Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των συνοριοφυλάκων στη χώρα μας, την ώρα μάλιστα που το προσφυγικό έχει αναδειχθεί σε ανυπέρβλητο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση, υπογράμμισαν στελέχη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές συνοριοφύλακες, παρόλο που 4.700 άτομα είχαν προσληφθεί και εκπαιδευθεί ειδικά για τη φύλαξη των συνόρων, πλέον, και μετά από αποσπάσεις σε άλλες υπηρεσίες, έχουν απομείνει μόλις 2.300, ενώ και αυτοί καταλήγουν να ασχολούνται με καθήκοντα άσχετα με την εκπαίδευσή τους.
«Δεν μπορεί να υπάρχουν 4.700 συνοριοφύλακες, εμείς ως χώρα να καλούμε τη Frontex να φυλάξει τα σύνορά μας και εμείς να φυλάμε τα γήπεδα», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνοριοφύλακες, σημειώνοντας ότι η πολιτική και αστυνομική ηγεσία κλείνουν και συγχωνεύουν τμήματα.
Αναφερόμενοι στο προσφυγικό, οι συνοριοφύλακες σημείωσαν ότι «Εδώ και ένα χρόνο φωνάζουμε και λέμε οι αρμόδιοι αστυνομικοί πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός προσφύγων-μεταναστών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», συμπληρώνοντας ότι όχι μόνο δεν γίνονται δεκτές οι προτάσεις τους, αλλά δε ζητείται καν η γνώμη τους για τα συγκεκριμένα ζητήματα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, μετά τη συμφωνία με την Τουρκία τα hotspots έχουν ουσιαστικά μετατραπεί σε κλειστά κέντρα κράτησης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προδιαγραφές για κάτι τέτοιο. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου και επικίνδυνη, και είναι χαρακτηριστικό ότι για 4000 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται σε ένα hotspot έχουν τη φύλαξη μόλις έξι αστυνομικοί, επεσήμαναν.
Ακόμη, οι συνοριοφύλακες κατήγγειλαν ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα επιστροφών. «Μας πιάνουν Σύροι πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους, μας ζητάνε να τους βοηθήσουμε, αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα επιστροφής», ανέφεραν συγκεκριμένα.
Μιλώντας για τη μεγάλη απειλή της Ευρώπης, αυτή του Ισλαμικού Κράτους, τα στελέχη της Ομοσπονδίας ανέφεραν ότι, σύμφωνα με την εμπειρία τους, υπάρχουν τζιχαντιστές που μετακινήθηκαν μέσω Ελλάδας, αν και δε γνωρίζουν με ακρίβεια πόσο καιρό έμειναν και σε ποια σημεία, καθώς μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο δεν υπήρχε κανένας ουσιαστικός έλεγχος. «Ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα», συμπλήρωσαν.