Υπερασπίσιμη στο σύνολό της χαρακτήρισε τη συμφωνία της Μάλτας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και υποστήριξε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Συγκεκριμένα, της χρέωσε για ακόμη μία φορά ότι επέμενε να καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι η κωλυσιεργία οφειλόταν στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, «κάτι που αναγνώρισε και η Κομισιόν».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του.
Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διάρκεια της αξιολόγησης είπε ότι «πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά» και πως «δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος».
Εξάλλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δέχεται πίεση από την κοινωνία λόγω της λιτότητας, αλλά πολιτικά έχει το μομέντουμ, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει για να υπάρξει αναπτυξιακή εκκίνηση της οικονομίας.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη, γι’ αυτό και τόνισε ότι χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. «Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή», πρόσθεσε, «γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».
Τέλος, ο Πρωθυπουργός έθεσε χρονοδιάγραμμα 15 ημερών για το νομοθετικό έργο, αλλά και για θεσμικές τομές στα εξής:
- Σύνταγμα
- Τοπική Αυτοδιοίκηση
- Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
- Πρωτοβάθμια Υγεία