Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ επιμένει σε σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Για την ανάγκη να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έκανε λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνάντησης της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους», ανέφερε χαρακτηριστικά το ΔΝΤ, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε στον κ. Τσίπρα ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών, μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, κατά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρθηκε στους ελέγχους για τις λίστες καταθετών στο εξωτερικό, ενώ σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, έγινε μία ειλικρινής συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα».

Ακόμη ενημέρωσε την κ. Λαγκάρντ ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε παράλληλα στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ, προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ