Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Σκάνδαλο Novartis: «Μύλος» με το πόρισμα Σαλμά

Φωτιές άναψαν τα όσα αποκάλυψε ο πρώην υπουργός στον Π. Κουσουλό για την κατάληξη του πορίσματος. Τι απαντά η γενική επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης.

Απάντηση στις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά, αναφορικά με το «χαμένο» πόρισμα για την υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis, έδωσε η νέα επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης, κ. Μαρία Παπασπύρου. Oυσιαστικά “αδειάζει” τον πρώην υπουργό καθώς όπως λέει ήταν στο χέρι του υπουργείου να προχωρήσει η υπόθεση, αλλά κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε. 

Σημειώνεται ότι ο κ. Σαλμάς, προσήλθε στην Εισαγγελία Διαφθοράς προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεσή του ήταν σύντομη ενώ φέρεται να δήλωσε άγνοια για το ποιοι είναι οι “προστατευόμενοι μάρτυρες”.

Ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας το 2012, είχε παραγγείλει την διενέργεια ελέγχου για μη διαφανείς διαδικασίες στη φαρμακευτική εταιρεία.

Επί των ημερών του εκδόθηκαν δυο πορίσματα: Το πρώτο πόρισμα που προέκυψε μετά την έρευνα ήταν από την πλευρά του ΣΕΥΥΠ, και ήταν μόνο 8 σελίδες. Αμέσως μετά επείδη το πόρισμα ήταν “μη επαρκές” την έρευνα ανέλαβε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως δήλωσε, ωστόσο, ο κ. Σαλμάς μιλώντας στον Πέτρο Κουσουλό, το πόρισμα δεν εστάλη ποτέ στις εισαγγελικές Αρχές.

Απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ότι κακώς δεν έστειλε το πόρισμα στο εισαγγελέα ο πρώην γενικός επιθεωρητής δημοσίας διοίκησης, η νέα επιθεωρήτρια, Μαρία Παπασπύρου, εξήγησε με ανακοίνωση της ότι ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες ώστε να ερευνηθεί η υπόθεση και ότι το πόρισμα εστάλη αρχικά στο ΕΟΦ και εν συνέχεια στο ΣΔΟΕ λόγο της αρμοδιότητας του για περαιτέρω οικονομικό έλεγχο.

Όπως χαρακτηρίστηκα αναφέρει στην ανακοίνωσή της «η υπόθεση ουδέποτε έκλεισε από τον Γραφείο Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αφού μέχρι και σήμερα δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση από το ΣΔΟΕ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΕΔΔ,«Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης διαβιβάσθηκε άμεσα στον κ. Υπουργό Υγείας και στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και στις προτάσεις της έκθεσης ζητούντο οι ενέργειες του Υπουργείου Υγείας για την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης όπως ήταν η διερεύνηση ευθυνών Υπαλλήλων του Υπουργείου Υγείας, που είχαν Διευθυντική θέση ή άλλη ιδιότητα για την τεκμηρίωση τέλεσης ή μη πειθαρχικού παραπτώματος και ύπαρξης κωλύματος συμφέροντος κατά το άρθρ. 36 του Ν. 3528/07. Εντωμεταξύ τον Ιανουάριο του 2013 σε απαντητική του επιστολή ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης προς τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας τονιζόταν εμφατικά ότι «πέραν των όσων αναφέρονται αναλυτικά στην οικεία Έκθεση ελέγχου, δεν δύνατο δια της εις άτοπον απαγωγής να εκπονηθεί οιαδήποτε περαιτέρω λίστα συμμετεχόντων με έξοδα φαρμακευτικών εταιρειών».

Η ΓΕΔΔ συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «το Υπουργείο Υγείας μπορούσε να αναζητήσει από τον Διεθνή Φορέα ISPOR (ο οποίος δεν ενέπιπτε στην αρμοδιότητα του ΓΕΔΔ) την τελική λίστα εγγραφής των Ελλήνων συμμετεχόντων, όπως αυτή αποτυπώθηκε κατά την ημέρα έναρξης του Συνεδρίου στις 3-11-2012 και κάθε άλλο στοιχείο, εάν ενδιαφερόταν να έχει πληρέστερη εικόνα από εκείνη του Πορίσματος του ΓΕΔΔ για τον τελικό αριθμό των συμμετεχόντων Επαγγελματιών Υγείας και να εξετάσει στην συνέχεια τίνι τρόπω καλύφθηκαν τα έξοδα συμμετοχής τους για κάθε περίπτωση».

Και καταλήγει «Για τα ανωτέρω δεν προέκυψε οιαδήποτε έρευνα με πρωτοβουλία του κ. Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, παρά μόνο με εντολή του Υπουργού Υγείας κ. Παν/τη Κουρουμπλή στις 29-4-2015 ζητήθηκε η διενέργεια ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για την διερεύνηση πειθαρχικών ευθυνών στελέχους του Υπουργείου Υγείας που συμμετείχε στο Συνέδριο της ISPOR στο Βερολίνο, το αποτέλεσμα της οποίας ουδέποτε κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας».

Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση του e Reportaz: Καταθέτει για το σκάνδαλο Novartis ο βουλευτής της Ν.Δ Μάριος Σαλμάς

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ