Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Σκληρή κριτική για τον νέο Ποινικό Κώδικα από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος

Με σοβαρές ενστάσεις και πρόδηλη ανησυχία… υποδέχονται τις προωθούμενες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα οι εισαγγελείς οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να παραπεμφθούν τελικά στις… καλένδες χιλιάδες εκκρεμείς δικογραφίες για οικονομικά αδικήματα με τη μετατροπή τους από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Ο κίνδυνος των παραγραφών

Σε μία εφ’ όλης της ύλης κριτική του νέου Ποινικού Κώδικα που έχει τεθεί σε διαβούλευση, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκφράζει τον προβληματισμό και την αγωνία της για την εφαρμογή πλειάδας διατάξεων οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε «βροχή» παραγραφών, λόγω της μετατροπής των κακουργηματικών πράξεων σε πλημμελήματα

Φόβοι για τη μη διασφάλιση της έννομης τάξης

Από χώρα με τα περισσότερα κακουργήματα σε όλη την Ευρώπη, υπάρχει ο φόβος να μην μπορούμε να διασφαλίσουμε καν την έννομη τάξη, τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ελευθέριος Μιχαηλίδης.

«Θα αυτομηνύεται ο κατηγορούμενος για απιστία;»

«Πώς είναι δυνατόν ένας δήμαρχος να υποβάλει μήνυση σε βάρος του εαυτού του, όταν ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση απιστίας;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στο αδίκημα της απιστίας, το οποίο, σύμφωνα με τη νέα διάταξη, θα διώκεται μόνο κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. «Φανταστείτε έναν δήμαρχο να ζημιώνει τον Δήμο του και να πρέπει να υποβάλει έγκληση στον εαυτό του» είπε ο κ. Μιχαηλίδης για να δείξει το οξύμωρο της διάταξης.

Επανεξετάζεται το αδίκημα της απιστίας

«Είναι προς τιμήν του υπουργού Δικαιοσύνης ότι αντιλήφθηκε την αστοχία αυτή και μας διαβεβαίωσε ήδη ότι θα διορθωθεί πάραυτα», πρόσθεσε.

Το αδίκημα της απιστίας ήταν ένα από αυτά στα οποία επικέντρωσε τις παρατηρήσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως είναι θετικός στην αναμόρφωση του «γερασμένου» Ποινικού Κώδικα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης και της ποιοτικής αναβάθμισης της Δικαιοσύνης.

Οι κλοπές των ΙΧ

Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι «πρωτάκουστο ο αστυνομικός να βλέπει δίπλα του το «κλεφτρόνι» να κλέβει το ένα μετά το άλλο τα αυτοκίνητο, και να μην μπορεί να επέμβει γιατί θα πρέπει πρώτα να αναζητήσει τους ιδιοκτήτες των ΙΧ, για να υποβάλουν μήνυση».

Ελλείψεις υποδομών

Τις επιφυλάξεις του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ακόμη και για τους «θετικούς θεσμούς» που εισάγονται, καθώς δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη ελλείψει υποδομών, αλλά και του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού.

Εννέα επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής για 1.000 κρατουμένους

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, που προβλέπεται από τον νέο Ποινικό Κώδικα να επιβάλλεται ως κύρια ποινή, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο 9 επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής για να τους εποπτεύουν. Και αυτό, τη στιγμή που τα στατιστικά δεδομένα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών δείχνουν ότι υπάρχουν 1.000 περιπτώσεις κρατουμένων που παρέχουν κοινωφελή εργασία και εποπτεύονται όλοι από εννέα συνολικά Επιμελητές Κοινωνικής Αρωγής.

«Ελπίζουμε να εισακουστούμε»

«Επικροτούμε την νομοθετική πρωτοβουλία αλλά έχουμε και ενστάσεις, τις οποίες θα καταθέσουμε στον υπουργό Δικαιοσύνης και ελπίζουμε να εισακουστούμε», τόνισε με νόημα ο κ. Μιχαηλίδης.

Επέμεινε μάλιστα, σε σειρά άρθρων του νέου κώδικα στα οποία πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και βελτιώσεις όπως:

-Τις διατάξεις που προβλέπουν ότι η απιστία και η απάτη σε βάρος του Δημοσίου θα διώκονται στο εξής όχι αυτεπάγγελτα αλλά μόνον μετά από μήνυση.

Θα χαθούν δημόσια έσοδα

Ο πρόεδρος της Ενώσεως Εισαγγελέων επισήμανε τον κίνδυνο άμεσης παραγραφής σε αδικήματα όπως η φοροδιαφυγή, η μη καταβολή ΦΠΑ, η λαθρεμπορία, η αρχαιοκαπηλία και άλλα. Σημείωσε μάλιστα, πως αν οι διατάξεις αυτές δεν αλλάξουν, όσοι έχουν διαπράξει τέτοια αδικήματα ως τις 31-3 του 2011 οι πράξεις τους θα παραγραφούν, στερώντας και το δημόσιο από μεγάλα χρηματικά ποσά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά διατάξεων, όπως η έκρηξη που προβλέπεται ως πλημμέλημα αν δεν θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές σημειώνοντας: «Πώς θα προστατευθεί η περιουσία των πολιτών, αν κάποιοι βάλουν βόμβες νύχτα σε καταστήματα της Πανεπιστημίου, δεν υπάρχουν θύματα αλλά οι ζημιές είναι μεγάλες; Με τα πλημμελήματα;»

Πηγή: dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ