Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σκίζει στα µπόνους (ΚΑΙ τις διακοπές ρεύματος), πατώνει στα… οργανωτικά ο Α∆ΜΗΕ

Του ΕΙ∆ΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ     

Γνώριζαν από το 2017 ότι το ΚΥΤ στον Ασπρόπυργο δεν μπορούσε να λειτουργήσει. Γνώριζαν για την επερχόμενη κακοκαιρία ΜΗΔΕΙΑ. Αλλά εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν.

Όμως, αυτό το ζήτημα πέρασε αβρόχοις ποσίν για τον Α∆ΜΗΕ, όπου φαίνεται ακόμα και σήμερα ζουν και βασιλεύουν οι φίλοι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη ∆ραγασάκη και του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σταθάκη.

Και διαφημίζουν και τις μεγάλες επενδύσεις, όπως η υποβρύχια διασύνδεση με την Κρήτη αλλά δεν φαίνεται να δίνουν και πολύ μεγάλη σημασία στα «μικρά», όπως το ΚΥΤ Ασπροπύργου που όχι μόνο «βύθισε» την μισή Ελλάδα στο σκοτάδι αλλά και αποτέλεσε κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το Λεκανοπέδιο, καθώς πολύ κοντά στο Κέντρο Υψηλής Τάσης που πήρε βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ.

Δεν μπορεί να περάσει έτσι… Εν μέσω Μήδειας επίσης παρατηρείται για τόσες ώρες πολύωρο μπλακ άουτ στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας

Eίναι δε… τραγελαφική η δικαιολογογία δίδεται ότι οι τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, λίγοι σε αριθμό μετά τη μη αναπλήρωση του προσωπικού που έφευγε με σύνταξη στα χρόνια των μνημονίων, δεν προλαβαίνουν να παρέμβουν σε όλες τις περιπτώσεις των βλαβών…

Τα όσα φαίνεται να έρχονται στην επιφάνεια μετά το «μπλακ άουτ» της  Κυριακής  7 Φεβρουαρίου, δείχνουν ότι στον περίφημο ΑΔΜΗΕ με τους Κινέζους επενδυτές υπάρχει ζήτημα! Και υπάρχει ζήτημα γιατί όπως ο ίδιος ο Α∆ΜΗΕ ενημέρωσε, ο εξοπλισμός του ΚΥΤ είχε κατασκευαστεί το 1986 και ο διακόπτης το 1972!

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 και εικονίζει άποψη της φωτιάς σε υποσταθμό της ΔΕΗ το βράδυ της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου 2021. Μεγάλη έκρηξη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στον Ασπρόπυργο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής, με συνέπεια πολλές περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν τόσο στον Πόρο όσο και σε ορισμένα μέρη Πελοποννήσου, Λακωνίας και Μεσσηνίας. Το μπλακ άουτ προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε έναν από τους τέσσερις αυτομετασχηματιστές, με αποτέλεσμα το ΚΥΤ να τεθεί εκτός λειτουργίας. Από τη βλάβη επηρεάστηκε το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, περιοχές της Δυτικής Αττικής καθώς και της Πελοποννήσου. Στο σημείο έχουν μεταβεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας και ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, συνοδεία αρμοδίων στελεχών της Διοίκησης του Διαχειριστή. ΑΠΕ ΜΠΕ/ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΦΑΛΕΞΗΣ

Και το ζήτημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο καθώς, ενώ γνώριζαν από το 2017 το πρόβλημα προκήρυξαν διαγωνισμό το 2018, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020, γιατί όπως ισχυρίζεται ο Α∆ΜΗΕ έγιναν προσφυγές (αλήθεια, οι όροι του διαγωνισμού και οι διαδικασίες έχουν «ευθύνη» για τις προσφυγές;) και ένα χρόνο μετά δεν έχει παραληφθεί απολύτως τίποτα.

Εξωτερική όψη του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει εξοπλιστεί με ψηφιακά προβολικά συστήματα μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, στο Κρυονέρι Αττικής, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019. Ο νέος εθνικός πίνακας ελέγχου περιλαμβάνει και τις νέες νησιωτικές διασυνδέσεις καθώς και τα νησιά που θα διασυνδεθούν σύντομα. Πλέον ο έλεγχος του Συστήματος όλης της χώρας γίνεται μέσω υπερσύγχρονων συστημάτων καθότι πρόκειται για εγκαταστάσεις ύψιστης εθνικής ασφάλειας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/STF

Έχει, όμως, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε ακριβώς έγινε. Για παράδειγμα τον Αύγουστο του 2018 προκηρύσσεται διαγωνισμός για πέντε αυτομετασχηματιστές. Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, ο «εκτιμώμενος συνολικός προϋπολογισμός του αντικειμένου του διαγωνισμού, ανέρχεται σε 15.000.000 ευρώ εκ του οποίου το ποσό των 10.000.000 ευρώ αφορά στην υπό ανάθεση ποσότητα και το ποσό των 5.000.000 ευρώ το δικαίωμα προαίρεσης, που αντιστοιχεί σε ποσοστό ύψους 50 %. Το παραπάνω ποσό δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ και δεν αποτελεί ανώτατο όριο προσφοράς. 

Ο χρόνος παράδοσης των υλικών ορίζεται ως εξής: 

Τα υλικά θα είναι έτοιμα για επιθεώρηση: 

– Ενα τεμ. το Β΄ Εξάμηνο του 2019 (από 01.07.2019 – 31.12.2019) 

– Ενα τεμ. το Α΄ Εξάμηνο του 2020 (από 01.01.2020 – 30.06.2020) 

– Ενα τεμ. το Β΄ Εξάμηνο του 2020 (από 01.07.2019 – 31.12.2019) 

– Ενα τεμ. το Α΄ Εξάμηνο του 2021 (από 01.01.2021 – 30.06.2021) 

– Ενα τεμ. το Β΄ Εξάμηνο του 2021 (από 01.07.2021 – 31.12.2021)».

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν ενώ ο Α∆ΜΗΕ στην ανακοίνωσή του δεν δίνει χρόνο παράδοσης, αλλά υποτίθεται ότι ο διαγωνισμός είχε συγκεκριμένους χρόνους. 

Tα έργα

Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν επιδέχονται ιδιαίτερου σχολιασμού όταν υποτίθεται ότι ο Α∆ΜΗΕ Συμμετοχών (μητρική) είναι εισηγμένη εταιρία και έχει και κανόνες διαφάνειας και επίσης υποτίθεται ότι λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού τομέα αλλά χρειάζεται πάνω από τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που «ανακαλύπτει» ένα πρόβλημα να ολοκληρώσει τη διαδικασία επίλυσής του, αν την ολοκληρώσει.  

Βέβαια, οι Κινέζοι μέτοχοι του Α∆ΜΗΕ μπορεί να είχαν συγκινηθεί για ιστορικούς λόγους με την ιστορία του ΚΥΤ ο διακόπτης του οποίου αποτελεί εισαγωγή από την Ανατολική Γερμανία το 1972. Και προφανώς για ιστορικούς λόγους το ΚΥΤ που έσκασε εξυπηρετούσε και ανάγκες πέραν των δυνατοτήτων του για να καλύψει άλλα έργα που επίσης δεν έγιναν από τον Α∆ΜΗΕ, ώστε να τροφοδοτείται η πρωτεύουσα αλλά και μεγάλο κομμάτι της Πελοποννήσου με ηλεκτρικό ρεύμα. 

Στο τέλος, όμως, φταίει μόνο το μηχάνημα που κάηκε έπειτα από  δεκάδες χρόνια εξαντλητικής λειτουργίας και όχι το γεγονός ότι ο Α∆ΜΗΕ, για παράδειγμα, ενώ γνωρίζει τον κίνδυνο δεν έχει προχωρήσει σε υπογειοποίηση των έργων. Πάντως, στον Α∆ΜΗΕ πρέπει να αισθάνονται πολύ τυχεροί με αυτά που γλίτωσαν από την ηρωική προσπάθεια του προσωπικού των ΕΛΠΕ, αλλά και την οργάνωση της επιχείρησης που έσωσε τη δική τους ανοργανωσιά. Γιατί την περασμένη Κυριακή για όσους δεν το γνωρίζουν διεκόπη η λειτουργία των μονάδων παραγωγής διύλισης.

Στα ΕΛΠΕ κάνουν τον… σταυρό τους ακόμα που δεν έγινε παρανάλωμα του πυρός όλο το Λεκανοπέδιο και δεν θρηνήσαμε θύματα. Και αυτό διότι όλες οι γραμμές που ηλεκτροδοτούσαν τα ΕΛΠΕ βγήκαν εκτός λειτουργίας με βίαιο τρόπο και έβγαλαν «off» το ισχυρό σύστημα γεννητριών που υπάρχει στα ΕΛΠΕ, αλλά δεν είχε προβλέψει τα κατορθώματα του Α∆ΜΗΕ. Οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ σε συνθήκες συναγερμού έσβησαν όλες τις μονάδες παραγωγής σε λίγη ώρα πράγμα που κανονικά και ομαλά απαιτεί ημέρες. Η ζημία, όμως, είναι δεδομένη, καθώς η επαναλειτουργία του διυλιστηρίου χρειάστηκε χρόνο και ουδείς γνωρίζει αν ο λογαριασμός θα πάει στον Α∆ΜΗΕ. 

Έναν Α∆ΜΗΕ που έχει παράδοση στην εταιρική διακυβέρνηση, ειδικά από την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ όπου στην εισηγμένη μητρική συμμετοχών οι εκτελεστικές θέσεις άλλαζαν σαν τα πουκάμισα. Επίσης, έχει παράδοση με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μανούσο Μανουσάκη, στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού Γιώργου Σταθάκη που είχε δώσει μπόνους 36.000 ευρώ στον εαυτό του ή τον αντιπρόεδρο κ. Μάργαρη του περιβάλλοντος ∆ραγασάκη ή ακόμα του κ. Ιάσωνα Ρουσόπουλου που διορίστηκε σε ηλικία 29 ετών στον Α∆ΜΗΕ και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα άλλαζε τις κορυφαίες θέσεις σαν… τα πουκάμισα διατελώντας και πρόεδρος της Α∆ΜΗΕ Συμμετοχών για να καταλήξει μέλος ∆Σ και αναπληρωτής γενικός Οικονομικός ∆ιευθυντής. 

Το απόλυτο ΜΠΑΧΑΛΟ με τις διακοπές ρεύματος

Είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία χρόνια, που ενδεχομένως που για τόσες πολλές ώρες οι βόρειες περιοχές της Αττικής δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος λόγω τεχνικών προβλημάτων που ανέκυψαν από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Αττικής, δεκάδες χιλιάδες πολίτες, ήδη ζουν σε αυτές τις περιοχές από το πρωί της Δευτέρας και καθ’ όλο το επόμενο 24ωρο αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα με τη θέρμανση, τις συσκευές συντήρησης τροφίμων, τους καταψύκτες, αλλά και τις επικοινωνίες τους δεδομένου ότι όλα πλέον περνούν μέσω του ίντερνετ.

Οι πολίτες αυτοί είναι αποκλεισμένοι δηλαδή μόλις 25 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας.

Στο έλεος του χιονιά…Χωρίς ρεύμα τα βόρεια προάστια

Παραμένουν τα προβλήματα σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων εξαιτίας της κακοκαιρίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος στον βόρειο τομέα Αττικής. Ήδη από χθες το φαινόμενο ήταν έντονο, με τους κατοίκους να είναι χωρίς ρεύμα, ενώ αυτή την ώρα στο σκοτάδι παραμένουν οι περιοχές Διόνυσος, Ροδόπολη, Δροσιά, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης οφείλεται κυρίως σε δέντρα που δεν αντέχουν από το βάρος του χιονιού και πέφτουν ή γέρνουν προκαλώντας προβλήματα σε καλώδια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΔΕΔΔΗΕ:

«Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, σήμερα το πρωί, που εντοπίζονται σε αρκετές περιοχές της Αττικής και στην Εύβοια.

»Ειδικότερα, διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

»Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας, καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

»Ο ΔΕΔΔΗΕ, με ανακοίνωσή του, ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο, κυρίως από την πτώση δέντρων».



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ