρόεδρος της επιτροπής):Και τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια που ερευνούσε την υπόθεση;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς): Σας το είπα προηγουμένως δύο φορές. Μια τρύπα στο νερό έκανε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣ (Μάρτυς):Μου έδωσε την εντύπωση η κ. Τουλουπάκη ότι σώνει και καλά ήθελε να βρει ευθύνη πολιτικών. Αυτήν την εντύπωση μου έδωσε και αυτήν την εντύπωση μου δίνει και τώρα που είμαι μακριά. Εάν δεν φύγει η Τουλουπάκη από την υπόθεση, θα μεγαλώνει η τρύπα μέσα στο νερό.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ” 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ