Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Συμβιβαστική πρόταση μετά την επίθεση Σόιμπλε ετοιμάζει η κυβέρνηση

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για να ενταχθεί το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σαν βόμβα έσκασε η χθεσινή δήλωση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπε, ότι δηλαδή “η Γερμανία δεν πρόκειται να αποδεχτεί νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνηθεί να συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα”.  Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, τόνισε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο πολύ δύσκολα θα εγκρίνει ένα καινούργιο πρόγραμμα για την Ελλάδα σε περίπτωση που ακυρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα λόγω μη συμμετοχής του ΔΝΤ.«Το ελληνικό πρόγραμμα βασίζεται από τις αρχές του 2010 στη συμμετοχή του ΔΝΤ» είπε και πρόσθεσε πως αν το ΔΝΤ αρνηθεί να συμμετέχει, αυτό θα αποτελεί ένα σήμα, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και «το πρόγραμμα θα τερματιστεί γιατί οι προϋποθέσεις ύπαρξης του προγράμματος, η βάση του, θα έχει καταστραφεί».

Με συμβιβαστική πρόταση απαντά η ελληνική κυβέρνηση

Από την άλλη πλευρά ελληνική κυβέρνηση θα προτείνει συμβιβαστική πρόταση με την οποία θα προσέλθει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να φανούν οι «καλές προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την τήρηση των συμφωνηθέντων», θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν ακόμη περισσότερα προαπαιτούμενα μέσα στις λίγες ημέρες που μας χωρίζουν μέχρι το Eurogroup της επόμενης εβδομάδας.

Η συμβιβαστική πρόταση 

Σύμφωνα με το naftemporiki.gr ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους θεσμούς την ελληνική συμβιβαστική πρόταση η οποία πρέπει να ικανοποιήσει όλες τις πλευρές:

  • την ελληνική, η οποία δεν θέλει να νομοθετήσει μέτρα για το 2019 εδώ και τώρα,
  • τη γερμανική (αλλά και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών), η οποία απαιτεί υψηλά πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% για μετά το 2018
  •  την πλευρά του ΔΝΤ, που θέλει περισσότερες εγγυήσεις για την επίτευξη των πρωτογενών αποτελεσμάτων και ζητεί ακόμη περισσότερα μέτρα για μετά το 2018.

Συνεδριάζει ο ESM για το χρέος

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους βρίσκονται στην «ατζέντα» της προσεχούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος, καθώς και το κόστος τους. Στόχος αποτελεί η εξέταση των κανόνων για τα συγκεκριμένα μέτρα, η απομόνωση του κόστους και η μη ανάληψη επιπλέον κόστους από τις χώρες-μέλη του ESM.

Τέλος, βέβαιο από την άλλη θεωρείται ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να διευκολύνει την κατάσταση αποδεχόμενο μια μείωση των πλεονασμάτων μετά το 2018, που σημαίνει ότι για να υπάρξει συμφωνία είτε θα πρέπει να υποχωρήσει η κυβέρνηση είτε το ΔΝΤ ή και οι δύο πλευρές. Στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν επίσης βέβαιο ότι αν η κυβέρνηση συμφωνήσει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο από τα 4-4,5 δισ. ευρώ που αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ