Ο τρόπος με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να χειρισθεί το «δίκοπο μαχαίρι», την πολιτική σκευωρία της υπόθεσης Novartis, προκάλεσε εμφανή αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ και αισθήματα ικανοποίησης στο εσωτερικό της ΝΔ, μερίδα της οποίας δεν φερόταν διατεθειμένη να δεχθεί «αθώωση» των σκευωρών και εκτός κάδρου ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Η ώρα της κρίσης για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο!
Λίγες ώρες πριν γίνει γνωστό στην Ολομέλεια της Βουλής το πλήρες περιεχόμενο του φακέλου που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής η Δικαιοσύνη, επειδή κατά την εξέταση της σκευωρίας «προσέκρουσε» σε πολιτικά πρόσωπα, η ξεκάθαρη πολιτική θέση του πρωθυπουργού σε συνεργάτες του ότι «εγώ τους πολιτικούς αντιπάλους μου δεν τους στέλνω στα δικαστήρια, οι πρωθυπουργοί κρίνονται στις κάλπες, στις συνειδήσεις των πολιτών και στις σελίδες της Ιστορίας» προδιέγραψε επακριβώς το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ευθέως εμπλεκόμενο, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων και του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή, «Ρασπούτιν»-Παπαγγελόπουλο, όχι όμως και τον τέως πρωθυπουργό για ηθική αυτουργία.
Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή λύση, αφού ο μεν Αντώνης Σαμαράς είχε σαφώς ταχθεί υπέρ της σύστασης εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής για τη σκευωρία, αλλά από την πλευρά του ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι δεν θέλει να κάνει τη Βουλή βιομηχανία εξεταστικών, για να μην προκληθεί όξυνση στο πολιτικό σκηνικό που θα δυσχέραινε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την κατά το συντομότερο δυνατόν εφαρμογή του προγράμματός της.
Αντιδρούν οι Σαμαρικοί για το μη έλεγχο Τσίπρα!
Το σχέδιο win-win του κ. Τσίπρα
Ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας είχαν ποντάρει πολιτικά στο ενδεχόμενο παραπομπής και του τέως πρωθυπουργού, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια δίωξη θα τον «ηρωοποιούσε» και θα συνέβαλε αποφασιστικά στη συσπείρωση (εσωκομματικά αλλά και στην κοινωνία) του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που θα εμφανιζόταν ως «πολιτικά διωκόμενο».
Ταυτόχρονα πόνταρε και στη… μη παραπομπή, με το σκεπτικό ότι αν ο Μητσοτάκης δίσταζε, για να μη συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε στιγμή μάλιστα που (δημοσκοπικά, έστω) η δύναμή του φθίνει, θα πυροδοτούσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με τους «ακραίους» και σκληροπυρηνικά δεξιούς να αντιδρούν στην «υποχώρησή» του. Έτσι, κατά τις εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όποια τακτική κι αν επέλεγε ο Μητσοτάκης, θα είχε win-win επιπτώσεις για τον ίδιο και τον αρχηγό του.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε προβοκατόρικα, προς αυτή την κατεύθυνση, στη ΔΕΘ, δηλώνοντας με φαινομενική αδιαφορία «ας κάνουν εξεταστική, ας κάνουν προανακριτική, ας κάνουν ό,τι θέλουν, μας είναι αδιάφορο…».
Εμφανής αμηχανία
Μετά το χθεσινό ξεκαθάρισμα των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη, οι βουλευτές και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίσθηκαν το βράδυ στις τηλεοπτικές ειδησεογραφικές και σχολιαστικές εκπομπές ήταν εμφανώς αμήχανοι και εστίαζαν (με το ίδιο ύφος και λεκτικό…) την κριτική τους στην «ατολμία Μητσοτάκη», που φοβάται τους εσωκομματικούς «αμφισβητίες» του.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής κ. Βίτσας, μιλώντας στο Action 24, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατρανώνει ότι δεν έστησε καμιά σκευωρία, γιατί δεν ζητάει ο ίδιος τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όπως του συνέστησε και ο κ. Μητσοτάκης, για να αποδείξει περίτρανα την αθωότητά του;», ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ το… γύρισε στο ότι «εμάς μας ενδιαφέρει να αποδοθούν ευθύνες για το υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο της Novartis…».
Η επίσημη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ
Στην απόφαση του κ. Μητσοτάκη αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ (εμμένοντας στο αρχικό «σκεπτικό» του), με διαρροή από την Κουμουνδούρου: «Η φαρσοκωμωδία της απόπειρας να διωχθούν όσοι ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis και όχι όσοι το διέπραξαν, τη στιγμή μάλιστα που η υπόθεση βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δικαστικής διερεύνησης, συνεχίζεται με νέα επεισόδια. Ο νέος φθηνός τακτικισμός που φαίνεται να σκαρφίστηκε ο κ. Μητσοτάκης, όπως διέρρευσε από το Μαξίμου, είναι να μην αντιμετωπιστεί ενιαία η υπόθεση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλά δειλός. Και απέναντι στον πολιτικό του αντίπαλο και απέναντι στον εσωκομματικό του εφιάλτη. Τον καλούμε εκ νέου, αν έχει το θάρρος, να προχωρήσει είτε σε εξεταστική είτε σε προανακριτική για όλους όσους κατονομάζει ο κ. Σαμαράς στη μήνυσή του και να μην ψάχνει τερτίπια για να ξεφύγει. Για να μάθει και ο τελευταίος Έλληνας ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».
Για το ενδεχόμενο να ζητήσει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ τη σύσταση επιτροπής στη Βουλή για να αποδείξει περίτρανα την αθωότητά του, κουβέντα…
Σύμφωνος με τη λύση και ο Ανδρέας Λοβέρδος
Υπέρ της μη παραπομπής Τσίπρα τάχθηκε (και θα ζητήσει σήμερα από την ΚΟ του ΚΙΝΑΛ) και ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, με ένα πολύ στέρεο σκεπτικό που βρίσκεται σε παράλληλη λογική με αυτή του κ. Μητσοτάκη.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον ηθικό αυτουργό, που φέρεται να είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος, και στον επωφεληθέντα. Ανήκει στους επωφεληθέντες ο κ. Τσίπρας. Να μη γλιστρήσουμε σε λύση εξεταστικής, γιατί γίνεται για τα πράγματα, όχι για τα πρόσωπα, συνεπώς εκεί ο Τσίπρας θα διεκδικούσε ρόλο διογκωμένο… Θα ήθελε να γίνει η αφελής κίνηση εναντίον του», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος και σημείωσε (και αυτός) ότι αν ήθελε ο κ. Τσίπρας, με τον αριθμό βουλευτών που έχει, θα μπορούσε να προτείνει μόνος του εξεταστική. «Θέλει διογκωμένο ρόλο για να μπορέσει να βρει αντιπολιτευτικό στίγμα για τους επόμενους μήνες», πρόσθεσε.