Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Σκηνικό ρήξης μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ απο τις διαπραγματεύσεις

Η αισιόδοξη εκτίμηση που διέρρεε κυβερνητική πηγή των Αθηνών όλες τις προηγούμενες ημέρες, από την Κυριακή και μετά, ότι στην συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ στις Βρυξέλλες, θα προέκυπτε πολιτική συμφωνία, για μία ακόμη φορά δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όπως και με τον πρόεδρο της Κομισιόν έγιναν σε “εποικοδομητικό κλίμα” αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι παρέπεμψαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ξανά στους Θεσμούς δηλαδή στην Τρόικα, που και αυτή σκλήρυνε την στάση της, με την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ. Οι Θεσμοί περιμένουν τα ισοδύναμα στην πρόταση που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση χωρίς να μετακινούνται καθόλου.

Και αυτά παρόλο που η ελληνική πλευρά -σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή που διασταυρώνεται και από πληροφορίες του γερμανικού τύπου- δέχθηκε να ανέβει το πρωτογενές πλεόνασμα από το 0,75% στο 1% και να κάνει υποχωρήσεις στα δημοσιονομιά. Μετά και από την εξέλιξη των Βρυξελλών το επόμενο ορόσημο είναι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου, την επόμενη Πέμπτη. Έως τότε οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζοναι μέχρι η ελληνική πλευρά να καταθέσει ως δικές της στους Θεσμούς, τις προτάσεις που οι Θεσμοί της έχουν ήδη υποβάλλει. Οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας όπως και οι Θεσμοί, ΕΕ, ΔΝΤ, και ΕΚΤ, κινούνται γύρω από το πακέτο που κατέθεσε ο κ. Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα και το οποίο απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση ως απαράδεκτο.

Η άνοδος του πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, η αύξηση του ΦΠΑ, η άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η δέσμευση για περαιτέρω ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ήταν αρκετά για τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές. Η κα Μέρκελ μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει εντατική συνεργασία της Αθήνας με τους δανειστέςκαι για την διάθεση στενής συνεργασίας της Αθήνας με τους Θεσμούς. Μετά τις προτάσεις Γιούνκερ στον κ. Τσίπρα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν υποβάλλει κάποια καινούργια ιδέα. Αντίθετα απορρίπτουν την μία μετά την άλλη τις ελληνικές προτάσεις ή απλώς δεν την θεωρούν πειστικές και απαιτούν την πλήρη υποταγή της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψαν και την πρόταση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος για εννέα μήνες με παράλληλη εξασφάλιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Το επιστέγασμα της αρνητικής εξέλιξης των εντατικών διαβουλεύσεων στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο ήταν η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις που ανέλαβε να παίξει ξανά τον ρόλο του κακού. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ο οποίος είπε ότι αντιπροσωπεία του Ταμείου αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες επειδή δεν υπήρξε συμφωνία για το χρέος, η οποία θα βοηθούσε τη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία. «Οι ελληνικές αρχές μιλούν σε πολιτικό επίπεδο, ότι το Ταμείο είναι τεχνικός και όχι πολιτικός θεσμός» πρόσθεσε. Ο κ. Ράις επανέλαβε την προχθεσινή δήλωση του κ. Σόιμπλε -την οποία έχει υιοθετήσει και ο κ. Γιούνκερ- ότι “η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας” για να υπογραμμίσει όμως ότι «Υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ μας σε κεντρικά σημεία. Δεν υπήρξε καμία πρόοδος για να γεφυρώσουμε αυτές τις διαφορές πρόσφατα». Εκτίμησε ακόμη ότι είναι θέμα χρόνου η Αθήνα να καταθέσει νέες προτάσεις και το Ταμείο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις αφού δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι.

Ψυχρολουσία όμως ήταν και οι διαρροές από τις πηγές των Βρυξελλών όπως και οι δηλώσεις των αξιωματούχων. Πηγές που είναι κοντά στην Ευρωπαική Επιτροπή, διέρρεαν μετά την αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας ότι “η συνάντηση ήταν μία τελευταία προσπάθεια του κ. Γιούνκερ να βρεθεί λύση. Αν τα πράγματα πήγαιναν καλά τότε δεν θα γινόταν η δεύτερη συνάντηση Τσίπρα Γιούνκερ”. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι ο κ. Γιούνκερ εξηγούσε την διαδικασία που απαιτείται εφόσον η Αθήνα καταθέσει προτάσεις που να ικανοποιήσουν τους δανειστές καθώς επίσης ότι ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για την Ελλάδα για να τζογάρει. Πλησιάζει η ημέρα που κάποιος θα πει ότι το παιχνίδι έληξε». Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ντομπρόβσκις δήλωνε ότι «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος και μια συμφωνία είναι δυνατή. Αυτό που πραγματικά απαιτείται είναι πολιτική βούληση». Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών ο Λουίς ντε Γκίντος εμφανίστηκε αισιόδοξος και ανέφερε πως «δεν υπάρχουν τελεσίγραφα».

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ