Σε μία δύσκολη εποχή για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος βγαίνει μπροστά. Ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνέντευξή του στο News 24/7, αναλύει το πολιτικό τοπίο στη χωρά, μιλά για την αντιπολιτευτική πολιτική του κόμματος, ξορκίζει την εσωστρέφεια και λέει με θάρρος τη γνώμη του για την πολιτική συμμαχιών του κόμματός του.
H πανδημία δείχνει να ξαναφουντώνει και στη χώρα μας. Στο πρώτο κύμα κρατήσατε χαμηλά τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Στο δεύτερο τι θα επιλέξετε;
Είναι εντελώς ξένη σε εμάς μια τακτική που επιχειρεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά με αφορμή τα ζητήματα της υγειονομικής κρίσης. Η υπεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη περίοδο συνέβαλε αποφασιστικά στην αυτοπειθαρχία που επέδειξε ο λαός μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατά συνέπεια θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με γνώμονα την προστασία της υγείας των πολιτών.
Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται μπροστά μας είναι κατά ποσό η κυβέρνηση αξιοποίησε όλο το προηγούμενο διάστημα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. ώστε να ανταπεξέλθει σε ένα νέο κύμα πανδημίας. Φοβάμαι πως δεν το έκανε στο βαθμό που έπρεπε. Η εξήγηση είναι απλή, δεν πιστεύει σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας γιατί είναι δέσμια των νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών της. Χαρακτηριστική είναι μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ίδιου του πρωθυπουργού στην οποία επαναφέρει την άποψη του για προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ.
Σηκώσατε πολύ ψηλά το θέμα του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις. Παρόλα αυτά υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν ότι έχει μεγάλη αποδοχή στο εκλογικό σώμα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο τελευταίος νόμος για τις διαδηλώσεις χτυπάει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, δηλαδή το δημοκρατικό δικαίωμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Και μόνοι μας να μείνουμε, δεν θα πάψουμε να υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα, τη δημοκρατία και τα συλλογικά δικαιώματα. Όμως δεν συμφωνώ πως ο κόσμος στηρίζει ένα τέτοιο μέτρο που βάλει ευθέως κατά της δημοκρατίας. Ξέρετε καμία φορά ο τρόπος που θέτεις ένα ερώτημα διαμορφώνει και την απάντηση. Μπορεί η κυβέρνηση και οι μιντιακοί μηχανισμοί που την στηρίζουν να έχουν βαλθεί να ενεργοποιήσουν φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού και άλλου είδους αντανακλαστικά και εντυπώσεις, όμως δεν είναι τυχαίο πως η πλειοψηφία των κοινωνικών φορέων είναι ενάντια στον νέο νόμο.
Αισθάνεστε ότι διανύουμε μία περίοδο ιδεολογικής ηγεμονίας της Δεξιάς και δη του ακραίου κομματιού της;
Σε όλη την Ευρώπη φυσάει ένας νεοσυντηρητικός άνεμος που εκφράζεται από την υιοθετήσει μιας λογικής εθνικής αναδίπλωσης και την ενίσχυση της Ακροδεξιάς. Την ίδια στιγμή όμως ένα αυθεντικό νεανικό κίνημα πρωτοστατεί στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή ασκώντας ευθέως κριτική στον πυρήνα του σημερινού κυρίαρχου παραγωγικού μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα στο πολιτικό πεδίο ένα μεγάλο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας αντιλαμβάνεται την ανάγκη του απογαλακτισμού της από τον νεοφιλελευθερισμό.
Βλέπουμε λοιπόν πως παράλληλα διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θέτουν την ανάγκη υιοθέτησης μια νέας στρατηγικής με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, την μείωση των ανισοτήτων και την προάσπιση και διεύρυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα αυτές οι διεργασίες “φιλτράρονται” μέσα από τις δικές μας ιδιομορφίες.
Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον φτωχές για ένα κόμμα εξουσίας. Γιατί παρατηρείται αυτό το φαινόμενο;
Η δημοσκοπική καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί ως ένα βαθμό να εξηγηθεί αφενός από το γεγονός πως μόλις τώρα συμπληρώθηκε ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ, η γνωστή σε όλους περίοδος χάριτος μιας κυβέρνησης, και αφετέρου από την ψυχολογικού τύπου συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση λόγω της υγειονομικής κρίσης. Τα πράγματα δεν θα είναι έτσι από το Φθινόπωρο. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με ένα μιντιακό καθεστώς που θέλει να τον εξοντώσει. Εξαφανίζει τις παρεμβάσεις του και αλλοιώνει τις θέσεις του. Ωστόσο νομίζω πως και εμείς έχουμε ευθύνες γιατί τροφοδοτήσαμε μια εικόνα εσωστρέφειας που δεν αντανακλά σε πραγματικούς προβληματισμούς και απόψεις εντός του κόμματος μας.
Τα δημοσιεύματα για τον Νίκο Παππά, οι ηχογραφήσεις και όλες οι παρόμοιες εξελίξεις έφεραν φαινόμενα εσωστρέφειας,όπως και εσείς είπατε. Πως θα καταφέρετε να τα ξεπεράσετε;
Η δήλωση του ίδιου του Νίκου για λάθη «ύφους και ουσίας» συνιστά μια στάση αυτοκριτικής. Από εκεί πέρα τα όσα η κυβέρνηση θέλει να χτίσει πάνω σε αυτά τα λάθη δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Η ηθική διάσταση της πολιτικής είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ μια αδιαπραγμάτευτη αξία. Αυτού του τύπου η αντιπαράθεση απαξιώνει συνολικά την υπόθεση της πολιτικής και διευκολύνει στο τέλος της ημέρας τους κυρίαρχους κύκλους να προωθούν τα συμφέροντα τους.
Θα επανεξετάσετε τη στάση σας στο θέμα των συμμαχιών μετά την απόφαση του ΚΙΝΑΛ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις; Μήπως πρέπει να κοιτάξετε και στα αριστερά σας γι’ αυτό το σκοπό;
Η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με σκοπό μια προοδευτική διακυβέρνηση αποτελεί μια βασική στρατηγική επιλογή, που δεν απευθύνεται μόνο προς το χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και σε αυτούς που, σχηματικά μιλώντας, βρίσκονται προς τα αριστερά μας. Θα σας έλεγα πως μεγαλύτερη βαρύτητα για την αλλαγή των συσχετισμών έχει η προσπάθεια να ξαναβρεθεί στον πολιτικό στίβο και στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων όλος αυτός ο κόσμος που δεν συμμετέχει και δεν εμπνέεται. Ο κόσμος της διάσπαρτης ανένταχτης αριστεράς και της αποχής. Αναγνωρίζω ως ένα σοβαρό εμπόδιο τη στάση του ΚΙΝΑΛ, αυτό είναι όμως κάτι που θα πρέπει να απασχολεί πρώτα από όλα το ίδιο. Σε άλλη περίπτωση θα βρεθεί μπροστά σε ανυπέρβλητα εμπόδια.
Τι είδους κόμμα πρέπει να “βγει” από το επικείμενο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτη;
Ένα κόμμα ανοιχτό, δημοκρατικό, λαϊκό, και συλλογικό ως προς τη λειτουργία του. Μια δύναμη κοινωνικά δρώσα παντού. Με δυο λόγια μια αριστερά της εποχής μας ικανή να αποτελέσει την καρδιά της ευρύτερης αριστερής και προοδευτικής παράταξης.