Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Συναγερμός στη Μόρια! Εξαγριωμένοι οι κάτοικοι

Μερικές φήμες ήταν αρκετές για να δημιουργήσουν μια τεταμένη κατάσταση στον χώρο συγκέντρωσης προσφύγων της Μόριας στη Λέσβο. Οι φήμες αφορούσαν σε ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Περίπου 300 πρόσφυγες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική.

Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν μετά τις 7 το απόγευμα με φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο.

Πριν λίγο εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας και οι κάτοικοι της Μόριας, με αφορμή τον σχεδόν διπλάσιο αριθμό προσφύγων που διαμένουν στο τοπικό hot spot, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 10:00 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι, αφού διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης, έφτασαν στην προκυμαία, για να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους, εξαιτίας, όπως λένε, της αδράνειάς του.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, τα αίματα άναψαν έξω από το δημαρχείο, όταν αναρχικοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Μόλις τους αντιλήφθηκαν, οι κάτοικοι της Μόριας τους κυνήγησαν στα σοκάκια και, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, τους απομάκρυναν. Στο δημαρχείο οι διαδηλωτές ζητούσαν επίμονα από τον δήμαρχο να βγει έξω, ενώ τον αποδοκίμαζαν και του ζητούσαν να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στη διάρκεια υποστολής της σημαίας από άγημα του Στρατού, ανάμεσα σε μεγάλη ομάδα πολιτών μέσα στην οποία είχαν παρεισφρήσει ακροδεξιοί και ολιγάριθμη ομάδα αντιεξουσιαστών, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, από κοινού με μικρή ομάδα προσφύγων.

Τελικά η υποστολή πραγματοποιήθηκε κανονικά με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ δύο ομάδες ανδρών των ΜΑΤ δημιούργησαν ζώνες ασφαλείας κρατώντας μακριά τις δύο πλευρές. Τα επεισόδια έληξαν με τους αντεξουσιαστές να διαλύονται στα γύρω στενά, ενώ τα ΜΑΤ τους κυνηγούσαν.

 

Διαβάστε επίσης:

Περισσότεροι από 2.700 οι πρόσφυγες που παραμένουν στο Ελληνικό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ