Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σκάνδαλο Λαυρεντιάδη – ELFE: Ψάχνουν τα λεφτά σε Κύπρο, Λιχτενστάιν και Σιγκαπούρη

 

Το δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών μέσω των οποίων ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης «φυγάδευσε» δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στο εξωτερικό, αλλά και νέα στοιχεία για το πώς ο υπόδικος επιχειρηματίας «γύμνωνε» συστηματικά από περιουσιακά στοιχεία τη λιπασματοβιομηχανία ELFE, φεσώνοντας ταυτόχρονα τη ΔΕΠΑ, τις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αποκαλύπτει σήμερα το CNN Greece.

TOP ΕΙΔΗΣΗ ΤΩΡΑ O Πετσίτης, οι επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ

Αν και η μεθόδευση αποψίλωσης των ELFE έχει περιγραφεί αναλυτικά στη μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει ήδη από το 2016 η Alpha Bank σε βάρος της Διοίκησης της ELFE – στη βάση της οποίας ασκήθηκε στα μέσα Ιανουαρίου ποινική δίωξη κατά του Λαυρεντιάδη από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη -τα στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως δείχνουν πως πριν ακόμη την αποφυλάκιση του με περιοριστικούς όρους και ενώ ήταν ακόμη στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, ο Λαυρεντιάδης έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο μετατροπής της λιπασματοβιομηχανίας σε άδειο κουφάρι.

Τα λεφτά της αποφυλάκισης

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση του CNN Greece, τον Ιούνιο του 2014 ο Λαυρεντιάδης πήρε εκτάκτως 6,4 εκατ. ευρώ από το ταμείο της ELFE, αξιώνοντας την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιακού δανείου που είχε χορηγήσει ο ίδιος στην εταιρεία (με πολύ ευνοϊκούς όρους) και το οποίο κανονικά έληγε μετά από τέσσερα χρόνια (στις 27.03.2018). Αξίζει να σημειωθεί πως το συνολικό ύψος του εν λόγω ομολογιακού δανείου ήταν 23,7 εκατ. ευρώ και είχε εκδοθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με γνώστες της υπόθεσης, η μερική αποπληρωμή κεφαλαίου από την ELFE προς τον ιδιοκτήτη της, ήταν ουσιαστικά μια ταμειακή διευκόλυνση που έγινε για δύο λόγους. Ο βασικός λόγος ήταν πως έπρεπε να πληρωθεί η εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ, ώστε να αποφυλακιστεί ο Λαυρεντιάδης. Ο δεύτερος λόγος, ήταν πως ο υπόδικος επιχειρηματίας είχε προλάβει και είχε φυγαδεύσει σε Κύπρο, Σιγκαπούρη και Λιχτενστάιν τεράστια ποσά από αυτά που καταχράστηκε και δεδομένου ότι δεν είχε εμφανείς πόρους στην Ελλάδα, η ταμειακή του «στενότητα» τον οδήγησε να «βάλει χέρι» στο ταμείο της ELFE.

Έτσι, το τοποθετημένο και ελεγχόμενο από τον Λαυρεντιάδη Διοικητικό Συμβούλιο της ELFE απεφάσισε στις 23 Ιουνίου του 2014 να χορηγηθούν τα 6,4 εκατ. ευρώ στον προφυλακισμένο τότε επιχειρηματία ως μερική αποπληρωμή κεφαλαίου.

Αυτή η απόφαση ελήφθη μια περίοδο που η ELFE αντιμετώπιζε ήδη «βουνά» προβλημάτων. Είχε ζημιογόνα αποτελέσματα μετά από φόρους ύψους 23 εκατ. ευρώ, αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 31 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες 36,9 εκατ. ευρώ, οφειλές στη ΔΕΠΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία που άγγιζαν τα 4 εκατ. ευρώ και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είχε καταστεί κατώτερο από το ήμισυ του μετοχικού της κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την έκτακτη αυτή πληρωμή η ELFE βρέθηκε σε αδυναμία να πληρώσει δόσεις ρυθμισμένης οφειλής προς το ΙΚΑ, ενώ λίγο αργότερα αναγκάσθηκε να ρυθμίσει και οφειλή ύψους 385 χιλιάδων ευρώ προς το ΤΣΜΕΔΕ.

Η εταιρεία του Λιχτενστάιν
Για να μην κατηγορηθεί για τα φέσια της ELFE προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, αλλά και για το ότι έβαλε «δολίως» χέρι στο ταμείο της ELFE, ο Λαυρεντιάδης υποστήριζε έως και πρόσφατα πως ο ίδιος δεν έχει καμία ιδιοκτησιακή σχέση με τη λιπασματοβιομηχανία της Καβάλας. Αυτή η σαθρή δικαιολογία -που ακούσθηκε και προ ημερών κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της ELFE κατά της ΔΕΠΑ – έχει καταπέσει οριστικά.

Οι έρευνες των Αρχών απέδειξαν και τεκμηρίωσαν πως ο Λαυρεντιάδης είναι ο πραγματικός δικαιούχος μιας σειράς εταιρειών που συνδέονται με τη νομική οντότητα που είναι και ο ιδοκτήτης της ELFE. Συγκεκριμένα, μοναδικός μέτοχος (100%) της ELFE είναι η εταιρεία Sapphire Lamda Capital Συμμετοχων ΑΕ. Μοναδικός μέτοχος της Sapphire είναι η Diamond Lamda Capital SA. Ακολούθως, μοναδικός μέτοχος της Diamond Lamda Capital είναι η Golden Lamda Capital Ανώνυμη Συμβουλευτική Εταιρεία. Αυτή ανήκει στη Nikastero Trading Limited, την «αμαρτωλή» από την υπόθεση Proton Bank κυπριακή εταιρεία, διευθυντής της οποίας είναι ο Σωτηράκης Παναγιώτου, τον οποίο εκπροσωπεί φορολογικά στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης!

Στοιχεία που διαθέτουν πλέον οι κυπριακές και οι ελληνικές αρχές δείχνουν πως πραγματικός δικαιούχος της Nikastero Trading Limited είναι το κοινωφελές ίδρυμα ΖVΜ Foundation Lichtenstein με έδρα το Λιχτενστάιν, του οποίου οι μέτοχοι είναι τα τρία παιδιά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

TOP ΕΙΔΓΗΣΗ ΤΩΡΑ O Πετσίτης, οι επιχειρηματίες και τα ΜΜΕ

Έτσι, λοιπόν οι διωκτικές αρχές έχουν αποδείξει αφενός πως η ELFE είναι ιδιοκτησίας Λαυρεντιάδη, αφετέρου πως αυτός κρύβεται πίσω από το πολύπλοκο αυτό εταιρικό πλέγμα που αποσκοπούσε να κρύψει τα ίχνη του.

Ψάχνουν το χρήμα
Στη βάση εισαγγελικών εντολών οι συναρμόδιες υπηρεσίες ψάχνουν να εντοπίσουν το που βρίσκονται τα χρήματα που έχει στείλει ο Λαυρεντιάδης στο εξωτερικό. Αυτή η έρευνα σχετίζεται άμεσα με την υπόθεση της ELFE, καθώς οι Αρχές έχουν στη διάθεση τους στοιχεία που τις οδηγούν στο συμπέρασμα πως μέσω της ELFE, αλλά και παρένθετων εταιρειών του Λαυρεντιάδη, όπως η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η Revera Holdings και τα Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, «ανακυκλώνονται» κάποια εκ των χρημάτων αυτών.

Επί θητείας Παναγιώτη Νικολούδη, η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε τεκμηριώσει πως μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο εταιρειών που περιλάμβανε και εξωτικές οντότητες ο Λαυρεντιάδης είχε στείλει ήδη από το 2011 δεκάδες εκατομμύρια προς Κύπρο και Σιγκαπούρη και κάποια μάλιστα εξ αυτών είχαν επενδυθεί.

Αν και δεν είναι γνωστό ποσά από τα χρήματα αυτά ακόμη υπάρχουν, μπορεί κανείς να υποθέσει πως η ανάκτηση τους είναι μέλημα των Αρχών. Η προσοχή εστιάζεται και στις εταιρείες του Λαυρεντιάδη στο Λιχτενστάιν, οι οποίες εμφανίζουν κάποιες «ιδιαιτερότητες», καθώς πληροφορίες από την Κύπρο αναφέρουν πως σε αυτές έχουν στο παρελθόν μεταφερθεί και χρήματα από άλλους επενδυτές.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς ο υπόδικος επιχειρηματίας θα εξαναγκασθεί από τις ελληνικές Αρχές να εμφανίσει τα χρήματα που έχει μεταφέρει στο εξωτερικό, προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές του προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τη ΔΕΠΑ, αλλά και το προσωπικό των εταιρειών του υφιστάμενων και παλαιών.

Το ερώτημα αυτό είναι επιτακτικό, δεδομένου ότι αν και σήμερα ο Λαυρεντιάδης έχει ανοικτές δικαστικές υποθέσεις για τα σκάνδαλα της Proton, της Alapis, της Νεοχημικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ωστόσο εμφανίζεται απρόθυμος να επιστρέψει τα υφαρπαγμένα ποσά, τα οποία έχει περίτεχνα φυγαδεύσει στο εξωτερικό.

Πηγή: Cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ