Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Σκιές στη Μ. Βρετανία από τη…µετάλλαξη και το κορωνο-Brexit

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία φέρνει «αναστάτωση» και προκαλεί φόβους, ανατροπές και νέους σχεδιασμούς.

Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆Η
Τα βαθύτερα αίτια που ταλανίζουν το Ηνωµένο Βασίλειο ανάγονται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο από τα απόνερα της απόσχισης από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

BrexitΗ μία μετά την άλλη όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε ένα βιαστικό ιδιότυπο Brexit και διέκοψαν τη σύνδεση τους με το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και τις αεροπορικές τους πτήσεις. Οι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία Βέλγιο, Αυστρία, Βουλγαρία και Ρουμανία, Πολωνία αποφάσισαν τηδιακοπή των συνδέσεών τους με Αγγλία, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν Σουηδία και η Ελλάδα.

Ουρές

Η Βρετανία βρίσκεται αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις αεροπορικές πτήσεις να ματαιώνονται, τα φορτηγά να μένουν ακινητοποιημένα σε ουρές χιλιομέτρων κοντά στα σύνορα και τα σούπερ μάρκετ να αρχίζουν ήδη να αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Οι σκηνές οφείλονται, βέβαια, σε παράγοντες που ξεφεύγουν από τη βούληση και τις ευθύνες της κυβέρνησης Τζόνσον και είναι οφθαλμοφανές πως δεν αφορούν αποκλειστικά τη νέα μετάλλαξη της COVID-19 και τον πανικό που προκάλεσε διεθνώς. Για πολλούς, είναι ο προάγγελος ενός εφιάλτη που δεν αποκλείεται να ενσκήψει, σε μεγαλύτερη κλίμακα, από 1ης Ιανουαρίου, εάν οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit δεν οδηγήσουν, τελικά, σε συμφωνία.

Στο ναδίρ

Σαν συνέπεια όλων αυτών η στερλίνα καταποντίστηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ σημειώνοντας πτώση σχεδόν 2% έναντι του αμερικανικού νομίσματος κάτω από το 1,33 δολάριο και υποχώρησε κατά 1% έναντι του ευρώ.

Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, κορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική. Αλλά απ’ όλη αυτήν τη νέα ιστορία προκύπτει ένα ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο. Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Τον Νοέμβριο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο και έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα ∆εκεμβρίου. Γιατί τόσος θόρυβος τώρα;

Γιατί τώρα που φτάνουμε μία βδομάδα πριν την οριστική αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική εμπορική σχέση, η «ξαφνική» αυτή αγωνία για μία μετάλλαξη που ήδη γνωρίζαμε εδώ και μήνες;

Μήπως το λεγόμενο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που σάρωσε την Ευρώπη με χιλιάδες θανάτους δεν προήλθε, όπως δια στόματος των επιστημόνων ακούσαμε, και αυτό από μία μετάλλαξη του ιού στην Ισπανία, από Ισπανούς αγρότες και εξαπλώθηκε ραγδαία σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από το καλοκαίρι, και πλέον αντιπροσωπεύει την πλειονότητα των νέων κρουσμάτων; Μία μετάλλαξη για την οποία, όμως, κανένα κράτος δεν διάκοψε τις εμπορικές σχέσεις ή τις αεροπορικές επαφές, κανένας πανικός του ίδιου μεγέθους με αυτόν της Βρετανίας δεν σημειώθηκε. Τα ερωτήματα πληθαίνουν και ζητούν απαντήσεις.

Απαιτήσεις

Ο Μπόρις Τζόνσον και η Βρετανία δεν θα κάνουν πίσω στις απαιτήσεις της ΕΕ για να υπογράψουν μια συμφωνία που θεωρούν καταστροφική για την οικονομία τους. Η αντιπολίτευση στη Βρετανία πιέζει για μια παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρις ότου υπάρξει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Προς την ίδια κατεύθυνση πιέζει η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία επίσης αντιτίθεται στο Brexit. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης Τζόνσον είναι η έξοδος από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση την 1η Ιανουαρίου.
Η ΕΕ, από την άλλη, πιέζει όσο μπορεί περισσότερο θέλοντας να τελειώσει μια και καλή τη δυσάρεστη αυτή για την ενότητά της ιστορία, θέλοντας συγχρόνως – και αυτό δεν το έκρυψε ποτέ – να δώσει ένα τιμωρητικό μάθημα σε όσους θελήσουν να πάρουν τον δρόμο της εξόδου στο μέλλον. Ήδη εκτός από τις σκληρές οικονομικές προβλέψεις για την κραταιά Αγγλία άρχισαν να κυκλοφορούν και πολύ έντονα πάλι φήμες για τις τοπικές διαιρέσεις, όταν θα γίνει αισθητή η αποχώρηση από την αγκαλιά της ΕΕ, φτάνοντας στο σημείο να μιλούν για θρυμματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μεγάλη ή μικρή, η αγωνία για τον μεταλλαγμένο κορωνοϊό, πολλοί θεωρούν πως έρχεται σε μια πολύ «βολική στιγμή» για την Ευρώπη δίνοντάς της μια πολύ καλή δικαιολογία για να δείξει στον «άσωτο» Μπόρις και τη Βρετανία πως τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ρόδινα όσο τα παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο και στους βρετανούς υπηκόους και πως εάν ο Μπόρις Τζόνσον δεν «κάνει πίσω» και δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με διαταραχές και πρόσθετα κόστη από τις 31 ∆εκεμβρίου.

«Πρεμούρα»

Ήδη η απόρριψη από την ΕΕ της νέας πρότασης του Λονδίνου για το καθεστώς της αλιείας στη Μάγχη μετά το Brexit, με τις σημαντικές υποχωρήσεις που αναγκάστηκε να κάνει ο Μπόρις Τζόνσον, δείχνουν τις προθέσεις των Βρυξελλών να εμμείνουν στη σκληρή γραμμή που χάραξαν και από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους να διεξάγουν το εμπόριο με τη Βρετανία με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επιβάλλοντας δασμούς και τέλη που θα γονάτιζαν την αγγλική οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση η «πρεμούρα» αυτή της ΕΕ για τη νέα μετάλλαξη δεν πείθει επιστημονικά και μάλλον οδηγεί τη σκέψη στο οικονομικό πεδίο της μάχης, αυτό που ούτως ή άλλως πάντα ενδιέφερε και αποτελούσε το «χρυσόμαλλο δέρας» των λόμπι των Βρυξελλών.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρόμος στον αέρα – Αναγκαστική προσγείωση πτήσης της British Airways με προορισμό την Αθήνα

Αιθιοπία: Η αστυνομία συνέλαβε εικονολήπτη του Ρόιτερς



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ