Ερωτήματα για την ακριβή έκταση της δράσης των συλληφθέντων δημοσιογράφων αλλά και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσαν προκύπτουν από την πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματισθεί από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Δικαστικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ο κύκλος των εμπλεκομένων στην δυσώδη υπόθεση θα αυξηθεί, τη στιγμή που οι τρεις συλληφθέντες ετοιμάζουν τις απολογίες τους. Μάλιστα οι εισαγγελικές Αρχές αποφάσισαν επέκταση του κατηγορητηρίου καθώς οι συλληφθέντες διώκονται και με την κατηγορία περί καταχραστών του Δημοσίου που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης!
Ωστόσο από το υλικό της δικογραφίας προκύπτουν παραδοξότητες. Για παράδειγμα οι συλληφθέντες δημοσιογράφοι προσφέρονται προφανώς για λόγους εκδούλευσης να στηρίξουν -όπως χαρακτηριστικά λένε- την κυβέρνηση και να γράφουν υπέρ του Ν. Παππά και κατά των καναλαρχών. Από την άλλη ο εκ των βασικών κατηγορουμένων Τάκης Μουσσάς ισχυρίζεται ότι η καταγγέλλουσα ήταν φίλη του και αφήνει υπονοούμενα ότι κάτι άλλο ήθελε να κρύψει πίσω από τις καταγγελίες (εδώ)
Ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, της «ομάδας», που κατά δήλωσή τους μπορούσε να ελέγξει τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα Ενημέρωσης, εμφανίζονται ο Παναγιώτης Μουσσάς και ο Τάκης Μαυρίκος. Συνεπικουρούμενοι από τον αρθρογράφο και διευθυντή του sofokleousin που «είδε» μυστικό δάκτυλο αποκαθήλωσης του Αλέξη Τσίπρα από την Google, Xρίστο Φράγκου, ενεργούσαν –κατά την δικογραφία- ως οι νταβατζήδες και οι προστάτες εκείνων που συνεργάζονταν μαζί τους με διαφημιστικά κονδύλια. Στον αντίποδα ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν πρόβλημα σε όσους δεν έδιναν διαφήμιση, κοινώς να τους εκβιάσουν μέσω συγκεκριμένων και στοχευμένων δημοσιευμάτων.
Ξεκάθαρος σκοπός τους ήταν να δημιουργήσουν ένα ειδικό δίκτυο το οποίο θα νεμόταν την κρατική διαφήμιση πουλώντας «νταβατζιλίκι».
Από το διαβιβαστικό της αστυνομίας προκύπτει ότι βασικός εγκέφαλος της οργάνωσης ήταν ο Παναγιώτης (Τάκης) Μουσσάς. Πρώην παρουσιαστής δελτίου ειδήσεων, σύμβουλος σε εβδομαδιαίες εφημερίδες, είχε μια ευκολία να καταλαμβάνει κρατικές θέσεις αλλά και γραφεία τύπου πιστωτικών Ιδρυμάτων. Γραφείο τύπου στο ΥΠΕΞ το 2012 επί Σταύρου Δήμα, γραφείο Τύπου και στην Attica Bank μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου 2016.
Τα «όνειρά» του όμως δεν εξαντλούνταν εκεί: Σκόπευε μέσω της συνεργασίας της με την Αμαλία Κάντζου, υπεύθυνη του γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ, κ. Μπενίση να αποκομίζουν 500.000 με 550.000 ευρώ το μήνα από «διαφημίσεις»: 20.000 ευρώ από την ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από την ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα, κλπ. Κοινώς; «Θα καθαρίζουμε είκοσι τον μήνα (από ΕΥΔΑΠ). Είκοσι είναι δεδομένα. Θα κανονίσουμε και στα ΕΛΠΕ, τι δίνουνε; Όχι είκοσι, ογδόντα. Είναι η ΔΕΗ, ογδόντα και η Εθνική Τράπεζα κατοστάρικο, είναι πολλά τα λεφτά. Πεντακόσια με πεντακόσια πενήντα στο χέρι…».
Μάλιστα για να παίρνουν πιο πολλά λεφτά από την ΕΥΔΑΠ αλλά και την Attica Bank ο Φράγκου θα δημιουργούσε ακόμη τέσσερις «εικονικές» ιστοσελίδες και θα αμειβόταν με 2.500 ευρώ ανά ιστοσελίδα και εταιρεία!
Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 16/2 είπε ότι ήταν δύσκολο να βρει ονόματα για τις ιστοσελίδες καθώς όλοι του οι γνωστοί ήταν «κόκκινοι» στις Τράπεζες από οφειλές, υποσχέθηκε όμως ότι τελικά θα καταφέρει να δημιουργήσει 6 έξι εικονικές ιστοσελίδες οι οποίες με μηδενική φυσικά επισκεψιμότητα θα έπαιρναν 2.500 ευρώ το μήνα από την ΕΥΔΑΠ.
Το… συντροφικό νταβατζιλίκι
Από την ενδελεχή μελέτη της δικογραφίας όμως προκύπτουν και αντιφατικά συμπεράσματα καθώς η «ομάδα των 3» εμφανίζεται ναι μεν να καταγγέλλεται από την ιδιαιτέρα του κ. Μπενίση και την μήνυση του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ, από την άλλη όμως εμφανίζονται στις συζητήσεις που καταγράφηκαν να είναι έτοιμοι να παράσχουν στήριξη στην Κυβέρνηση λόγω και της επικείμενης Νομοθεσίας με τις άδειες των καναλιών.
Στις 12.2 ο Μουσσάς λέει στην Κάντζου ότι η «ομάδα» στην οποία συμπεριλαμβάνονται και άλλοι πέντε ιδιοκτήτες άλλων σάιτ αλλά και εβδομαδιαίων εντύπων είναι έτοιμη να γράφει υπέρ της Κυβέρνησης και αφετέρου εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ τους οποίους θα εκβιάζει. «Όταν θέλουμε να γαμήσουμε θα λες: Αυτόν θέλει να τον γαμήσουμε μέσα από την Κυβέρνηση…».
Το βασικότερο όπλο; Ποιος άλλος από τον Τάκη Μαυρίκο τον εκδότη της «Ακρόπολης» των 500 φύλλων και 2 ιστοσελίδων.
Εντύπωση προκαλεί σε νομικούς κύκλους το γεγονός ότι το στέλεχος της ΕΥΔΑΠ, Α.Κ., εμφανίζεται να συνεργάζεται και με την ιστοσελίδα sofokleousin, διευθυντικό στέλεχος της οποίας είναι ο Φράγκου. Δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι ίσως ο Φράγκου ήταν τελικά εκείνος που έσπρωξε την καταγγέλλουσας στην αγκαλιά του Μουσσά.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι τα μέλη της ομάδας αναφέρονται και στο όνομα του υπουργού Επικρατείας, κ. Νίκου Παππά, τον οποίο «επιθυμούν» όπως δηλώνουν στην Κάντζου να στηρίξουν στην μάχη που δίνει με τους καναλάρχες ενόψει του Νομοσχεδίου που κατατέθηκε για τις άδειες. Toν αποκαλούν «Αρχιμανδρίτη» και κατά το κοινώς λεγόμενο πουλάνε νταβατζιλίκι. Αρχικά ο Μουσσάς ζητά από την Κάντζου να μεταφέρει στον κ. Παππά να μεσολαβήσει για τον αντικαταστάτη του στην Attica. “Mε τον άλλο τον μαλάκα, τι έγινε που είναι να έρθει στην Τράπεζα; Μίλησες; Να έρθει να παίρνει τα λεφτά του. Και δε θέλω… Να μη μας απασχολεί… Να μη μας χαλάσει το σύστημα».
Μάλιστα μετά την συνάντηση που είχε με την Α.Κ. στις 12/2 τηλεφώνησε στον Γ., ιδιοκτήτη σάιτ του οποίου του είπε ότι θα πάρει προκαταβολικά 7.500 ευρώ για διαφήμιση τριών μηνών της ΕΥΔΑΠ, αλλά θα έπρεπε να γράφει θετικά άρθρα για την κυβέρνηση, τον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά και υπέρ της επικείμενης νομοθεσίας σε βάρος των ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών! Το διαβιβαστικό μάλιστα λέει ότι σε μετέπειτα επικοινωνία ο Γ. ενημέρωσε τον Μουσσά ότι έγραψε δυο σελίδες σε τρεις εφημερίδες υπέρ του κ. Παππά. Στην συνέχεια τηλεφώνησε και στον Μαυρίκο οποίος του είπε ότι την επόμενη ημέρα θα είχε θετικό κομμάτι για τον «Αρχιμανδρίτη» στην σελίδα τρία της Ακρόπολης.
Ακολούθως εμφανίζεται να τηλεφωνεί στον Β., ιδιοκτήτη άλλης ιστοσελίδας στον οποίο είπε να κατεβάσει ότι αρνητικό έχει για την κυβέρνηση και να αρχίσει να γράφει θετικά άρθρα γ’ αυτήν και τον Μπενίση και να καταφερθεί εναντίον των ιδιοκτητών καναλιών. Στις 15.2 ο Μούσσας επικοινώνησε με την Καντζου. την οποία ενημέρωσε ότι στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε αναρτηθεί θετικό άρθρο για τον κ. Παππά σε σχέση με τις άδειες των καναλιών. Η Κάντζου όμως είπε ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος δεν της είχε στείλει ακόμη διαφημιστική προσφορά.
Οι τηλεφωνικές επαφές του ολοκληρώθηκαν καλώντας τον Ν., ιδιοκτήτη δυο ιστοσελίδων (i-reporter.gr και www.press.com.gr) αναφέροντάς του ότι του εξασφάλισε 12.000 ευρώ για τρεις μήνες! Προυπόθεση; Να γράφει υπέρ του υπουργού και της επικείμενης Νομοθεσίας!
Πρόσωπα που ασχολούνται με την υπόθεση αναφέρουν στο ereportaz ότι ο Μούσσας θεωρώντας ότι η Κάντζου είναι πρόσωπο που πρόσκειται στον υπουργό Επικρατείας και επιθυμόντας προφανώς να πουλήσει εκδούλευση και να της πλασάρει «έργο» υπέρ της κυβέρνησης καθοδηγούσε τους συνομιλητές-συνεργάτες του σχετικά με τις ειδήσεις που πρέπει να προβάλλουν προκειμένου να καρπώνονται τα κονδύλια! Δεν ήξεραν όμως ότι τα πάντα καταγράφονταν…
Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν ότι η ομάδα των εκβιαστών δεν τελούσε υπό τις εντολές πολιτικού κόμματος, ενώ ο υπουργός Επικρατείας από το βήμα της Βουλής φρόντισε να κάνει λόγο για «πολιτικές φτερούγες» που υποθάλπουν εκβιαστές, φωτογραφίζοντας προφανώς την περίπτωση Μουσσά ο οποίος είχε διατελέσει στο γραφείο τύπου του ΥΠΕΞ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα πρέπει να δοθούν περαιτέρω πειστικές απαντήσεις για τα κίνητρα των συγκεκριμένων προσώπων (πλην του χρήματος), κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη διάρκεια της ανάκρισης…
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί η απάντηση της Attica Bank ότι δηλαδή η θητεία του Μουσσά έληξε στις 19-2 και δεν ανανεώθηκε καθώς όλα τα περιστατικά που περιγράφονται στην δικογραφία έγιναν πριν τη λήξη συνεργασίας με τον ίδιο να εμφανίζεται να επικοινωνεί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της τράπεζας, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τις τηλεφωνικές συνομιλίες με την Κάντζου και την προστασία που παρείχε στην ΕΥΔΑΠ λέγοντας μάλιστα ότι η προστασία αυτή παρέχεται με εντολή του…
Με βάση την δικογραφία αποκαλύπτεται ότι ο Τάκης Μουσσάς φέρεται να ελέγχει μεγάλα ποσά, να ζητάει περαιτέρω αύξηση για διαφημίσεις – μια τράπεζα που δεν είχε κεφάλαια – και με στελέχη της διοίκησης φερεται να προσπαθήσει να πάρει εγκρίσεις ερήμην του Γιάννη Γαμβρίλη του προέδρου της τράπεζας. Επιπλέον φαίνεται ότι Μουσσάς και Χ. Φράγκου έστηναν ρεπορτάζ εις βάρος του Γαμβρίλη ωστόσο κατονομάζονται κορυφαία στελέχη που φέρονται να…”εξυπηρετούσαν” τα σχέδια Μουσσά.
Και όλα αυτά την στιγμή που η ΕΥΔΑΠ ετοιάζεται να δαπανήσει 1.5 εκ. ευρώ για να διαφημίσει το νερό!