Σεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11:45 το πρωί της Τρίτης ανοιχτά της Καρπάθου, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Συγκεκριμένα το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στα 20 χιλιόμετρα νότια του νησιού των Δωδεκανήσων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται μόλις στα 2 χιλιόμετρα.
Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.
Η Ελλάδα είναι μία κατ’ εξοχήν σεισμογενής χώρα και με βάση τα στατιστικά στοιχεία, από άποψη σεισμικότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε Μεσόγειο και Ευρώπη και την έκτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο, μετά την Ιαπωνία, τις Νέες Εβρίδες, το Περού, τα Νησιά Σολομώντα και τη Χιλή.
Ο Εγκέλαδος ταρακουνά συχνά την Ελλάδα, χωρίς όμως να προκαλεί πάντα καταστροφές, αφού στο σεισμό παίζουν καταλυτικό ρόλο δύο παράγοντες, η περιοχή στην οποία «χτυπά» και το εστιακό του βάθος.
Το ελληνικό τόξο που δίνει σεισμούς γύρω στα 7,5 Ρίχτερ (έχει καταγραφεί και σεισμός μέχρι 8 Ρίχτερ αλλά εξαιτίας του γεγονότος ότι έγινε το 1926 οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια το μέγεθος) ξεκινά από την Κεφαλονιά, διασχίζει το νότιο Ιόνιο ανατολικά της Πελοποννήσου και περνά νότια της Κρήτης για να καταλήξει στη Ρόδο. Το ελληνικό τόξο είναι το σημείο σύγκλισης της αφρικανικής με την ευρασιατική λιθοσφαιρική πλάκα, με την πρώτη να βυθίζεται περίπου 4,5 εκατοστά το χρόνο κάτω από τη δεύτερη.