Νέα ώθηση για να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις, επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, που επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για να καλυφθεί εντός δέκα ημερών το χάσμα στις σχέσεις της με τους θεσμούς, και πάντως πριν τις 11 Μαΐου, όταν δηλαδή θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τουλάχιστον 700 + 700 εκατ. ευρώ για να πληρώσει το ΔΝΤ και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων.
Για να το επιτύχει, καταθέτει άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα Βαρουφάκη, ενώ ρίχνει και πάλι στη μάχη των διαπραγματεύσεων τον Γιώργο Χουλιαράκη. Ζητά όμως να μεταθέσει για τον Ιούνιο την συζήτηση για τα πραγματικά ακανθώδη ζητήματα του Ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων. Όπως έλεγε χθες βράδυ ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, «το ασφαλιστικό και τα εργασιακά θα πρέπει να πάνε πιο πίσω, αλλά σίγουρα θα τεθούν πριν το τέλος Ιουνίου».
Ο ρόλος Χουλιαράκη
Παρά την διάθεση μερικής αναδίπλωσης και επιτάχυνσης εκ μέρους της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις, μάλλον απομακρύνεται πλέον το ενδεχόμενο σύναψης ενδιάμεσης συμφωνίας με τους δανειστές μέσα στον Απρίλιο, όπως διέβλεπε τουλάχιστον έως και προχθές ακόμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κύριος Γιάννης Δραγασάκης.
Οι αλλαγές προσώπων στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, που έφεραν στο επίκεντρο των εξελίξεων και πάλι τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη, θεωρείται στο Μαξίμου ότι μπορεί να επιδράσουν στην διαπραγμάτευση αν και, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησαν κάπως αργά.
Για το λόγο αυτό ο κ. Χουλιαράκης -μαζί με τον υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη και τον συντονιστή του ΚΥΣΟΙΠ και συνεργάτη του κυρίου Δραγασάξη κύριο Δημήτρη Λιάκο- προετοιμαζόταν μέχρι πολύ προχωρημένη ώρα το βράδυ χθες στο υπουργείο και σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μετάσχει σε τρία διαδοχικά συμβούλια εκπροσωπώντας τη χώρα μας:
– στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή (European Financial Committee)
– στο προγραμματισμένο Euroworking Group (όπου η Ελλάδα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα) και, στο τέλος της ημέρας
– στο Brussels Group όπου ο κύριος Χουλιαράκης κομίζει στους θεσμούς το πολυνομοσχέδιο που ετοίμασε χθες η Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Βαρουφάκη και θα συζητηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Το πολυνομοσχέδιο θα το μελετήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα στην Αθήνα θα συνεδριάσει εκ νέου υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και η ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης.
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το πολυνομοσχέδιο θα αποτελέσει «πλατφόρμα» για μία πρώτη συμφωνία με τους θεσμούς, πριν να είναι πολύ αργά και για να μη χαθούν και τα επόμενα «ραντεβού» με τους θεσμούς για την ενδιάμεση συμφωνία και την χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η χώρα πριν την 11η Μαΐου.