Στο μεταναστευτικό επικεντρώνεται η ρητορική των υποστηρικτών του Brexit, στο δρόμο προς το επικείμενο δημοψήφισμα, επικαλούμενοι επίσημα κυβερνητικά στοιχεία ότι οι βρετανικές δημόσιες υπηρεσίες έχουν υπερφορτωθεί από μετανάστες από την ΕΕ, μεταδίδει το CNN International.
Ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Γκοβ, ένθερμος υποστηρικτής της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, έγραψε τη Δευτέρα στους Times ότι η παραμονή στην Ένωση σημαίνει ότι η χώρα θα είναι «ελεύθερη για όλους». Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η δυναμική που αναπτύσσεται με τις υπό ένταξη χώρες στην ΕΕ, θα οδηγήσει εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν το δικαίωμα κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Επειδή δεν μπορούμε να ελέγχουμε τα σύνορά μας, δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Εθνική Υπηρεσία Υγείας, θα αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων θα αποκτήσουν την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα», επισήμανε ο Βρετανός υπουργός.
«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν σήμερα πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση, θα είναι ο ίδιος αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις», ανέφερε ο κ. Γκοβ, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μια άμεση και σοβαρή απειλή για τις δημόσιες υπηρεσίες μας, το βιοτικό επίπεδο και την ικανότητα να διατηρηθεί η κοινωνική αλληλεγγύη, αν δεχτούμε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ».
Εν τω μεταξύ, η κίνηση να υιοθετηθεί η ανωτέρω ρητορική από πλευράς των ευρωσκεπτικιστών, έχει επιφέρει την έντονη κριτική εκείνων που αντιτάσσονται στο Brexit, όπως ο πρώην υπουργός, Πίτερ Μάντελσον.
Έμφαση στη μετανάστευση
Και οι δύο πλευρές παρουσιάζουν τα επιχειρήματά τους στο πλαίσιο του επικείμενου δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει την έξοδο ή την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η παραμονή στην Ένωση είναι προς το συμφέρον της χώρας, όπως έχει διαμηνύσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ωστόσο, ανώτερα μέλη του συντηρητικού κόμματος των Τόρηδων, συμπεριλαμβανομένων των Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον, επιχειρηματολογούν υπέρ της εξόδου. Σε ομιλία του τη Δευτέρα για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πάτερσον προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη διεύρυνση της ΕΕ θα επιφέρει δραματική αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα κράτη μέλη.
Εν προκειμένω, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, που βρίσκεται υπό καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 1999.
Επιπλέον, τόνισε ότι η Γερμανία ενδέχεται να υποδεχτεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες το 2020, πολλοί εκ των οποίων θα μπορούν μετέπειτα να μεταβούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι «δυσκολίες» για την υγειονομική περίθαλψη
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά δεδομένα, περίπου 632.000 άνθρωποι μετανάστευσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2014, ενώ σχεδόν 300.000 εγκατέλειψαν τη χώρα. Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι περίπου 1,2 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ 3 εκατομμύρια πολίτες από άλλα κράτη της ΕΕ ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όσον αφορά το κόστος στις υπηρεσίες υγείας, οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι η «άνοδος της ζήτησης» αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για το έλλειμμα που σημειώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.
Για «δυσκολίες» στις υπηρεσίες υγείας κάνει λόγο και το βρετανικό Παρατηρητήριο Μετανάστευσης (Migration Watch UK), think tank που αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητο και μη πολιτικό.
Ο εν λόγω οργανισμός υποστηρίζει ότι ο αριθμός των μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι «βιώσιμος» ούτε «διαχειρίσιμος», καθώς αποτρέπει την κοινωνική ένταξη.
Τι λένε οι υποστηρικτές της παραμονής
Η ρητορική της μετανάστευσης έρχεται ως απάντηση μετά από τα δημοσιεύματα για τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες ενδεχόμενου Brexit στην εγχώρια οικονομία, και τα ακόλουθα σχόλια του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Βρετανία την περασμένη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ, κατηγορούν την άλλη πλευρά ότι ακολουθεί εθνικιστικό μονοπάτι, λόγω απόγνωσης.
«Πρώτα το Υπουργείο Οικονομικών, στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα αποδόμησαν τη σαθρή επιχειρηματολογία τους σχετικά με το εμπόριο και την ευημερία και έτσι στράφηκαν στον εθνικισμό και τη μετανάστευση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάντελσον.
Υπενθυμίζεται ότι το πανεπιστήμιο «London School of Economics», δημοσίευσε σχετική μελέτη τον περασμένο μήνα υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση Brexit θα μειωθεί το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών κατά τουλάχιστον £ 850 (1096 ευρώ) το χρόνο, ως απόρροια της υποχώρησης των εσόδων από το εμπόριο.
Σημαντικά, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov δίνει ισχνό προβάδισμα στην παραμονή με 40%, ενώ το 39% των ερωτηθέντων φαίνεται να υποστηρίζει το Brexit (16% των Βρετανών ψηφοφόρων οι αναποφάσιστοι).