Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Σκουρλέτης: Εκλογές ή δημοψήφισμα αν δεν υπάρξει συμβιβασμός

Και ενώ η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αύριο στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό κύμα στη Μεσόγειο, δίνει νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές και πιθανόν να κρίνει την πορεία που θα έχουν οι συζητήσεις, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός. «Είμαστε υποχρεωμένοι να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβασμός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων» και καταλόγισε στην πλευρά των δανειστών «ακαμψία ιδεολογικού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι δικαιολογείται εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι οι συλλογικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έχουν ζητήσει την επίσπευση της αύξησης, καθώς έχουν αντιληφθεί ότι έχει μειωθεί δραματικά η αγοραστική δύναμη του κόσμου.

Χρηματοδότηση από την άλλη εβδομάδα περιμένει η κυβέρνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Τσίπρας θα διατυπώσει αύριο, Πέμπτη, το πλαίσιο των θέσεων και των προσδοκιών που έχει η Αθήνα, ζητώντας από την κυρία Μέρκελ να ξεκαθαρίσει η πλευρά των δανειστών τις προθέσεις της το συντομότερο, καθώς τις τελευταίες δέκα ημέρες αυξάνονται αφόρητα οι πιέσεις προς τη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα διαμηνύσει ότι η Αθήνα αναμένει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα να ξεκλειδώσει η ρευστότητα και η χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Έτσι κι αλλιώς υπάρχει στις 30 Απριλίου ένα ορόσημο, επί του οποίου οι δανειστές οφείλουν να πάρουν θέση: Ολοκληρώνεται η ενδιάμεση αξιολόγηση της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. Άρα οι «θεσμοί» πρέπει να αξιολογήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των συγκλίσεων, που έχει γίνει μέχρι σήμερα και ανάλογα να στηρίξουν την ελληνική οικονομία. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ολοκληρωτική σύμπτωση απόψεων δηλαδή, οφείλουν να εγκρίνουν ένα μέρος έστω της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Υπό το σκεπτικό αυτό το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκφράζουν αισιοδοξία για μία κάποια λύση μέχρι τέλος Απριλίου και θεωρούν ότι οι δανειστές δεν μπορούν να υπεκφύγουν από την προθεσμία αυτή. Τουναντίον, η πλευρά των δανειστών και ιδιαίτερα οι «σκληροί» αρέσκονται να μιλούν για τον Ιούνιο, αφήνοντας την κατάσταση στην ελληνική οικονομία να «σέρνεται», επικαλούμενοι ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία.

Η μεγάλη συζήτηση αρχίζει από το σημείο εκείνο και πιθανόν αυτό να τεθεί και στην κυρία Μέρκελ αύριο, χωρίς να είναι σαφές με ποιο τρόπο: Εάν δηλαδή οι εταίροι επιμείνουν να έχουν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας, παρότι έχουν σημειωθεί συγκλήσεις και παρακάμψουν την ημερομηνία «σταθμό» της 30ης Απριλίου, αρνούμενοι έστω και μερική χρηματοδότηση, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αρχίζουν να κυκλοφορούν τα σενάρια και οι «προειδοποιήσεις» της κυβέρνησης ότι θα καταφύγει στις κάλπες, αν και από επίσημες πηγές δεν συνδέεται η στάση των δανειστών στο τέλος του Απριλίου με πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες τοποθετούνται μάλλον μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με την τελική στάση των εταίρων. Ωστόσο τα σχετικά σενάρια επιμένουν, με δεδομένη και την επιμονή της κυβέρνησης να περιμένει κινήσεις από τους δανειστές την άλλη εβδομάδα.

Για αρκετούς επίσης η κίνηση της κυβέρνησης να συγκεντρώσει υπό ενιαίο έλεγχο όλα τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ενταγμένη σε ένα σχεδιασμό να αντέξει πιθανόν πιέσεις στην οικονομία από πιθανές εκλογές – κι αυτό παρότι από κοινοτικές πηγές διευκρινιζόταν χθες βράδυ ότι αυτή η κίνηση ήταν αίτημα και απαίτηση των «θεσμών» και όχι αυτόνομη πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ