Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σκάνδαλο διαφθοράς: Για πάνω από 1,5 εκατομμύριο μετρητά γράφει η “Le Soir”

Περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά κατασχέθηκαν από την Εύα Καϊλή και τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ-Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας “Le Soir”.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι στις Βρυξέλλες, οι ανακριτές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας ανακάλυψαν περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Εύας Καϊλή και στο σπίτι της ίδιας και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε πάνω από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ.

Την Τρίτη και στη σκιά του σκανδάλου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στο Στρασβούργο επικύρωσε με 625 ψήφους υπέρ την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε: «Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Ο μοναδικός που ψήφισε κατά της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή είναι ο Κροάτης ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Μίσλαβ Κολάκουσιτς. Απείχαν της ψηφοφορίας ο Γερμανός Γιόαχιμ Κους που προέρχεται από το AfD («Ταυτότητα και Δημοκρατία») και η Ολλανδή Ντορίν Ρουκμάκερ («Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές»).

Οικονόμου: Δεν είπαμε ποτέ ότι η υπόθεση Καϊλή χαρακτηρίζει το σύνολο του κόμματός της
“Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, θα δούμε την κατάληξή της, βρίσκεται σε εξέλιξη. Εμείς δεν είπαμε ότι χαρακτηρίζει ποτέ το σύνολο του κόμματος” τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Action 24», αναφερόμενος στην υπόθεση της Ευας Καϊλή.

Ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι εγχείρησε να μετατοπίσει το πρόβλημα στη ΝΔ, ενώ άσκησε κριτική στη συνολική στάση του κ.Ανδρουλάκη στο συγκεκριμένο ζήτημα:

“Προφανώς, επειδή ο κ. Ανδρουλάκης αισθάνθηκε να βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, για αυτό και για άλλους λόγους, αποφάσισε να επιχειρήσει να μετατοπίσει το πρόβλημα αυτό στη Νέα Δημοκρατία για ένα στέλεχος, το οποίο είχε εκλεγεί βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πολιτικά συνδεδεμένη στενά με τον κ. Ανδρουλάκη επί πάρα πολλά χρόνια. Χωρίς να υπάρχει καμία βάση αλήθειας στη σκέψη αυτή, επιχείρησε να μετατοπίσει το πρόβλημα από το δικό του σε έναν άλλο χώρο. Μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν γίνει πολλές κατά το παρελθόν. Ο τρόπος για να ξεπεράσει κανείς τα προβλήματα που δημιουργούνται στον πολιτικό του χώρο από συμπεριφορές τέτοιων στελεχών, δεν είναι ούτε να προσπαθεί να διαγράψει αναρτήσεις του στα κοινωνικά δίκτυα ή να ισχυριστεί ή να επιχειρηματολογήσει υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν κοντά ή συνδεδεμένοι, ούτε να λέει ότι «είχα αποφασίσει να διώξω αυτό το στέλεχος πριν από τρεις-τέσσερις μήνες, αλλά δεν το είπα πριν τρεις-τέσσερις μήνες, το είπα τώρα που “έσκασε” το πρόβλημα», ούτε να γίνεται ακόμη περισσότερο παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ και στη ρητορική και στη φιλοσοφία του. Αυτά δεν είναι σοβαρά και, προφανώς, η κοινωνία τα παρακολουθεί και τα αξιολογεί. Αυτή είναι μια επιλογή του κ. Ανδρουλάκη που προφανώς θεωρεί ότι εξυπηρετεί τον χώρο του ή το ρόλο του μέσα στον χώρο του. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτή τη λογική” είπε ο κ. Οικονόμου.

Σημείωσε ότι η υπόθεση της κ. Καϊλή είναι μια υπόθεση πάρα πολύ σοβαρή από πολλές πτυχές, και είπε ότι έλαβε χώρα σε μια περίοδο που μεγάλα στρώματα όχι της ελληνικής, αλλά της ευρωπαϊκής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την αποτελεσματικότητα της Ευρώπης, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται και την ταχύτητα με την οποία δρα για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, είναι μια εξέλιξη που δεν είναι προς θετική κατεύθυνση.

“Μια δεύτερη πτυχή αφορά τη χώρα μας, την Ελλάδα. Είναι ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά και μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής. Μια τρίτη πτυχή, που έρχεται λίγο να συνδεθεί και με την ελληνική επικαιρότητα, έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο οι βελγικές Αρχές έφτασαν στο να ξετυλίξουν αυτό το κουβάρι. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ακόμη τι διαχειρίστηκαν και ποια ήταν τα εργαλεία της έρευνας που τους οδήγησαν σε αυτά τα συμπεράσματα. Αν αποδειχθεί ότι, για παράδειγμα, ανάμεσα στα υπόλοιπα χρησιμοποιήθηκε και το εργαλείο των παρακολουθήσεων τηλεφώνων, με τους νόμους και τις άδειες που οι βελγικές εισαγγελικές Αρχές έδιναν εκεί, νομίζω ότι πρέπει να ξανασταθμίσουν -όσοι στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα πολιτικά πρόσωπα είναι αδιανόητο να μπαίνουν σε παρακολούθηση, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ή κριτήρια ή οτιδήποτε- τη στάση τους” είπε.

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία αρνείται ότι το Κατάρ «ήταν σε θέση να επηρεάσει την παραμικρή από τις τοποθετήσεις της»
Η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία, ο γενικός γραμματέας της οποίας, ο Λούκα Βισεντίνι, περιλαμβάνεται στην βελγική έρευνα για διαφθορά σε σχέση με το Κατάρ, αρνήθηκε με σημερινή ανακοίνωση ότι το εμιράτο ήταν σε θέση «να επηρεάσει» την παραμικρή από τις τοποθετήσεις της.

Στην ανακοίνωση, η Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία με έδρα τις Βρυξέλλες διαβεβαιώνει ότι «η συνεχής άσκηση πίεσης» προς την Ντόχα ήταν «αναγκαία» για να τεθούν σε εφαρμογή οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στον κόσμο της εργασίας. Σε αυτό το στάδιο, η εφαρμογή τους είναι «ανεπαρκής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Κατά συνέπεια, «οποιαδήποτε υπόθεση σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε οντότητα, του Κατάρ ή άλλου, έχει επηρεάσει την θέση της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας είναι απολύτως εσφαλμένη».

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας , ο Ιταλός Λούκα Βισεντίνι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Κατάρ, περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι προσώπων τα οποία προσήχθησαν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της έρευνας με επίκεντρο σημαντικά χρηματικά ποσά προερχόμενα από την χώρα που διοργάνωσε το Μουντιάλ με στόχο τον επηρεασμό της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Έπειτα από κράτηση 48 ωρών, ο Λούκα Βισεντίνι αφέθηκε την Κυριακή ελεύθερος, μαζί με έναν ακόμη από τους έξι προσαχθέντες, από τον ανακριτή που διευθύνει τις έρευνες, .

Σήμερα, ο Λούκα Βισεντίνι δήλωσε «ευτυχής» που απελευθερώθηκε μετά την ανάκρισή του κατά την διάρκεια της οποίας ήταν σε θέση «να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις», όπως υποστήριξε ο ίδιος.

Σύμφωνα με βελγική δικαστική πηγή, ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας αφέθηκε ελεύθερος «υπό όρους» από τον ανακριτή Μισέλ Κλεζ, πράγμα που σημαίνει ότι κατηγορίες θα απαγγελθούν και εναντίον του.

«Είμαι αθώος, δεν έχω διαπράξει τίποτε μεμπτό», δηλώνει ο 53χρονος Ιταλός στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας. «Κάθε μορφή διαφθοράς είναι απολύτως απαράδεκτη και είμαι απολύτως προσηλωμένος στον αγώνα κατά της διαφθοράς».

Ο Λούκα Βισεντίνι εξελέγη τον Νοέμβριο επικεφαλής της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας, οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν 338 συνδικάτα 168 χωρών και εδαφικών ενοτήτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εύα Καϊλή: Η πρώτη δήλωση από τη φυλακή- Τα χρήματα δεν ήταν από το Κατάρ

Φραντσέσκο Τζόρτζι: Μαραθώνια η κατάθεση του για το Qatargate – Ποιος ειδοποίησε τον πατέρα της Καϊλή να φύγει

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ