Σκάνδαλο μεγάλων διαστάσεων αποκαλύπτεται στον βρετανικό στρατό.
Περισσότερα από 2 χιλιάδες ζώα, συμπεριλαμβανομένων 83 χοίρων, 3 κουνελιών, 97 πιθήκων, 64 ινδικών χοιριδίων και 1797 ποντικών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια «βάρβαρων» πειραμάτων στη μυστική ερευνητική βάση Porton Down στο Wiltshire, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail.
Όλα είτε δηλητηριάστηκαν, είτε εκτέθηκαν σε θανατηφόρους νευροτοξικούς παράγοντες κατά τη διάρκεια άκρως απόρρητων δοκιμών σε στρατιωτικό εργαστήριο.
Η αποκάλυψη προκάλεσε οργή από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων, οι οποίοι χαρακτήρισαν τις ενέργειες του βρετανικού υπουργείου Άμυνας «αρχαϊκές» και «κατακριτέες».
Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι δοκιμές ήταν μέρος μιας «σωτήριας» μελέτης που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην καλύτερη προστασία του βρετανικού στρατιωτικού προσωπικού και «δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη χρήση πειραματόζωων».
Η Τζούλια Μπέινς, ανώτερη διευθύντρια επιστημονικής πολιτικής στην PETA, επέκρινε ωστόσο το Υπουργείο Άμυνας για τις δοκιμές, οι οποίες σκότωσαν 2044 ζώα μεταξύ 2021 και 2023.
Κάλεσε το κοινό να «ντροπιάσει το Υπουργείο Άμυνας για τη διεξαγωγή αρχαϊκών και φρικτά σκληρών πειραμάτων σε πιθήκους, ποντίκια, χοίρους και άλλα ζώα, συμπεριλαμβανομένης της ένεσης θανατηφόρων ιών και της έκθεσής τους σε νευροτοξικούς παράγοντες». Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης μεταξύ των λίγων χωρών του ΝΑΤΟ που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ζώα αντί για σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης στρατιωτικών γιατρών.
Το Porton Down είναι ένα άκρως απόρρητο εργαστήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι επιστήμονες διεξάγουν έρευνα για χημικά όπλα και θανατηφόρες ασθένειες. Αυτή η απομονωμένη βάση, υπό συνεχή ένοπλη φρουρά, περιέχει δείγματα μερικών από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες που είναι γνωστές στην ανθρωπότητα, συμπεριλαμβανομένου του Έμπολα, της πανώλης και του άνθρακα.
Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς σκοτώθηκε κάθε ζώο, λέγοντας: «Τα χημικά και βιολογικά όπλα παραμένουν μια πραγματική και παρούσα απειλή, όπως και οι τραυματισμοί στο πεδίο της μάχης από συμβατικά όπλα».
Αλλά η Daily Mail διευκρινίζει: σε προηγούμενα πειράματα, ζωντανοί χοίροι πυροβολήθηκαν και αναγκάστηκαν να εισπνεύσουν αέριο μουστάρδας, οι πίθηκοι μολύνθηκαν με άνθρακα και τα ινδικά χοιρίδια σκοτώθηκαν με νευροτοξικό παράγοντα.
Άλλες δοκιμές χρησιμοποίησαν εκρήξεις σε χοίρους που φορούσαν θωράκιση σώματος, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να αναπαράγουν έναν σοβαρό τραυματισμό μάχης για να ελέγξουν πόσο καλά η νέα γενιά θωράκισης σώματος θα μπορούσε να προστατεύσει τους στρατιώτες από τραυματισμούς.
Ο αριθμός των επιχειρήσεων ζώων που πραγματοποιήθηκαν στο Porton Down τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική τάση, με 605 ζώα να θανατώνονται το 2021 σε σύγκριση με 644 το 2023.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022, ο αριθμός των δοκιμών αυξήθηκε δραματικά: θανατώθηκαν 795 ζώα. Οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν ποντίκια, 755 από αυτά τα τρωκτικά καταστράφηκαν.